Lang: riik ei osale Salumäe medalite oksjonil

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: arhiiv

Kultuuriminister Rein Lang ütles, et Eesti riik sellistel oksjonitel, millel müüakse olümpiamedaleid ja spordikuulsuste isiklikke esemeid ei osale.

«Juhin tähelepanu, et Erika Salumäe medalid ja spordivarustus kuuluvad temale endale ja tsiviliseeritud maailmas riigid tunnistavad sportlase omandiõigust oma asjadele. Otsus oma asju müüa on Erika Salumäe otsus ja pean ebaeetiliseks seda kommenteerida,» ütles Lang Postimehele.

Eesti üks suurim spordisangar Erika Salumäe müüb 4. novembril toimuval oksjonil kõik oma karjääri jooksul võidetud medalid, meened ja suurvõitudega seotud spordivarustuse. Muu hulgas on müügilehel ka trekiratturi Soulis ja Barcelonas võidetud olümpiakullad. Juba aastaid Hispaanias Denias elav ja töötav Salumäe polnud nõus müügi tagamaid selgitama.

Suurbritannias tegutseva oksjonifirma Graham Budd kodulehel on toodud pikk nimekiri Salumäele kuuluvatest asjadest koos kirjelduse, fotode ja hindadega. Olümpiakulla väärtuseks on seal märgitud 9000 – 12 000 Inglise naela. Kogu nimekirjas olevate hindade summa küünib aga 41 050 naela ehk 48 528 euroni.

Ränkraske tööga võidetud medalite müümine on sportlase jaoks äärmuslik samm. Eesti senini elavatest olümpiavõitjatest on oma väärtuslikema medali müüki pannud jalgrattur Avo Pikkuus, kelle medali ostis 2005. aastal advokaat Viktor Kaasik. Pikkuus rääkis toona, et vajab raha ravikulude katteks.

Samuti on Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli on ühe olümpiakulla Eestile juba päästnud, kui ta ostis Johannes Kotkase abikaasa Ilse käest 1952. aasta maadluse kulla. Ta ei jätnud seda endale imetlemiseks, vaid andis spordimuuseumile. Näiteks Palu­salu kahest olümpiakullast ühe müüs maadluskuulsuse lesk otse muuseumile, eksponaatidena on väljas aga mõlemad 1936. aasta medalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles