Üksi üle Atlandi purjetav eestlane ootab tormi vaibumist

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamme.
Jaanus Tamme. Foto: Fiona Brown

Purjetaja Jaanus Tamme võtab esimese eestlasena osa enam kui 4000miilisest üle Atlandi sooloregatist ,kuid Biskaia lahel möllava tormi tõttu on start edasi lükatud. «Korraldajad kohe stardis võistlejaid ellujäämise nimel võitlema ei saada, sellisel juhul poleks tegemist võistluse, vaid päästeoperatsiooniga,» kiidab mees võistluskogu otsuse heaks.

Tamme ootab Trebouli sadamas starti juba pühapäevast, karmid ilmaolud sunnivad laevastikku tormi vaibumist ootama. Ilmaennustajad pakuvad järgmiseks teelemineku võimaluseks nädalavahetust. Ootamine on asjalik mõte, sest Mini purjekas oma 6,5-meetrise pikkuse ja 3-meetrise laiuse juures sõidab hästi allatuult ja pooltuult, kuid vastutuules ja 6 meetri kõrguste lainetega muutuks sõit eluohtlikuks.

Paat on ülikerge, sest on tehtud klaas- või süsinikkiust, 750 kg kaaluvat paati viib edasi 100m2 purjepinda kiirusega kuni 40 km/h. Sellesse pisikesse pähklikoorde, mis läheb kreeni isegi siis, kui talle kai pealt peale hüppad, peab purjetaja mahutama kõik mitmeks nädalaks vajamineva: toidu, riided, tööriistad, purjed.

Ränkraske ookeaniregati puhul on tegemist enama kui poodiumikoha püüdlemisega. Ainuüksi finišisse jõudmine on saavutus, mida kõik osavõtjad ei suuda. Tamme sõnul on käesolevaks distantsil oluline lisaks suurele purjetamiskogemusele ka üldfüüsiline treening, enesemotivatsioon ning võime oma keha kuulata, et saada hakkama üleväsimusega. «Väsimus hävitab ohutunde, sellepärast peab suutma magada ka. 15-sõlmese kiirusega allatuult kihutades nädalat magamata vastu ei pea.»

Mini Transat oma 84 osavõtjaga on suurim soolopurjetamise võidusõit maailmas. 6,5 meetrit pikk purjekas on väikseim alus, millele organiseeritakse Atlandi ookeani ületavaid regatte. Juba võidusõidule kvalifitseerumine nõuab 1000-miilist üksi purjetamise kogemust, lisaks veel mitmeidki sooloregattide läbimisi.

Erinevalt mõnest muust moodsast avameresõidust, kus võistlejatel on kasutada arvuti- ja navigeerimisprogrammid, online-ilmainfo ja sateliittelefon kaldatiimi ja perega ühenduse pidamiseks, puuduvad Miniga purjetajatel need võimalused. Nende varustusse kuuluvad vaid GPS, autopiloot, VHF-raadio ilmateated ning oma kogemused-teadmised, häda korral saab appi kutsuda teise purjetaja. Reeglistik keelab sõidu ajal igasuguse kontakti välismaailmaga.

Mini Transat regatt stardib Prantsusmaalt Douarnenezist, 1250-miilise etapi järel tehakse vahepeatus Kanaari saartel Lanzarotel. Viimane etapp viib laevastiku 2770 miili kaugusele Kariibi mere idaossa Guadeloupe’i suurimasse linna Pointe-à-Pitre’isse, kuhu jõutakse 22. novembri paiku.

Laevastik pidanuks startima pühapäeval kell 13, kuid tsükloni ning 20 m/s puhuvate tuulte ja 6-meetriste lainete tõttu  otsustas korraldav kogu stardi edasi lükata. Startimisvõimalus tekib tõenäoliselt nädalavahetusel.

Jaanus Tamme soolopurjetamise saavutused:

2007 Open demi-Clé (koos Jean-François Queleniga), 6. koht

2008 Trophée Marie-Agnès Péron, 33. koht

2012 Demi-Clé 650 (koos Thomas Normandiga), 4. koht

2012 Trophée Marie-Agnès Péron, 22. koht

2012 Mini Fastnet (koos Simon Kosteriga), 13. koht

2013 Demi-Clé 650 (koos Chris Sayeriga), 7. koht

2013 Mini Fastnet (koos Scott Cavanoughga), 17. koht

Vaata videosid Jaanus Tamme purjetamisest ning sellest, kuidas näeb välja tormine Biskaia laht!

Jaanus Tamme EST 787 from Jaanus Tamme on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles