Tõnu Endrekson jäi algsele plaanile truuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühepaadil sõudjate kevadise katsevõistluse võitnud Tõnu Endrekson edestas ühesekundilise eduga Allar Rajat (tagaplaanil).
Ühepaadil sõudjate kevadise katsevõistluse võitnud Tõnu Endrekson edestas ühesekundilise eduga Allar Rajat (tagaplaanil). Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sõudja Tõnu Endreksonil on viimasel ajal kodust välja pääsemisega raskusi. Selle jaoks peab ta alati mõne kavala nipi kasutusele võtma – üksnes siis on võimalik ka treeningule jõuda.



Nimelt on Endreksonil kodus vahva 14-kuune poisiklutt Robin, kes ei kavatsegi isa kodunt minema lasta. Muudkui aga võtab isa jalgadest kinni ja enam lahti ei lase.



Endrekson pääseb treeningule üksnes siis, kui väga vaikselt kodust välja hiilib. Nii, et poeg seda ei kuule. Ka reedel ja laupäeval pidi Endrekson sama nipi kasutusele võtma, muidu poleks ta koondise katsevõistlusele jõudnudki.



Viimane võimalus


Võitnud reedel ühepaadil ühesekundilise eduga Allar Raja ees, otsustas Endrekson järgmisel päeval koos treeningukaaslase Andrei Jämsäga ka paarisaerulist kahepaati proovida. Temal kui võistluse võitjal oli õigus esimene valik teha.



Nende põhikonkurentideks pidid olema ühepaadil vastavalt teise ja viienda koha saanud Raja ja Taimsoo. «Tuleb ülipõnev võistlus! Tihe rebimine!» ootas nii mõnigi sõudefänn.



Paraku jäi ülitihe rebimine ära, sest Taimsoo ja Raja olid sunnitud võistlusest loobuma. «Laupäeva hommikul tundsin end väga kehvasti. Kõht oli lahti ja hiljem selgus, et ka palaviku lõi üles,» selgitas Taimsoo, kelle sõnul poleks startimine mingil juhul kõne alla tulnud. Sellises seisundis polnuks see lihtsalt võimalik. «Endrekson ja Jämsä on maailmaklassi meestest moodustatud kahene. Poolikut sõitu polnuks nende vastu mõtet teha,» selgitas Taimsoo, kes veetis kogu laupäeva voodis.



Tema paariline Raja käis laupäeval ka vee peal. Eemalt seiras ta ka Endreksoni ja Jämsä sõitu kahepaadil. «Nad tegid väga korraliku sõidu – mõlemad on tipptasemel sõudjad. Kindlasti oleks meie vahel kõva lahing tulnud,» avaldas Raja. 



Kahepaadil mängleva kergusega Vladimir Latini ja Igor Kuzmini ees võidutsenud Endrekson ja Jämsä ei kipu aga heast sõidust hoolimata oma plaane muutma. Kahesel ei plaanita Taimsoole ja Rajale vähemalt esialgu vastu astuda.



Mõlemad Tatjana Jaansoni õpilased stardivad esimesel MK-etapil ühepaadil ja pärast seda langetavad järgmised otsused. «2010 ongi proovimise aasta. Minu jaoks on seega viimane võimalus ühest proovida. Igaüks tahab end kuidagi individuaalselt realiseerida,» selgitas Endrekson oma valikut.



Samas ei välistanud ta võimalust, et hooaja edenedes plaane muudetakse. Nagu Endrekson ütles, pole keegi ühtegi paati kinni naelutatud. «Võib-olla selgub, et ei mina ega Andrei suuda ühesel konkurentsivõimelised olla? Ühesest suuremasse paati kolida pole väga keeruline,» tõdes Endrekson.



Seda, et hooaja edenedes võidakse üks suurem paat moodustada, ei välistanud keegi. Ka Raja ja Taimsoo tõdesid, et juhul kui tänavusel hooajal selgub, et on kaks võrdset kahepaati, pannakse kokku tugev neljane. Peetakse ju hooaja tähtsaim võistlus – Uus-Meremaa MM – alles novembris.



Enne seda jõutakse võistelda nii kolmel MK-etapil kui ka septembrikuisel EMil. «Hooaeg on veel noor. Aega otsuste tegemiseks jagub. Pärast teist MK-etappi peaks juba pilt selgem olema,» arutles Eesti sõudekoondise peatreener Jaan Tults.



Tõsi, mingisuguse pildi andis ka reedene katsevõistlus ühepaatidel. Selgus, et eestlastel on viis üsna võrdset meest, kelle vahel paatkondi moodustades valida: Endrekson, Raja, Jämsä, Kuzmin ja Taimsoo.



Tõsi, viimase oodatust kehvem esitus valmistas nii mõnelegi sõudmise asjatundjale väikse üllatuse. Ent Raja ei kavatse seetõttu oma plaane muuta ega paatkonnakaaslast välja vahetada. Selleks polevat mingisugust põhjust.



«Miks ma peaksin seda tegema? See, et Kaspar siin vähe kehvem oli, ei tähenda midagi. Oleme valmistunud kahepaadil ja treeningud on väga hästi sujunud. Hooaeg pole tegelikult kunagi nii sujuvalt alanud. Võimalik, et Kaspar vajab lihtsalt natuke enam taastumisaega,» arutles Raja, kelle sõnul näitas ka kuu aja tagune Horvaatia võistlus, et kahesega liigutakse õigel teel.



Valus löök


Taimsoo ise tõdes, et viies koht valmistas tallegi pettumuse. Ootused olid kõrgemad. Seda enam, et mullu võttis ta samalt võistluselt teise koha. «Ma ei oskagi öelda, milles asi. Horvaatia laagris ja võistlustel oli enesetunne veel üsna hea. Aga millegipärast ei kipu pidur maha minema. Ma ei usu, et ettevalmistuses midagi valesti oleksin teinud,» selgitas Taimsoo.



Treener Matti Killing ei lasknud katsevõistluse tulemustel end häirida. Ta on samuti kindel, et kõik kulgeb planeeritult. Kõvasti tööd on tehtud, mõne jaoks isegi ehk liiga kõvasti…



«Kaspari sõit ei tulnud mulle üllatusena. Ma kardan, et siin oli tegemist rohkem emotsionaalse tagasilöögiga. Paar päeva tagasi mattis Kaspar oma vanaema, kes oli tema jaoks väga tähtis. Oli näha, et see oli tema jaoks väga suur hoop,» sõnas Killing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles