Kalleim olümpiakuld – miljon USA dollarit!

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitško müüs eelmisel aastal oma Atlanta olümpiakulla ühe miljoni USA dollari eest ning annetas selle raha heategevuseks.
Vladimir Klitško müüs eelmisel aastal oma Atlanta olümpiakulla ühe miljoni USA dollari eest ning annetas selle raha heategevuseks. Foto: SCANPIX

Kui Erika Salumäe olümpiakuldade eeldatavaks hinnaks on oksjonimaja pakkunud 10 500 – 14 000 eurot, siis sarnastel oksjonitel on olümpiavõitjate medalite eest makstud ka üsna ulmelisi summasid.

Teadaolevalt on seni suurimaks olümpiakulla eest makstud summaks olnud miljon USA dollarit (740 000 eurot), mis tasuti profipoksi valitseja Vladimir Klitško 1996. aasta Atlanta OMi kuldmedali eest (1996. aasta OM oli esimene suveolümpia, kus Ukraina osales iseseisva riigina).  

«Ma müüsin oma medali ja sada protsenti sellest läks heategevuseks. Raha läks Klitško Vendade Fondi – hoolime haridusest ja spordist ning see on laste elu tähtsaim alus,» sõnas Klitško 2012. aastal toimunud oksjoni järel CNNile ja lisas, et teenitud rahaga soovitakse täita sadade tuhandete Ukraina laste unistusi.

Toonast oksjoni võitjat ei avalikustatud, kuid väidetavalt oli see üks rikas Ukraina ärimees, kes andis medali kohe profipoksijale tagasi. Seega teeniti sel juhul heategevuseks miljon USA dollarit, kuid autasu kuulub endiselt Klitškole. Tundmatuks jäänud ostja soov oli, et selline väärtuslik olümpiamedal jääks edaspidi ikkagi Klitškode perekonnale.

Üks legendaarseid oksjonile jõudnud olümpiakuldasid on olnud 1980. aasta Lake Placidi OMi jäähokikuld. Mäletatavasti alistas toonases finaalis amatööridest ja üliõpilastest koosnenud USA koondis kodupubliku ees 4:3 võitmatuna tundunud NSVLi tiimi. Toonast finaali tuntakse siiani kui «Miracle on Ice» («Ime jääl») ning 1999. aastal valis Sports Illustrated selle 20. sajandi suurimaks spordisündmuseks. Kuldsesse meeskonda kuulunud Mark Wells oli sunnitud aga tervise­probleemide tõttu medali 2010. aastal maha müüma. Haruldase geenihaigusega võitlev endine jäähokimängija teenis müügist 310 700 USA dollarit (230 000 eurot), ostjaks oli Põhja-Ameerikas rantšot pidav kollektsionäär.

«Kui otsustasin medali müüa, siis võtsin nõuks, et kuni loovutamiseni kannan ma seda pidevalt. Seega olen viimased kaks nädalat selle medaliga ka maganud. Loodetavasti hinnatakse seda medalit edaspidi sama kõrgelt,» rääkis Wells.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles