Peeter Kümmeli sünnipäev: rasked tõusud, kukkumised…

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdmaasuusakross Davosis meelitas raja äärde hordide viisi pealtvaatajaid.
Murdmaasuusakross Davosis meelitas raja äärde hordide viisi pealtvaatajaid. Foto: Reuters/ScanPix

Davosi murdmaasuusakrossil osalenud Eesti sprinter Peeter Kümmel ei jõudnud küll Šveitsis peetud võistluse finaali, kuid jäi vaatemängulise võistlusega igati rahule.


«Kui kutse tuleks või pääsme saaksin, siis osaleksin igal juhul teinekordki,» kinnitas laupäeval Davosis 62 võistleja seas 13. koha saanud Kümmel, kes eile sünnipäeva pidas. «Ära võita küll ei õnnestunud, aga päris viimaseks ka ei jäänud. Igal juhul oli lõbus ja Red Bulli korraldus oli ka viimase peal.»



Mäletatavasti teenis Kümmel pileti Davosi 20. märtsil, kui ta Otepääl peetud analoogse võistluse võitis. Kuigi Eesti sprindikoondise esinumber ei jõudnud ka siis võistluse formaati – teatavasti võisteldakse murdmaasuuskadega ja distantsi vältel läbitakse keerulisi kurve, raskeid tõuse ja pikki hüppeid –, siis pärast Davosi oli Kümmel kiidusõnadega veelgi heldem.



«Radadel oli meeletu vahe. Kui Otepääl tulid alla umbes minutiga, siis Davosis kulus selleks kolm,» kirjeldas Kümmel, kelle sõnul nõudis rada ka tehniliselt märksa enam oskusi. «Hüpped olid pikemad (saateks tasub mainida, et isegi Otepääl lendas üks mees 24,5 meetrit – toim) ja tõusud vingemad. See aasta rõhuti rohkem ka füüsilisele. Kui ikka mäest end sodiks tõmbad, siis võib ju laskumisel tehnika laguneda.»



Kusjuures põhivõistluse-eelsel päeval rada ehtinud eriti pikk hüpe otsustatigi lõpuks atleetide ohutust silmas pidades ära jätta.



Davosi rada oli võrreldes palju kukkumisi toonud Otepääga veel pehmem ja pudedam ning sportlastel olevat tükk tegemist olnud, et üldse püsti jääda. Kusjuures Kümmeli sõnul paljud seda ei suutnudki. Harva juhtus, et keegi ei kukkunud. Ka Kümmel ise pidi igas sõidus külje maha panema – ühes koguni kaks korda.



«Eks selline ettearvamatus muutis võistluse kõvasti põnevamaks, kuid asjal oli ka kurvem pool. Kukkumisi oli ikka metsikult palju,» nentis Kümmel, kes tõi paar näidet. «Üks tüdruk murdis jalaluu ja kaks kutti rangluu. Minul läks õnneks, viga ei saanud ja varustus jäi ka terveks.»



Kusjuures kukkumisest ei pääsenud isegi suusakuningas Petter Northug, kes B-finaalis toimunud õnnetuses põse katki kukkus. Mees lebas paar minutit maas, kuid tõusis ja sõitis lõpuni.


Võistlusest niipalju, et ainsana eestlastest stardis olnud Kümmel pistis loosi tahtel rinda ka mõlema Northugiga, Petteri ja tema noorema venna Tomasiga. Kusjuures suusakuninga väikse venna lõi eestlane kaheksandikfinaalis auti.



Kaksikvõidu noppisid tšehhid Daniel Maka ja Martin Koukal. Koukalit oli Kümmel võistluse varasemas staadiumis võitnud. A-finaali kolmas oli šveitslane Gaugenz Flury ja neljas tema kaasmaalane Martin Jaeger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles