Tellitud olümpiapiletid jäid vaid roosaks unistuseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piletite kioskist ostmine on küll kõige väsitavam, kuid samas ka kõige kindlam meetod pääsmeid hankida.
Piletite kioskist ostmine on küll kõige väsitavam, kuid samas ka kõige kindlam meetod pääsmeid hankida. Foto: AP / Scanpix

Pekingi olümpiamängudega seoses on paljastunud suur piletipettus – sajad inimesed hankisid endale suure raha eest interneti kaudu võistluste pileteid ja broneerisid majutust, aga jäid lõpuks tühjade kätega.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on kaevanud kohtusse juba kuus internetiportaali, süüdistades neid olematute Pekingi olümpiamängude piletite müümises ja kümnete tuhandete eurode väljapetmises.


Kõige suurema patusena paistab internetiaadress www.beijingtickets.com, kuhu sajad inimesed Suurbritanniast, Austraaliast, USAst ja Belgiast investeerisid isegi kuni 30 000 eurot, et hankida endale nii piletid kui ka majutuse maailma suurimale spordivõistlusele.


ROKile hakkas saabuma kaebusi, kui esimesed olümpiaturistid, nende hulgas ka paljude sportlaste perekonnaliikmed ja sõbrad, saabusid Pekingisse ja leidsid ennast kummalisest olukorrast – polnud lubatud pääsmeid võistlustele ja puudus ka peatuspaik.


Nüüdseks on lehekülg küll eemaldatud, kuid veel paar päeva tagasi võis seal endale soetada pileteid võistlustele, mis olid juba nädalaid välja müüdud. Näiteks olid 1400 euro eest pakkumisel pääsmed olümpiamängude avatseremooniale.


Mäletatavasti paisati viimased 250 000 Pekingi mängude piletit müüki 25. juulil, tuues kaasa tohutud järjekorrad, rüselemise ja isegi kaklusi.
Kaks päeva hiljem teatati, et kõik võistlused, kui välja arvata mõned Hiina pealinnast eemal toimuvad jalgpalliturniiri kohtumised, on välja müüdud.


Eile kaebas ROK portaali lõpuks California osariigi kohtusse. Rahvusvahelise Olümpiakomitee sõnul ei suuda nad küll petetute kahju korvata, aga teevad kõik enda võimuses oleva, et murda online’i piletipettuste võrku.


Ettevõte, mis väidetavalt omab kontoreid Londonis ja Sydney’s ja on registreeritud USAs, suutis olümpiahuvilisi ninapidi vedada ülimalt täpse olümpiamängudesse puutuva info tundmisega – kõik võistluspaigad ja võistluste toimumisajad klappisid täielikult.


Lisaks oli leheküljel kasutatud ka ametlikku Pekingi olümpiamängude sümboolikat, mis lisas portaalile veelgi usaldusväärsust. Tagatipuks oli lehe piletite broneerimissüsteem tõeliselt tipptasemel programmeeritud, suutes ära petta isegi kogenud internetipettusega tegelevad spetsialistid.


«See nägi väga professionaalne välja,» rääkis oma kurvast kogemusest austraallanna Kerry Chikarovski, kes leidis lehekülje, kuna see oli viimased 11 kuud olnud Google’i otsingumootoris number üks Pekingi olümpiapääsmete müüja. «Mind ei üllata, et minusugused inimesed õnge läksid – see lehekülg oli erakordselt keerulise ülesehitusega.»


Sama lehekülge on varem süüdistatud briti muusikafännide tüssamises. Märtsikuus tuvastas ajalehe The Times uuring, et seda internetiportaali omav aktsiaselts XL&H müüs ansambli Take That talendi austajatele olematuid pileteid bändi kontsertidele Manchesteris ja Glasgow’s.


Www.beijingtickets.comi esindajad väidavad aga ise, et hoopis nemad on langenud pettuse ohvriks, kuna firma, kes neile pileteid pidi hankima, kaotas avaliku konkursi ja sellepärast polnudki neil klientidele mingisuguseid pileteid koju toimetada.


«Alati on sama lugu, kas keegi on teinud õnnetu vea või on keegi hoopis neid alt vedanud,» selgitas pettuse tagamaid Austraalias internetipettusi uuriv Ken Gamble. «Siis lubavad nad raha tagasi maksta, kuid ei tee seda kunagi ja pangad peavad tasuma kahjud. See kõik käib nende ülimalt põhjaliku petuskeemi juurde.»


Kahtlaseks jääb sel juhul ka asjaolu, miks ettevõtte väidetavad kontorid New Yorgis, Sydney’s ja Londonis ei paista eksisteerivat.


Näiteks sai huvitava üllatuse osaliseks Ameerikas Texase osariigis elav olümpiahuviline Jolanta Sochacka.


Pärast oma seitsmeliikmelisele perekonnale sellelt internetileheküljelt piletite ostmist palus ta oma sõbrannal üle vaadata ettevõtte esindus. Tuttavat ootas ees aga täiesti tühi kontor, kus polnud jälgegi mingisugusest äritegevusest.


Kaks nädalat tagasi suutis Rahvusvaheline Olümpiakomitee koostöös USA olümpiakomiteega kinni panna sarnase lehekülje www.beijing-tickets2008.com.


Samas on ROKi ametnikud tunnistanud, et neil pole aimugi, kas lehekülg on tõesti suudetud sulgeda või on see liikunud lihtsalt salaja uuele online- aadressile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles