Viis tähtmängijat, kellele tehti aasta parima valmisel liiga

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marco Reus.
Marco Reus. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit FIFA avaldas teisipäeval nimekirja mängijatest, kes kandideerivad 2013. aasta maailma parima jalgpalluri tiitlile. Siiski jäi nimekirjast välja mitmeid mängijaid, kes oleksid kindlasti väärinud kandidaatide sekka pääsemist.

Kandidaatide nimekirjas on 23 jalgpallurit, kuid nende seast jäi loomulikult välja mitmeid väga häid mängijaid. Eurosport tõi välja aga viis pallurit, kes jäid kandidaatide seast ebaõiglaselt välja.

Eurosport leidis, et kandidaatide sekka oleks kindlasti pidanud mahtuma eelmisel hooajal Londoni Chelsea parimaks mängijaks valitud hispaanlane Juan Mata. Eelmisel hooajal lõi ta Premier Leagues 12 väravat ja andis 12 resultatiivset söötu (Premier League teine näitaja). Pärast Jose Mourinho Londonisse saabumist pole siiski Mata karjäär kõige säravamalt jätkunud.

Teise nimena toodi välja Dortmundi Borussia terav mängumees Marco Reus, kes aitas meeskonna Saksamaa liigas ja Meistrite liigas hõbemedalitele.  Eelmisel hooajal lõi ta Bundesligas 14 väravat ja andis üheksa väravasöötu, käimasoleval hooajal on ta kümne Bundesliga matšiga kirja saanud viis väravat ja neli väravasöötu. Reusi nimekirjast välja jätmine on kummaline ka seetõttu, et mullu suurepärase hooaja teinud Dortmundist pääses kandidaatide sekka vaid Robert Lewandowski. Samas vääriksid seda au veel mitmed ja nende seas on Reaus kindlasti üks esimesi.

Kolmanda nimena on välja toodud Torino Juventuse ja Tšiili koondise poolkaitsja Arturo Vidal. Itaalia eelmise hooaja meistri üks säravamaid mängumehi on paljude hinnangul üldse Juventuse kõige parem mängija ja temast sõltub juba rohkem kui legendaarsest Andrea Pirlost. Eelmisel hooajal kõmmutas poolkaitsja Serie A-s kümme väravat. Lisaks aitas ta Tšiili koondise ka järgmisel suvel toimuvale MMile.

Neljandana on mainitud FC Barcelona kaitsvat poolkaitsjat Sergio Busquetsi. Kui Barcelona ründavamad poolkaitsjad ja ründajad ehk Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta ja Neymar on kandidaatide sekka mahtunud, siis Kataloonia klubi kaitsvama orientatsiooniga mängijad on nimekirjast välja jäänud. Busquets on Barcelona poolkaitseliinis kindlasti ülioluline lüli, kelle söödutäpsus oli eelmisel hooajal La Ligas koguni 92 protsenti. Viimases El Clasicos eksis ta 50st söödust vaid ühel.

Ja viiendana on välja toodud eelmist hoaega valitsenud Müncheni Bayerni horvaadist väravamasin Mario Mandžukic. Kuigi Bayernist pääses kandidaatide sekka koguni kuus meest (klubidest kõige rohkem), siis meeskonna kindel esiründaja oleks samuti seda au väärt olnud. Eelmine hooaeg kujunes Bayerni jaoks ajalooliselt edukaks ning Mandžukic tõusis kindlalt meeskonna esiründajaks, seejuures suutis ta pingile tõrjuda Mario Gomeži. 24 Bundesliga matši jooksul lõi ta 15 väravat. Käimasoleval hooajal on ta Bundesligas löönud kümne kohtumisega seitse väravat.

Kandidaadid 2013. aasta maailma parima jalgpalluri tiitlile: Gareth Bale, Cristiano Ronaldo (mõlemad Madridi Real), Lionel Messi, Xavi, Neymar, Andres Iniesta (kõik Barcelona), Philipp Lahm, Thomas Müller, Manuel Neuer, Franck Ribery, Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger (kõik Müncheni Bayern), Edinson Cavani, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva (kõik Pariisi Saint-Germain), Radamel Falcao (Monaco), Eden Hazard (Chelsea), Robert Lewandowski (Dortmundi Borussia), Mesut Özil (Arsenal), Andrea Pirlo (Juventus), Luis Suarez (Liverpool), Yaya Toure (Manchester City) ja Robin van Persie (Manchester United).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles