Endine F1-piloot: liiga turvalised rajad muudavad sõitjad hoolimatuks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Davidson.
Anthony Davidson. Foto: SCANPIX

Karjääri jooksul vormel-1 sarjas osalenud ning praegu sportautodel kihutav võidusõitja Anthony Davidson avaldas arvamust, et liialt turvaliseks muudetud ringrajad aitavad paradoksaalsel moel kaasa võidusõitude ohtlikumaks muutumisele.

«Sõitja peaks tunnetama väljakutset ja saama eksimuste eest karistuse,» lausus Davidson ajalehele The Guardian. «Keegi ei taha näha, kuidas fännid või sõitjad vigastada saavad, aga karistuse oht peaks õhus olema. Naeurväärne on mõnel kaasaegsel ringrajal näha, kuidas kõik aina kurvist välja sõidavad ja mitte midagi ei juhtu. Tõsi, FIA on teinud turvalisuse nimel uskumatult head tööd, kui mõelda, mis kiirustel nüüd võisteldakse ja kus me alles 60ndatel või 70ndatel aastatel omadega olime,» selgitas ta.

«Aga mida ohutum on rada, seda halastamatumalt sõidetakse. Seetõttu ei peeta tänapäeval eriti teistest võistlejatest ega ka rajast lugu, neid ei austata. Pilootidele tundub, et sirgel võib omavahel rattad kokku lasta, sest autod on ju üliturvalised. Seetõttu näemegi hullumeelseid manöövreid. Peab olema mingi kompromiss turvalisuse ja meeletu kihutamise vahel. Võidusõitja peab niikuinii elama teadmisega, et võib ühel päeval hukkuda. See on teadvustatud risk. Muidu võiks sama hästi ka arvutimänge mängida,» sõnastas Davidson professionaalse võidusõitja dilemma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles