Alistamatu AS Roma üritab ajalugu teha

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Roma väravavaht Morgan de Sanctis (keskel) on kümnes mängus oma selja taha lasknud vaid ühe palli.
AS Roma väravavaht Morgan de Sanctis (keskel) on kümnes mängus oma selja taha lasknud vaid ühe palli. Foto: LaPresse/Scanpix

Itaalia jalgpalli meistriliigas on hooajale unelmate alguse teinud AS Roma – mullu liigatabelis alles kuuendana lõpetanud ning viimati kuraditosin aastat tagasi Itaalia meistriks kroonitud pealinnaklubi hoiab kümne vooru järel täiseduga esikohta. Seejuures on lastud kümnes mängus enda võrku lüüa vaid üks (!) pall.

Viimati alistati neljapäeva õhtul kodus 1:0 tabeli punane latern Chievo ning prantslasest peatreener Rudi Garcia läks mängujärgsel pressikonverentsil luuleliseks. «Räägitakse, et võlurid aitavad meil võita. Kõik võlurid, keda ma vajan, on aga minu käsutuses – alates väravavahist ja lõpetades kapteniga,» lausus ta. «Nägime täna selle meeskonna tugevust – kõik tahavad võita ja hästi tegutseda. See ongi tõeline ime ja võlu.»

Roma edu on seda ootamatum, et suvel müüdi eelmise hooaja kolm põhitegijat, Erik Lamela, Pablo Osvaldo ja Marquinhos ning viimastes kohtumistes pole saanud vigastuse tõttu kaasa teha ka nende talisman, 37-aastane elav legend Franecesco Totti. Kui seni Juventusele kuulunud Itaalia kõrgliiga edukaima stardi rekordi on Roma kümne järjestikuse võiduga juba enda kätte võtnud, siis Euroopa tipuni on neil veel küllaga maad - hooaegadel 1971–73 sai Benfica Portugalis Eusebio vedamisel kirja koguni 29 järjestikust võitu.

Vaid ühe võiduga jääb portugallastele alla Zagrebi Dinamo 28-võiduline seeria hooajast 2007–08. Romal on aga reaalne võimalus püüda kinni parim Itaalia klubi Milano Inter, kes tunnistas aastatel 2006–07 vaid võite 17 järjestikuses mängus.

Inglismaa kõrgliiga rekord kuulub Londoni Arsenalile, kes noppis 2002. aastal järjest 14 võitu ning järgmisel hooajal sai hakkama veel märkimisväärsema saavutusega, osutudes 38 liigamängu jooksul alistamatuks. Sama on Inglismaal suutnud vaid Preston North End hooajal 1888–89, ent toona mängiti hooaja jooksul vaid 22 liigamängu.

Mõlemad meeskonnad kannavad jalgpallifolklooris sestpeale alistamatute tiitlit, kuid ka Eesti meistriliigas on üks meeskond kümne meeskonnaga kõrgliigas hiljuti sellele ülilähedale jõudnud. 2009. aastal läbis Tallinna Levadia neljandat korda järjest Eesti meistriks tulles hooaja ainsagi kaotuseta kuni eelviimase vooruni, ent siis tunnistati ootamatult 1:2 Narva Transi paremust. Ühtlasi katkes sellega Levadia 61 mängu pikkune kaotuseta seeria Eesti meistrivõistlustel. Ometi pole Levadia saavutus rekord - veel kaheksast meeskonnast koosnenud kõrgliigas jäid löömatuks nii FC Flora 2003. ja 1994-95 hooajal kui ka Maardu Levadia 2000. aastal ja FC Norma hooajal 1992-93: tõsi, siis mängiti Eestis vaid 22 vooru.

Mõistagi ei tähenda aga hooaja alguse edu, et Roma oleks juba kindlalt meistritiitli kursil. Euroopa kõrgliigade ajaloost võib leida näiteid ka sellest, kus pika võiduseeria toel saavutatud pealtnäha kindel edu on maha mängitud – nii alustas Bukaresti Dinamo Rumeenias 1988. aastal hooaega 14 järjestikuse võiduga, kuid seejärel sattus võidusoonele hoopis nende lähikonkurent Steaua, kes võttis hooaja lõppedes kolmepunktilise eduga meistritiitli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles