TÜ/Rock või Kalev/Cramo – üks ei jõua tippu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josh Akognon (palliga).
Josh Akognon (palliga). Foto: Peeter Langovits

Pallimängude Eesti liigade otsustav periood on tänavu harjumuspärasest kaugel. Igipõlised vastasseisud (Pere Leib – Selver ja Rock – Kalev/Cramo), mida seni olime harjunud finaalides nägema, jõudsid kätte poolfinaalis.


Kas võrkpalli poolfinaalseeria leidis eile lahenduse, polnud Tartu Postimehe trükkimineku ajaks veel teada. Rockil algab kolme võiduni peetav heitlus täna.



Rock keskendus viimastel päevadel puhtalt taktika ja mängulise valmisoleku lihvimisele. «Muu ettevalmistus on tehtud, füüsiline konditsioon ja emotsionaalne seisund on meeskonnal hea,» kinnitas peatreener Indrek Visnapuu.



Rutiinist välja


Muu ettevalmistus tähendas tartlastele treeninglaagrit Käärikul ja kontrollmängu Riia Baronsi vastu. Kääriku laagrit pidas peatreener igati õnnestunuks.



«Oli vajalik kergelt rutiinist välja tulla,» sõnast ta, «kahe etapi vahel (Balti liiga play-off’id ja Eesti meistriliiga poolfinaalid – toim) oli mängudes kümnepäevane vahe.»



Et Käärikul tehtud tööd korvpallisaalis testida, peeti läinud reedel edukas kontrollmäng Baronsiga.



«Kohanemaks saaliga ja võistlusmängu tempoga, täitis see kohtumine oma eesmärgi,» ütles Visnapuu, «võit oli boonuseks.»



Peatreener ei kippunud poolfinaalseeria eel tartlasi kindlaks favoriidiks pidama, olgugi et Kalev/Cramo põhiturniiril vaid neljandaks jäi. Küll aga leidis ta, et põhiturniiri statistika järgi võib Rockile kerge edumaa anda.



«Nende kahe meeskonna omavahelistes võitlustes on läbi ajaloo piisav intriig kogu aeg õhus,» ei andnud ta selget eelist kummalegi, «siit seeriast ei taha kumbki kaotajana väljuda.» 



Visnapuu sõnul ei mõelda mängudele vastu minnes, on see poolfinaal- või finaalseeria. Keskendutakse puhtalt ühele mängule ja vastasele.



Ühes on Visnapuu kindel – ükskõik, kumb kahest suurest selle poolfinaalseeria kaotab, võib öelda, et hooaeg on sellel võistkonnal ebaõnnestunud.



Fisheri elu raskeks


Kalev on tuntud oma agressiivse kaitsega, mis on Rockile aeg-ajalt peavalu valmistanud. «Vastase agressiivsust saab enda kasuks pöörata,» ei lase Visnapuu end heidutada, «oleme selleks valmis.»



Visnapuu on kindel, et Kalevil on raske oma mängus midagi väga kardinaalselt muuta, mängijad ei ole ju viimasel ajal muutunud. «Kaitsetegevusele suure tähelepanu pööramine on Kalevi viimase aja kõige suurem muutus,» sõnas ta, mööndes, et rünnakujõud on tallinlastel endiselt tugev.



«85 vist,» lõõpis Rocki tsenter Janar Talts küsimuse peale, mitu punkti ta peab viskama, et Rock mängu võidaks. Ta toonitas, et korvpall on meeskondlik mäng ja Rockil on oluline meeskonna stabiilsus.



Kalevil paistavad eredamate skoorijatena välja Charron Fisher ja Josh Akognon, kes koos Rait Keerlesega viskavad enamiku punkte. «Fisher tuleb mul hoida alla 25 punkti,» arvas Talts.


Kui Rock võidab mängu, ei ole Visnapuu arvates lõppkokkuvõttes oluline, palju Kalevi suurim skoorimasin tabab.



«Meie mehed on valmis kalevlaste tugevamaid külgi katma ja sundima neid tegema ebamugavamaid lahendusi,» oli ta kindel. Peatreeneri sõnul on selge, et Fisherit alla 10 punkti ei suudeta hoida, teeb ju mees mängu jooksul niivõrd palju viskeid.



Eesti korvpall võitis


Rocki kapteni, kümme aastat tagasi esimest korda Eesti meistriks tulnud Tanel Teini arvates on isegi positiivne, et seekord ei näe finaalis tavapäraseid vastaseid.



«Ollakse harjunud, et finaalid mängitakse Saku Suurhallis ja Tartus, aga ka Rakvere ja TTÜ publik on ära teeninud head korvpallilahingud nende saalides,» rääkis Tein.



Indrek Visnapuu arvates tuleb tänavune erandlik olukord, kus pole enam nii, et Eesti liiga tipus on Rock ja Cramo ning seejärel tuleb tükk tühja maad, Eesti korvpallile kasuks.



«See hoiab korvpalli avalikkuse tähelepanu all palju rohkem kui eelmistel hooaegadel, kus ainult kaks võistkonda põhiliselt orbiidil püsisid,» hindas ta.



«Kui palju see korvpalli mängulises mõttes edasi kannab, näitavad lähemad aastad,» arvas Rocki peatreener, tunnustades, et korvpall on juurde saanud regionaalset mõõdet. Nii on Rakveres tänu Tarva edule viimase aastaga tekkinud tõsine korvpallibuum.



Poolfinaalseeria – ja loodetavasti ka finaalid – mängitakse harjumuspärase Rocki kodusaali asemel TÜ spordihoone kergejõustikuhalli ehitatud korvpalliplatsil.



«Atmosfäär vanas saalis on kindlasti parem, aga eks uues saalis on ka omad eelised, rohkem õhku,» sõnas Tein. «Kui play-off-seeriat tuleb vaatama palju rahvast, võib ka seal olla väga hea õhkkond.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles