Küsimus – kumb jääb peale, Tarva oskused või TTÜ jõud?

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumb jääb peale – kas Joosep Toome nooruslik jõud või Martin Müürsepa kogemused ja tarkus.
Kumb jääb peale – kas Joosep Toome nooruslik jõud või Martin Müürsepa kogemused ja tarkus. Foto: Arved Mägi / Virumaa Teataja

Kumb jääb peale – kas suuremate isiksustega, ent samas uljast stiili kasutav Rakvere Tarvas või analüüsivam ja säravate liidriteta TTÜ?



Kui keegi veel ei taibanud, käib jutt korvpalli Eesti meistriliiga poolfinaalseeriast. Täna algab neist esimene – põhiturniiri teine Rakvere Tarvas võõrustab kolmanda asetusega TTÜd. Kaalul on rohkem, kui need meeskonnad harjunud, kaalul on pääs finaali – sinna, kuhu viimasel viiel kevadel pole peale Tartu Rocki ja Kalev/Cramo ning selle eelkäija Ehitustööriista kellelgi asja olnud.



Pole tarvis kahelda, et Tarva ja TTÜ poolfinaal tuleb intrigeeriv – treeneripinkidel on vastamisi ju vanad sõbrad Andres Sõber ja Aivar Kuusmaa, platsil aga kaks sarnast, ent samas ka erinevat meeskonda.



Postimees võrdles mõlema meeskonna erinevaid liine. 



Tagaliin

Sõber on nimetanud Tarva tagaliini – Valmo Kriisa, Rain Veideman, Kristo Saage – Eesti meistriliiga parimaks. Koduse liiga põhiturniiril olid need kolm meest tõesti Tarva suurimad vedurid. Keskmine punktisaakki on kolmel mehel aukartustäratav: Kriisal 16,7, Veidemanil 15,4 ja Saagel 13,5. Seega on kõik kolm võimelised tagant tulistama, teravaid läbimurdeid tegema ja ka mängu juhtima.



Pärast Kalev/Cramos pingiotsale vajumist ning mullust täiesti ebaõnnestunud hooaega pulbitseb 35-aastases Kriisas justkui uus noorus. Pole kahtlust, et Sõbra viljeletav kiire ja vabadust pakkuv mängustiil sobib talle. Tema aktiivsuse ja kogemuse kõrval on ka noorematel meeskonnakaaslastel kergem särada.



TTÜ poolel kannab Kriisaga võrdselt olulist rolli mängujuht Reimo Tamm. Hooaega kesiselt alustanud mees on vastu kevadet tõusnud üha paremasse vormi ning veerandfinaalis Tallinna Kalevi vastu oli ta läbi seeria oma meeskonna stabiilseim pallur. Kuigi kõik TTÜ rünnakud käivad Tamme kaudu, pole ta resultatiivsete söötude näitaja kuigi kõrge, see aga ei kahanda tema rolli meeskonna mängu ülesehitamisel.



Tamme kõrval saab Kuusmaa tagaliinis arvestada viskemeeste Joosep Pokla ja Kristo Orulaga. Neist Pokla on natuurilt meeskonna liider, kes võtab julgelt rünnakute lõpetamise oma õlule. Paraku kummitab tänavu keskmiselt 13,9 punkti visanud meest ebastabiilsus – hiilgavate partiide vahele satuvad ärakustumised.



Tagaliini peaks Kuusmaal mehi jaguma. Kolme põhitegija kõrval saavad mänguaega ka puhas viskemees Illimar Pilk ja palju tänamatut musta tööd tegev Margus Klementsov.


Tarva ja TTÜ sarnasus seisnebki selles, et mõlemad meeskonnad mängitavad tihti korraga kolme tagameest. Kuigi Tarva mängijate kvaliteet näib kõrgemana, on TTÜ-l vastu panna kvantiteet. Suurem valik võimaldab pikas seerias mehi värskemana hoida.



Postimehe hinnang: Tarva jõud peaks peituma tagaliinis, seega kerge paremus Rakvere meeskonnale.



Ääremängijad


Tarva rivistuses saavad mänguaega kaks väikest äärt – Janis Vahter ja Raido Villers. Neist Villers käib iga päev tööl ja mängib korvpalli amatööri staatuses. Platsil hoiab ta rohkem kolmese joone taha, kust heal päeval võib tabada kadestamisväärse kindlusega. Vahter on aga platsil rohkem musta töö tegemiseks. Pärast Martin Müürsepa tulekut on mõlema roll jäänud kasinaks ja vaevalt nad poolfinaaliski määravaks saavad. TTÜ väiksed pääsevad platsile vaid erandkorras ning selle positsiooni täidavad kordamööda tagamehed.



Postimehe hinnang: Villersi kolmesed võivad mõne mängu otsustada. Väike paremus Rakvere meeskonnale.



Korvialune jõud


Korvi all võib Tarvas olla vastasest tugevam. TTÜ-l on küll kasutada Eesti noorema põlvkonna parim pikakasvuline mängumees Joosep Toome, ent näiteks veel mullu ei suutnud ta play-off-mängudes eriliselt hiilata. Tänavune veerandfinaalseeria oli juba parem, eriti viimane kohtumine, kui ta kandis Tallinna Kalevi alistamisel kõige suuremat koormat. Hooaja keskmised näidud on 23-aastasel mehel igatahes muljetavaldavad – 16,6 punkti ja 8,7 lauapalli.



Kogemustega toetab Toomet Kristjan Makke. Mehed viibivad tihti koos väljakul ning «kaks torni» moodustavad Eesti mõttes tugeva jõu. Puhke­minuteid annab neile peamiselt Kaido Saks, kes pisut teist tüüpi pallurina võimaldab Kuusmaal ka mängutaktikaga varieerida.



Mulluses pronksiseerias Valgaga oli aga TTÜ eesliinil suuri raskusi Richard Andersoniga. Nüüd pallib Anderson just Tarva särgis ning kehaliselt väga tugeva kanadalase seljatagune on kadestamisväärne – seal seisavad Martin Müürsepp ja Reinar Hallik.



Hooaja teises pooles Rakvere meeskonnaga liitunud Müürsepp on ilmselt kogu seeria must hobune. Kui vanameistri jalg vähegi vastu peab, pole tema oskustele Eestimaa pinnal senini vastast, Maarjamaal pole ühtegi korvialust mängumeest, kes oskaks nii hästi oma tagamängijaid viskele aidata. Samal ajal võib ta ka ise skoorida ning unustada ei maksa tema kaitsemänguoskusi.



Rakverelastel on põhjust optimismiks – Müürsepa jalga on tehtud valuvaigistav süst ning põhiturniiri lõpule järgnenud nädalatel oli tal sportliku vormi parandamiseks aega.



Kuigi Hallikul on pikkust 208 cm, pole ta väga usin korvialune võitleja. Parema meelega sätib ta ennast kolmese joone taha – selle tõestuseks on fakt, et põhiturniiril tegi ta 106 lähiviset ja 104 kolmese üritust. Samas sunnib see vastaste suurt ääremängijat samuti korvi alt välja liikuma, tekitades sinna rohkem vaba ruumi ning kolmeste tabavus pole Hallikul sugugi laita.


Postimehe hinnang: Pärast Müürsepa liitumist on Rakvere eesliin pisut tugevam.



Kokkuvõte


Kuigi Postimees annab kõigis kolmes liinis väikese paremuse Tarvale, ei tähenda see neile ilmselget mängulist üleolekut. Tugevama vastupidavusega ja stabiilsema koosseisuga TTÜ-l on kõik võimalused neile vastu hakata.



Postimehe hinnang: Tarvas võidab seeria 3:1. Kui võitja selgitamiseks läheb vaja viiendat mängu, on eelistatud seisus TTÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles