Kalev annab täna küpsuseksami

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Varrak usub, et meeskond on lõpuks jõudnud oodatud vormi.
Alar Varrak usub, et meeskond on lõpuks jõudnud oodatud vormi. Foto: Toomas Huik

Kalev/Cramo peatreeneri Alar Varraku hinnangul on tänane vastane Kaasani Unics selle hooaja kõige kõvem pähkel.

«Unics on ilmselt kõige tugevam vastane, keda tänavu siin mängimas näeme. Minu hinnangul on nad isegi paremad kui euroliigas osalev Kuban,» hindas Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak tänast EuroCupi sarja vastast. «Vaatamata sellele näen meil varianti. Selleks peavad pallurid tegema individuaalselt väga hea mängu ja treenerid panema taktikaga täppi.»

Hooaega rahvusvahelistes sarjades viie kaotusega alustanud Kalev pööras näiliselt juba üsna kraavi vajunud vankri uuesti õigele teele pühapäeva õhtul, kui Ühisliigas saadi jagu Donetskist. Varem oli Varrak korduvalt toonitanud, et meeskond vajab enesekindluse leidmiseks ühte võitu. Nüüd, kui see on käes, julgebki peatreener ka tugeva vastasega kohtudes julgemaid plaane teha.

Varrak on Unicsi mängu põhjalikult uurinud ja teab, et itaallase Andrea Trincieri juhendatav meeskond ei kasuta pikki ja keerulisi kombinatsioone, vaid eelistab lihtsat korvpalli – paar söötu ja seejärel kate-kattest-mäng.

«Hooaja alguses valmistas see meile suuri probleeme – seesama Kuban tõmbas meie kaitse sellega täiesti ribadeks,» meenutas Varrak. «Nüüd on aga asi paranenud ja viimasel ajal saame kaitses paremini hakkama. Näiteks Donetskiga mängides eksiti selle vastu vaid paar korda.»

Seega andis Varrak mõista, et Kalevis liiguvad asjad paremuse poole. Suure tõuke andis selleks ka tagamees Rain Veidemani vigastusest paranemine.

Veidemani naasmisega loksusid Kalevis asjad paika. Nüüd saavad treenerid jagada tagaliinis mängukoormust senisest mõistlikumalt ja vaieldamatult lisab see meeskonnale kvaliteeti. Lisaks ei pea treenerid enam tähtsates mängudes sundkäiguna kasutama Indrek Kajupanka.

«Tagantjärele targana võib ju mõelda, et Veidemaniga oleks võimalik alistada ka Nižni Novgorod ja Riia VEF,» leidis Varrak. «Seni olid Ty Abbott ja Armands Škele mõnes mängus platsil 35 minutit. Pühapäeval Donteski vastu polnud Abbottil rünnakul kuigi hea päev, kui aga Veidemani poleks olnud, pidanuks ta ikkagi pikalt mängima.»

Veidemanist peab saama ka meeskonna liider. Ta ei pea viskama iga mäng tohutult punkte, kuid Varraku sõnul vajab ta meest, kellele usaldada mängu lõpus olukordade lahendamine. Seni oli selles rollis peamiselt Škele, kuid vaatamata üldiselt headele esitustele polnud tema lõpulahendused just parimad.

«Juba mitu hooaega oleme punkt-punkti-mängudest suutnud võita vaid napilt veerandi,» märkis Varrak. «Näen Veidemanis meest, kelle abiga võime rohkem selliseid lõppe võita – arvan seda Tartu Ro­cki ja Eesti koondise mängude põhjal. Ta on mees, kes suudab luua lõpusekunditel teravust ja viia need rünnakud loogiliste lõpplahendusteni.»

Nüüd, kui tagaliinis tasakaal paigas, peavad Kalevi treenerid lahendama mure korvialuste jõududega. Mullu silmapaistvalt tegutsenud ja kaksiktornide hüüdnime teeninud Bamba Fall ja Frank Elegar on tegutsenud ebastabiilselt. Selget põhjendust ei osanud Varrak sellele leida, ent vähemalt Fallist rääkides tõdes ta, et vastased on tema mängu juba tundma õppinud.

Lisaks Kalev/Cramole mängivad täna viis Eesti klubi –Rock, Tarvas, Rapla, Pärnu ja Tallinna Kalev – Balti liigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles