Oliver Venno aasta Sloveenias: poisist sirgus mees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Venno.
Oliver Venno. Foto: CEV

Oliver Venno ja tema koduklubi Bledi ACH jäid küll Meistrite liiga Final Fouril võiduta, kuid Eesti parima võrkpalluri areng krutib ootused tulevikus veelgi kõrgemale.


Kui siinkirjutaja laupäeva õhtupoolikul Lodźi Atlas Arenal esimest korda pärast eelmise aasta septembris Türgis toimunud EMi Vennot oma silmaga nägi, tõusid käed silmi hõõruma ja pähe tuli küsimus: mis on Vennoga juhtunud?

209 cm pikkune talent on kaheksa kuuga tunduvalt suuremaks läinud. Kleenukese sportlase kätel-jalgadel on näha lihaste kontuure ja põsedki on punni läinud. Muljetavaldavalt on kerkinud Venno kehakaal – sügisel vaatas kaalu peale astudes vastu näit 92, nüüd on kaal kasvanud 105 kiloni. Ühesõnaga – poiss on võtnud mehe mõõtmed.

Kolme nädala pärast 20. sünnipäeva tähistav Venno ei teinud saladust, et on tunduvalt rohkem kangi sikutanud kui mullu Tartu Pere Leiva ridadesse kuuludes. «Hooaja alguses käisin jõusaalis peaaegu iga päev, mängude vahel kolm-neli korda nädalas,» ütles Venno.
Kiirest arengust annavad märku ka arvud. Aasta tagasi tegi Venno kükke kuni 120-kilose kangiga, nüüd jääb raskus 180 kilo kanti, mis on 95 protsenti eestlase maksimummäärast.
«Jõutreener hoiab noormängijatel silma peal, et me üle ei pingutaks,» lisas Venno. «Näiteks rinnalt me kangi ei suru, vaid kasutame selle asemel hantleid.»

Venno sõnul pole tema kehakaalu suures kõikumises midagi erakordset. «Mul on viimastel aastatel alati pärast jõule kaal tõusma hakanud. Suvel võtan jällegi kõvasti alla,» täpsustas ta.
ACH peatreener Glenn Hoag ütles, et Venno peab füüsise järeleaitamise oma südameasjaks võtma. See on hädavajalik, et kõige kõrgemal tasemel läbi lüüa ja sügisest kevadeni stabiilset mängu näidata. Tänavuse hooaja lõpus sai Venno püssirohusalv tühjaks.

«Vennol on palju arenguruumi. Tugevamaks muutudes paraneb kiirus ja hüppevõime,» märkis ACH juures kaks aastat kestnud töö lõpetanud kanadalane. «Venno peab iga päev mõtlema, kuidas saada paremaks võrkpalluriks, ja selle nimel tööd tegema. Parandamist vajab ka vaimne pool, et suurendada mängus tehtavate õigete otsuste protsenti.»

Hooaja suurima üllatuse sepistanud ja klubivõrkpalli mainekaimas sarjas nelja parema sekka jõudnud Sloveenia meister tähtsaimas faasis Vana Maailma vägevatele vastu ei saanud. Laupäeval kaotati poolfinaalis rohkete omavigade tõttu Trentino BetClicile 1:3 ja eile pronksimatšis sama tulemusega täismaja, 13 000 pealtvaataja ees kodupubliku toetust nautinud Belchatowi PGE-le.

Mõlemas kohtumises pidi Venno leppima vahetusmängija rolliga, pääsedes siiski arvestatavaks ajaks platsile. BetClici vastu tõi Eesti rahvusmeeskonna diagonaalründaja kaheksa ja mängus PGEga kuus punkti.

Mängus valitseva Poola meistriga olid ACH-l suuremad võidulootused kui poolfinaalis BetCliciga. Näiteks kolmandas geimis – mängu seis oli 1:1 – tuldi välja 19:24 kaotusseisust, kuid hoolimata kolmest geimpallist tuli vastu võtta kaotus 29:31. Neljas geim kuulus PGE-le kindlalt 25:20.

«Kolmanda geimi võit oli väga lähedal. Neljas geim vajus ära, sest mõned mängijad hakkasid tujutsema ja pead vajusid norgu,» rääkis Venno. «Kaks kaotust minu meeleolu alla ei tõmmanud. Jõuda oma esimesel hooajal välisklubis Meistrite liiga Final Fouri on super. Tuleb tunnistada, et pääsesime nelja parema sekka õnnega pooleks. Macerata Lube võitmine play-off’i avaringis pole küll naljaasi, kuid siis saime Innsbrucki Hypo Tiroli näol väga soodsa vastase.»

ACHga kolmeaastase lepingu sõlminud Venno sõnul võis neile saatuslikuks saada mängu varajane (kell 11.30) algusaeg. «Osa meeskonnakaaslaste suust kostis nurinat. Sel hooajal oleme kõige varem kohtumist alustanud kell 16,» meenutas Venno.

Meistrite liiga tiitlit kaitses BetClic, kes sai finaalis üllatavalt kindlalt 3:0 jagu Moskva Dinamost. See hooaeg on BetClicile kulgenud üliedukalt. Lisaks Meistrite liiga kullale võideti Itaalia karikas ja klubide MM. Ees ootab koduse meistriliiga finaalseeria.

Algul pidi Venno teekonda Lodźist koju alustama eile õhtul, kuid kuna ACH tahtis üheskoos edukale hooajale väärika punkti panna, hakkab ta koos talle kaasa elama tulnud perega Eestisse sõitma täna hommikul. Enne kui Venno ühineb kuu lõpus EM-valikturniiril osaleva koondisega, kavatseb ta mõne päeva hinge tõmmata.

FINAL FOUR
•    Poolfinaalid: Bledi ACH – Trentino BetClic 1:3 (-13, 23, -21, -17), Moskva Dinamo – Belchatowi PGE 3:1 (-23, 19, 21, 17)
•    3.-4. koht: ACH – PGE 1:3 (-16, 22, -29, -20)
•    Finaal: BetClic – Dinamo 3:0 (12, 20, 21)
•    MVP: Osmany Juantorena (BetClic)
•    Resultatiivseim mängija: Mariusz Wlazly (PGE)
•    Parim ründaja: Dante Amaral (Moskva Dinamo)
•    Parim sidemängija: Lukasz Zygaldo (PGE)
•    Parim blokeerija: Matevz Kamnik (ACH)
•    Parim servija: Osmany Juantorena (BetClic)
•    Parim vastuvõtja: Daniel Lewis (ACH)
•    Parim libero: Andrea Bari (BetClic)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles