Eesti võttis raskest matšist kuulsa Belgiaga maksimumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Eesti pidi kokkuvõttes tunnistama Belgia paremust, oli Kaia Kanepil kõvasti põhjust rõõmustamiseks, kuna ta alistas endise maailma esireketi Justine Henini.
Kuigi Eesti pidi kokkuvõttes tunnistama Belgia paremust, oli Kaia Kanepil kõvasti põhjust rõõmustamiseks, kuna ta alistas endise maailma esireketi Justine Henini. Foto: Reuters/ScanPix

Kaia Kanepi alistas endise maailma esireketi Justine Henini! Mida paremat saanuks Eesti tennisenaiskonnaga juhtuda? Pääs Maailmaliiga kõrgemasse seltskonda? See olnuks juba liiga suur ime – ime, mis jäigi sündimata.



«Kindlasti oli see üks minu paremaid võite,» rõõmustas Kanepi. «Eneseusule mõjub see positiivselt, et mängisin hästi ja suutsin ka võita.»

Avapäeva järel jäi Eesti 0:2 kaotusseisu ja eile pidanuks esimesena väljakule tulema Kanepi (WTA 126.) ja Kim Clijsters (WTA 11.). Paraku sai Clijsters laupäevases mängus Maret Ani vastu vigastada ning seetõttu tuli Belgial eestlanna vastu saata samuti vigastatud Justine Henin (WTA 24.).

Mäletatavasti murdis Henin kolmapäevasel treeningul vasaku käe väikese sõrme ja just seetõttu leppis ta Belgia kapteni Sabine Appelmansiga kokku, et jääb üksikmängudest kõrvale. Ent kuna Clijsters sai vigastada, ei jäänud Heninil muud üle kui platsile tulla.

Maratonlahinguks kujunenud kohtumise võitis Kanepi 6:7 (6), 6:4, 6:3, võidu vormistamiseks kulus tal kaks tundi ja 34 minutit.

«See oli ikka väga kõva!» õhkas Eesti naiskonna kapten Rene Busch. «Tõesti ilus mäng, Kaia mängis väga hästi!»

Luumurd ei seganud

Esimeses setis oli Kanepil nii seisul 5:4 kui ka 6:5 Henini servil ka mitu settpalli kasutada, ent otsustavatel hetkedel oli karjääri jooksul üheksa suure slämmi turniiri võitnud belglanna kindlam. Kiire lõppmängu võitis tänavu jaanuaris pooleteiseaastase pausi järel tippsporti naasnud Henin 8:6 ja seega ka esimese seti 7:6 (6).

«Esimesi geime mängis Henin agressiivselt, aga kui mängu sisse elasin, hakkasin tasapisi oma mängu peale suruma,» selgitas Kanepi. «Olen mänguga äärmiselt rahul, eriti hea meel on sellepärast, et suutsin servi hoida ja vastase liikuma panna.»

Teine ja kolmas sett kulgesid juba üsna Kanepi taktikepi all, Henin oli ka oma servigeimides tihti raskustes. «Võib öelda küll, et Kaia dikteeris pea tervet mängu,» arutles Busch. «Ta on ikka ülimalt andekas. Leidsime endise esireketi vastu mõjusa rohu ja Kaia kasutas selle ilusti ära.»

Kuigi kiibitsejad ei rutanud Kanepit kiitma, vaid osatasid, et eestlanna võitis tänu Henini vigastusele, hakkas Busch sellise jutu peale naerma. «Soovitan inimestel reket kätte võtta ja vaadata, palju vasaku käe väike sõrmeke segab,» muigas ta. «Justine mängib tagakäelööki ainult ühe käega, paremaga, seega vasaku käe väikese sõrme luu murd ei olnud mingi segav faktor.»

Ka Henin ise ei hakanud sõrmeluumurdu Kanepile allajäämises süüdistama. «Mäng oli raske,» tunnistas ta. «Kanepi kasutas hästi oma võimalusi ja mängis agressiivselt. Ta oli heal tasemel, mina aga oma tasemest kaugel.»

Otsustavaks kujunes Ani (WTA 220.) ja Yanina Wickmayeri (WTA 12.) heitlus, kus belglanna võidutses 2:6, 6:1, 6:1 ja kindlustas oma naiskonnale pääsu Maailmaliigasse ehk kaheksa tugevama riigi sekka.

Vaidlus viis rütmi ära


Kohtumise alguses ei näidanud Ani üles mingisugust aukartust ja mängis imelist tennist, minnes kiiresti 5:1 juhtima. Anil oli vastase servil ka kolm settpalli, kuid Wickmayer võitles vapralt ja siis tuli mängu pööre – Wickmayer lõi ässa, mis Ani arvates läks auti, kohtunik aga polnud nõus. Järgnes pikk vaidlus ja kuigi Ani võitis seti 6:2, polnud ta mäng pärast seda vaidlust enam sama.

«Sealt alates läks tõesti rütm natuke käest ära,» tõdes Busch. «Ta poleks pidanud niimoodi vaidlema, aga mängu ajal on end raske talitseda. Paraku andis see vahejuhtum Wickmayerile julgust ja ta hakkas nagu kahurist tulistama.»

«Esimeses setis tegi Maret super mängu,» lisas Busch. «Teises setis lõi aga klassivahe välja.»

Avapäeval võitles Ani vapralt ka Clijstersi vastu, jäädes 4:6, 2:6 alla. Kanepi kaotas laupäeval Wickmayerile 2:6, 6:4, 1:6. Kuigi see ei otsustanud enam midagi, mängiti ka paarismäng, kus Eesti eest tulid platsile Ani ja Margit Rüütel ning belglannadest Wickmayer ja Kirsten Flipkens. Eestlannad võitsid 2:6, 6:4, 6:3 ning seega alistas Belgia Eesti kokkuvõttes 3:2.

«Eesti tüdrukud olid visad võitlejad, mina olen nendega rahul,» ei näinud Busch kindlast allajäämisest hoolimata põhjust nukrutsemiseks. «Olgem ausad, vaadates nende viimase poole aasta tulemusi, oli ju juba Belgiasse sõites teada, et nad pole oma parimas vormis, samas kui belglannade tulemused liiguvad ülesmäge.»

«Meil olid vastas absoluutsed tipud, aga näitasime, et õige häälestuse korral on kõik võimalik,» jätkas Busch. «Põnevust oli igas mängus ja natuke suutsime vastaseid ka üllatada. Hoidsime Eesti lippu kõrgel!»

Järgmisel aastal mängib Eesti Maailmaliiga II grupis, vastane loositakse tõenäoliselt juuni alguses.

Mängus Aniga vigastada saanud Clijstersil tuleb pikk mängupaus

Endise maailma esireketi Kim Clijs­tersi jaoks lõppes matš Eestiga võidust hoolimata üsna nukralt, kuna laupäevases mängus Maret Aniga sai belglanna vigastada ja küsimärgi alla sattus ka tema osalemine Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel.

Clijsters tegi endale viga teises setis, kui ta seisul 3:2 tundis ühtäkki jalas valu. «Tundsin, kuidas mu vasakus jalas käis mingi raks,» selgitas Clijsters.

Mullu sügisel pärast kahe ja poole aastast pausi tipptennisesse naasnud ja kohe ka USA lahtised meistrivõistlused võitnud Clijsters käis pärast mängu haiglas ja röntgen näitas, et midagi katki pole, ent suures varbas olev luu sai muljuda. Öö jooksul läks jalg paiste ja seetõttu otsustas Clijsters eile mängimisest loobuda.

Vigastus on sedavõrd tõsine, et Clijstersi füsioterapeudi Sam Vers­legersi sõnul võib mängupaus venida kuni kuuenädalaseks. Tänavuse hooaja teine suure slämmi turniir ehk Prantsusmaa lahtised meistrivõistlused algavad aga 23. mail. «Kim võib selleks ajaks vormis olla, aga me ei taha millegagi riskida,» selgitas Verslegers. «Liigume sammhaaval ega oska praegu täpselt öelda, millal ta jälle mängida saab.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles