Fantoomväravaga mängu saatuse otsustab FIFA

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stefan Kiesslingi fantoomvärava löömise hetk.
Stefan Kiesslingi fantoomvärava löömise hetk. Foto: SCANPIX

Saksamaa jalgpalliliit (DFB) kinnitas, et nädalavahetusel palju kõneainet pakkunud fantoomväravaga kohtumine Hoffenheimi ja Leverkuseni vahel on väljaspool nende mõjuala ning selle, kas peetakse kordusmäng, otsustab rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA).

Reedel Saksamaa kõrgliigas peetud mängus lõi Stefan Kiessling Leverkuseni eduseisuks 2:0, ent hiljem selgus, et väljakukohtunik Felix Brych oli tabamuse äralugemisel teinud vea: pall ei jõudnud väravasse ausate võtetega, vaid sattus sinna küljevõrgus olnud augu tõttu.

Mängu 2:1 kaotanud Hoffenheim andis laupäeval Saksamaa jalgpalliliidule sisse ametliku kaebuse, milles nõuti kordusmängu pidamist. DFB asepresident Rainer Koch väitis aga Saksamaa jalgpalliliidu ametlikul lehel, et sellise otsuse langetamise pole nende mõjualas, vaid sellega tegeleb FIFA. «Saame täielikult aru, et sellise fantoomvärava lugemist peetakse ebaõiglaseks. Palve kordusmängu pidamiseks on igati arusaadav, aga minevikus tehtud otsuste põhjal teame, et FIFA kipub enamasti kaitsma kohtunike otsuseid,» selgitas Koch. «Praegu loeb see, milliseid määruseid ja seadusakte on meil üldiselt lubatud kasutada, aga FIFA on selliste otsuste langetamisel kõrgemaks jõuks,» lisas Koch.

Kuigi 1994. aastal määras FIFA kordukohtumise Müncheni Bayerni ja Nürnbergi meeskondade matšile, milles Thomas Helmer sai samuti kirja fantoomvärava, on rahvusvaheline jalgpalliliit nüüdseks karmistanud oma reegleid. FIFA poolt avaldatud rahvusvaheliste jalgpallireeglite viies määrus kinnitab, et mängu ajal kohtuniku poolt tehtud otsus muutmisele ei kuulu. «Mängu puudutavad kohtuniku otsused, sealhulgas kas värav loetakse või mitte ja mängutulemus, on lõplikud. Kohtunik võib muuta oma otsust ainult siis, kui ta leiab, et see on vale, või teeb seda vastavalt oma äranägemisele abi- või neljanda kohtuniku nõuandel, eeldusel, et ta ei ole mängu jätkanud või lõpetanud,» seisab viiendas paragrahvis.

Kuna Brych jätkas reedest kohtumist enne oma vea mõistmist, tundub olevat ebatõenäoline, et FIFA on nõus määrama korduskohtumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles