Oksjoni korraldaja: Erika Salumäe medalite vastu on suur huvi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotheby’se oksjonimajas tulevad täna müüki Erika Salumäe karjääriga seotud esemed. Eile õhtul asusid autasud veel kõrvalmajas laos. Esiplaanil on näha Souli olümpiakuld, Barcelona kuld on aga ühes kilekotis koos Salumäe fotoga.
Sotheby’se oksjonimajas tulevad täna müüki Erika Salumäe karjääriga seotud esemed. Eile õhtul asusid autasud veel kõrvalmajas laos. Esiplaanil on näha Souli olümpiakuld, Barcelona kuld on aga ühes kilekotis koos Salumäe fotoga. Foto: Madis Kalvet

Londonis pannakse Sotheby’ses täna oksjonile Erika Salumäe kaks olümpiakulda ja teised sportlaskarjääriga seotud esemed.

1988. ja 1992. aastal rõõmustasid eestlased Erika Salumäe treki­sprindi olümpiavõitude üle. Täna saab Londonis selgeks, kas neid autasusid saavad eestlased ka edaspidi imetleda või hakkavad need ehtima mõne välismaise kollektsionääri auhinnakappi.

18. oktoobril jõudis Eesti avalikkuse ette teave, et kahekordne olümpiavõitja müüb Londonis Sotheby’se oksjonimajas oma medalid ja teised sportlaskarjääriga seotud esemed. Seejärel on Eestis tegutsetud selle nimel, et meie spordi jaoks ajaloolised autasud tagasi Eestisse jõuaksid. Tänasel oksjonil osaleb eestlaste poolt Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli, kes on saanud eraisikutest sponsoritelt piisavalt tuge, et teha medalite eest väärilised pakkumised.

Oksjoni korraldaja Graham Budd, kelle firma kaudu Erika Salumäe oma sportlaskarjääriga seotud esemeid müüb, usub, et olümpiakullad võivadki leida taas tee ikkagi Eestisse.

Graham Budd, kui suurt huvi on Erika Salumäe oksjonile pandud esemete vastu üles näidatud?

Huvi on olnud väga suur ja Eestist on oksjoni kohta väga palju uuritud. Potentsiaalsete ostjate kõrval on olnud ka väga suur meediahuvi, mida selliste oksjonite puhul alati ei kaasne. Lisaks olümpiamedalitele on oksjonil veel mitmeid meeneid, kuid peamiselt tuntakse huvi siiski olümpiamängudega seotud asjade vastu. Kui keegi tahab midagi Erika Salumäe kollektsioonist endale soetada, siis võimalusi on mitu. Suure huvi tõttu võivad olümpiaga seotud esemed osutuda kokkuvõttes päris kalliks. Kindlasti tuleb väga huvitav päev.

Kumb kuldmedal võib rahvusvahelises plaanis rohkem huvi pakkuda – esimene naiste trekisõidu olümpiakuld (1988. aasta Souli OM-kuld) või iseseisvuse taastamise järel Eestile võidetud esimene olümpiakuld (1992. aasta Barcelona OM-kuld)?

Rahvusvaheliselt on esimene kuldmedal kindlasti kollektsionääride jaoks olulisem, kuna tegemist on esimese kuldmedaliga, mis sellel võistlusalal naiste seas välja jagati. Barcelona kuldmedal on aga jällegi eestlaste jaoks olulisem, kuna see on osa teie ajaloost.

Kui tavaline on olümpiakuldade oksjonile sattumine?

Pigem on olümpiamedalite oksjonile sattumine haruldane, kuid seda tuleb siiski ette. Erika Salumäe puhul oleme ühe olümpiakulla hinnaks prognoosinud umbes 9000 – 12 000 Inglise naela (10 500 – 14 000 eurot), mis on küllaltki soliidne summa.

Eestis loodetakse eelkõige, et mõlemad olümpiakullad õnnestub eestlastel ära osta. Kas teie hinnangul on see tõenäoline võimalus?

Kindlasti tuleb olümpiamedalite pärast suur rebimine, kuid usun, et eestlastel on head võimalused. Kuuldavasti on eestlaste huvi suur ja oksjoniks on tehtud ettevalmistusi.

Milline ese lisaks kahele OM-kuldmedalile võib Salumäe oksjonil veel väga suurt huvi pakkuda?

Olümpiakuldade kõrval võib kollektsionääride tähelepanu kõige rohkem äratada jalgratas, millega Erika Salumäe võitis Barcelonas kuldmedali. Kui vaadata kollektsiooni ülejäänud asjade prognoositavat hinda, siis ratas on selle kollektsiooni väärtuselt kolmas ese.

Milliseid huvipakkuvaid esemeid lisaks Erika Salumäe kollektsioonile täna veel oksjonile tuleb?

Lisaks Erika Salumäe kahele olümpiakullale on sel korral oksjonil veel üks OM-kuld, mille võitis Nigeeria jalgpallur Celestine Babayaro 1996. aasta Atlanta olümpial. Seega saab olema huvitav näha, milline olümpiakuld osutub kõige kallimaks. Babayaro medali hinnaks on ennustatud siiski 5000–8000 naela (5800–9300 eurot).

Lisaks on oksjonil palju vormel-1 sarjaga seotud esemeid, millest üks huvipakkuvamaid võib olla Michael Schumacher Ferrari võistluskombinesoon 2006. aasta Saksamaa GP-lt, mille hinnaks on ennustatud 7000–9000 naela (8100 – 10 500 eurot).

........................

Oksjoniga, kus tulevad müügile Erika Salumäe sportlaskarjääriga seotud esemed, tehakse täna Londonis algust Eesti aja järgi kell 16. Korraldajate sõnul jõutakse eestlaste jaoks oluliste esemeteni umbes kella 17.45–18.00 paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles