Uus tase: neli eestlast tugeva Prantsusmaa liiga play-off’is

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel aastal Prantsusmaa klubis Beauvais’ Oise mänginud Jaanus Nõmmsalu järgmisel hooajal selles võistkonnas enam ei jätka.
Sel aastal Prantsusmaa klubis Beauvais’ Oise mänginud Jaanus Nõmmsalu järgmisel hooajal selles võistkonnas enam ei jätka. Foto: Margus Ansu

Prantsusmaal leiba teenivad Eesti võrkpallurid jõudsid haruldaselt meeldiva saavutuseni – koguni neli meie meest jõudsid Euroopa tugevuselt kolmanda liiga

play-off

’i.


Kuigi Eesti võrkpallurid leidsid Prantsusmaale tee juba 2004. aastal, pole Maarjamaa sportlased kunagi varem kaheksa parema seas nii rohkel arvul esindatud olnud.
Põhiturniiril 5. koha saanud Jaanus Nõmmsalu koduklubi Beauvais’ Oise läheb kahe võiduni peetavas veerandfinaalis vastamisi Poitiersi Stade Poiteviniga, kellele kaotati mõlemad viiegeimilised mängud.

«Arvestades seda, et meeskond vahetas suvel vahel välja praktiliselt kõik mängijad, võib tulemust pidada kordaläinuks,» hindas Nõmmsalu, kes on sel hooajal pidanud leppima vahetusmängija rolliga.

Viimase vooru 3:1 võiduga lõppenud kohtumises Avignoniga sekkus Nõmmsalu teises geimis vahetusest ja viibis väljakul kohtumise lõpuni, tuues kuus punkti.

Toobal Nõmmsalu klubisse?

«Kuigi meie klubisse kuulub eelmise hooaja parim ründaja Pavel Bartik ja parim vastuvõtja Florian Kilama, on võidud tulnud peamiselt tänu individuaalsele meisterlikkusele,» märkis Nõmmsalu. «Ühtset meeskonnavaimu pole tekkinud. Kui suudame enda taseme välja mängida, pole poolfinaali jõudmine üllatus.»

Kuigi Nõmmsalu on teatanud, et talle järgmisel hooajal Oise’is kohta pole, ei pruugi klubi eestlaseta jääda. Eurosarja koha teeninud meeskond on huvitatud põhiturniiri kuuendana lõpetanud Saint-Quentini Foyeri sidemängija Kert Toobali värbamisest.

Toobali klubivahetus on tõenäoline, sest sportlane on esimest korda play-off’i jõudnud Foyeri tegevust teravalt kritiseerinud. «Koht eurosarjas klubi ei huvita, sest see neile linna toetust ei suurenda ja tähendab ainult lisaväljaminekut,» ütles mitmele Prantsuse klubile silma jäänud Toobal. «Oise on korralik klubi ja mul pole midagi seal mängimise vastu.»

Esna meeskond esiliigasse


Viimases vooru tabelikoha seisukohalt tähtsusetus mängus kaotas Foyer Sten Esna tööandjale Narbonne’i Volleyle 2:3. Peatreener ütles Toobalile, kelle arvele kogunes üks punkt, juba enne mängu, et ta viibib platsil kaks esimest geimi.

Veerandfinaalis kohtub Foyer AS Cannes’iga, keda sel hooajal pole võita suudetud. «Kummaski mängus polnud me täiskoosseisus,» täpsustas Toobal. «See, et neli eestlast nii kaugele on jõudnud, näitab mingit taset. Pealegi pole me statistid.»

«See on asjade loomulik käik. Mängijad on saanud piisavalt küpseks ja ka koondisega mängime järjest kõrgemal tasemel,» lisas Nõmmsalu.

8. koha saanud Rennes’i Volley (Raimo Pajusalu, Keith Pupart) jäi viiegeimilises kohtumises alla Montpellier’ Universitele. Kogu aeg platsil viibinud Pajusalu tõi 12 ning teist ja kolmandat geimi kõrvalt jälginud Pupart kuus silma.

Rennes läheb play-off’is kokku põhiturniiri parima, Toursi VBga, kellele jäädi alla mõlemas omavahelises mängus.

Esiliigasse langemisega peab leppima eelviimase, 15. koha saanud Narbonne. Vähetõenäoline, et Esna klubiga lepingut pikendab. «Meil oli vigastuste näol tohutult ebaõnne. Ühe käe sõrmedel võib üles lugeda korrad, kui kõik mängijad rivis olid,» ütles Esna.

Mis saab Poolas ära jäänud  Meistrite liiga Final Fourist?

Poola ajakirjanduse andmetel soovis Euroopa Võrkpalli Konföderatsioon (CEV) hoolimata traagilisest lennuõnnetusest Venemaal eelmisel nädalavahetusel Lodźis toimuma pidanud Meistrite liiga Final Fouri mitte ära jätta. Mängude ajal oleks loobutud muusikalistest vahepaladest.

CEV oli aga sundseisus, kuna võõrustajaklubi Belchatowi PGE teatas, et nemad kindlasti ei osale. Otsusega turniir ära jätta olid kohe päri ka Oliver Venno koduklubi Bledi ACH ja nende poolfinaalivastane Trentino BetClic.

Kuna neljanda osaleja Moskva Dinamo eestvedajatel võttis telefoniühenduse saamine kodumaal viibivate klubijuhtidega aega, ei andnud venelased alguses konkreetset vastust, kuid olid mõne aja pärast teiste klubidega sama meelt.

Poola meedia kirjutab, et tõenäoliselt selgitatakse Meistrite liiga võitja mais. Mis kujul seda aga tehakse, selgub selle nädala jooksul. Ühe teooria kohaselt peetakse Final Fouri asemel kodus-võõrsil-mängud, kuid suure tõenäosusega pole BetClic, PGE ega Dinamo sellega nõus, sest neil on pooleli koduse liiga play-off. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles