Vitali Klitško: kandideerin Ukraina presidendiks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Klitško.
Vitali Klitško. Foto: SCANPIX

Ukraina poksija Vitali Klitško teatas, et kandideerib 2015. aasta valimistel Ukraina presidendiks.

42-aastane Klitško tegi oma otsuse teatavaks parlamendis aset leidnud tulise vaidluse käigus. Valdavalt võimuloleva Regioonide Partei liikmetest koosnev Ülemraada võttis täna vastu maksuseaduse muudatuse, mida on võimalik kasutada Klitško kandidatuuri takistamiseks. Nimelt keelab uus seadusepunkt Ukraina presidendiks kandideerida neil, kellel on mõne muu riigi elamisluba. Klitško on aga aastaid elanud ja treeninud Saksamaal.

Seepeale lajatas Klitško rusikaga vastu kõnepulti ja teatas: «Jah, mul on Saksamaa elamisluba. Aga see pole vastuolus Ukraina seadustega ega tühista minu kodakondsust. Kõik, mis on täna parlamendis toimunud, ei hirmuta ega peata mind. Et kummutada kõik need erinevad skeemid ja katsed mulle kui võimalikult kandidaadile kätte maksta, tahan ametlikult kuulutada järgmist: ma kandideerin presidendiks!»

Klitškost sai seeläbi esimene ametlik kandidaat, kes asub valimistel mõõtu võtma praegu presidendiametis olevalt Viktor Janukovitšilt. Janukovitš ei ole veel kinnitanud, et kandideerib ka teiseks ametiajaks, kuid seda peetakse äärmiselt tõenäoliseks.

Mullu septembris seni viimase profimatši pidanud Klitško, kes on profikarjääri jooksul võitnud 47 kohtumisest 45, pääses Ukraina parlamenti 2012. aastal, kui tema partei Udar tegi valimistel võimsa kolmanda tulemuse, kogudes 13,97% häältest ja saades Ülemraadas 40 kohta. Tänavu veebruaris läbi viidud küsitluse kohaselt toetaks Klitškod presidendivalimistel 15,1% ukrainlastest. Erinevalt venemeelsest Janukovitšist leiab Klitško, et Ukraina peaks kindlasti püüdlema Euroopa Liidu ja NATOga koostöö tegemise poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles