Souli kuld käes! Kas ka Barcelona kuld?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Salumäe kuldmedal Souli olümpialt pakitakse selle eest 25 000 naela maksnud Neinar Selile hoolikalt sisse.
Erika Salumäe kuldmedal Souli olümpialt pakitakse selle eest 25 000 naela maksnud Neinar Selile hoolikalt sisse. Foto: Madis Kalvet

Eesti olümpiakomitee presidendil Neinar Selil õnnestus eile Londonis osta Erika Salumäe Souli OM-kuld. Mitme teise põneva eseme edasine saatus on praeguseks veel teadmata.

Viimastel nädalatel hoidis Eesti avalikkust ärevil meie kahekordse olümpiavõitja Erika Salumäe OM-kuldade edasine saatus. Londonis oksjonile pandud autasudest jõuab täna üks kindlalt kodumaale – Eesti Olümpiakomitee presidendil Neinar Selil õnnestus Souli OM-kuld eile Sotheby’se oksjonimajas ära osta.

Seli pakkus medali eest 25 000 Inglise naela, kuid lisanduvate tasude ja maksudega koos tuli tal lauale laduda koguni 31 288 naela ja 13 penni (selle summa sees on ka suveniiride eest makstud 100 naela).

Loomulikult ei arveldatud selliste summade juures sularahaga ning pärast Salumäe esemete müüki võtsid Seli ja Eesti ajakirjanikud ette tee teisele poole New Bond Streeti tänavat, kus asus oksjonit läbi viinud Graham Buddi firma. Seal välgutas Seli oma krediitkaarti, sai kopsaka arve ning lõpuks pakiti tema nina all sisse Souli OM-kuld, mille ta siis endaga kaasa võttis.

Mõlemad Salumäe olümpiakullad müüdi poole kallimalt, kui esialgne maksimaalne prognoos eeldas.

Mis siis Londonis aga täpsemalt juhtus? Kokku oli Salumäe oksjonile pannud 18 eset, lisaks Souli OM-kullale ostis Seli veel ka endise trekisprinteri kogutud olümpiamängude suveniirid, mille eest ta pakkus 100 naela. Seega läksid 14 eset (Riho Kulla skulptuur Erika Salumäest ning MM-tiiti võitjale mõeldud särgid jäid eile omaniketa), mille seas olid ka Barcelona OM-kuld ja Hispaania linnas võidu toonud kollane jalgratas, kaubaks telefoni ja interneti teel. Seega oli eile veel ka raske öelda, kes on ülejäänud esemete uued omanikud.

«Usutavasti on suurem osa asju siiski lõpuks kodus ehk Eestis,» sõnas oksjoni ajal Urmas Sõõrumaaga ja Soraineni advokaadibürooga pidevas telefoniühenduses olnud Seli. «Arvan, et 80–90 protsenti asju jõuab lõpuks Eestisse.»

Praegu pakubki aga kõige rohkem huvi, kuhu võtab ette teekonna Barcelona olümpiamängudel võidetud kuldmedal, mille eest pakuti samuti kui Souli OM-kulla eest 25 000 naela. Seega müüdi mõlemad medalid poole kallimalt, kui esialgne maksimaalne prognoos eeldas. (Samal oksjonil müüdi ka Nigeeria jalgpallikoondisega 1996. aasta Atlanta OMil kuldmedali võitnud Celestine Babayaro autasu. Selle kuldse medali hinnaks kujunes Salumäe kõrval kahvatuv 10 000 naela.)

Londonis liikusid samal ajal ka jutud, et üks Eesti firma on väga huvitatud ühe olümpiamedali ostmisest, et sellega endale hiljem reklaami teha. Seega pole praegu teada, mis Barcelona medalist tegelikult saab.

Samas on teada, et odavamaid meeneid püüdsid ka spordipoed ja sporditarvetega tegelevad firmad, kes saavad nüüd edaspidi ostetud esemeid oma poodides või esindustes eksponeerida. «Konkurentide tegemisi ma kommenteerida ei oska,» sõnas Seli napisõnaliselt Barcelona kuldmedali võimalike omanike kohta. «Kui medalid otse Eestisse ei jõua, siis ringiga ehk ikka,» lisas ta ja andis mõista, et pigem oli Barcelona kuldmedali ostja siiski Eestist.

«Praegu ei oska ma veel öelda, kuhu interneti ja telefoni teel ostetud asjad läksid,» tunnistas oksjonit läbi viinud Budd. «Lõppsummad olid mõlema medali puhul päris kõrged (25 000 naela). Peame nüüd lähiajal ostjatega ühendust võtma – teeme seda selle nädala lõpus või tuleva nädala alguses.»

Kuna Sotheby’ses oksjon jätkub, siis täna kindlasti esemete uute omanikega suhtlema ei hakata. Kui võitjate tuvastamisega on aega, siis oksjonimajas käis kõik nii kiiresti, et vahepeal oli pakkumiste jälgimisega tõsiseid raskusi. Nii ohkas ka Seli oksjoniruumist väljudes, nagu oleks seljataha jäänud raske ja kurnav tööpäev.

«Oksjonil toimus kõik väga kiiresti,» tunnistas Seli. «Ühe kuldmedali eest oligi 25 000 naela viimane piir, lagi oli sellega ees. Esimese kuldmedali hind läks küllaltki kõrgele, teise puhul olime kuni 24 000 naelani kindlalt kaasas. Meil oli kokkulepe. Olid rahalised limiidid, lihtsalt ei oleks jätkunud seda ressurssi, et kohe ära maksta.»   

Kui Seli keskendus Londonis eelkõige OM-kuldadele, siis Soraineni advokaadibüroo hoidis silma peal Barcelonas Salumäe võiduni viinud jalgrattal. Siiski libises ka see käest ja sedagi väga krõbeda hinnaga – jalgratta eest maksti lõpuks 8000 naela. Kokku koguti oksjoniga aga ligi 70 000 naela, mida on peaaegu poole rohkem, kui esialgne maksimaalne prognoos ette nägi.

Nii tunnistas ka EOK president, et lõppkokkuvõttes oli hea, et vähemalt üks kuldmedal õnnestus kohe ära osta. «Täna särab see medal sama eredalt kui 25 aastat tagasi. Samas, ma ei teagi, et oleksin varem midagi nii kallist ostnud,» muigas Seli.

----------------------------------------------------

Oksjoni korraldaja: nüüd pean Eestisse tulema!

Londonis Sot­heby’se oksjonimajas andsid eile tooni selgelt eestlased. Pakkujate seas oli ka palju kohalikke ja muidu asjahuvilisi, kuid ajakirjanikke oli oksjonile saabunud vaid Eestist.

Nii võis selgelt tunda, et Erika Salumäe kollektsioonini jõudes läks temperatuur saalis kohe paari kraadi võrra kõrgemaks, ja ka oksjonit läbi viinud Graham Budd rõhutas, et tegemist on õhtu vast kõige põnevama ja loomulikult kõige rohkem oodatud kollektsiooniga.

Kuna Budd pidi viimastel nädalatel väga palju eestlastega suhtlema, siis võttis mees endale uue eesmärgi. «Pean nüüd Eestisse tulema!» sõnas ta. «See oksjon avas minu jaoks justkui uue maailma.» PM

---------------------------------------------------

Müüdud esemed

•    Souli olümpiakuld koos originaalkarbiga – 25 000 naela

•    Souli OMil kuldmedali võitnud sportlasele antud diplom ja Souli OMil osalenud sportlase diplom – 1800 naela

•    Souli OM-finaalis kantud kiiver ja numbrimärgid – 680 naela

•    Barcelona OM-kuld, lisaks kuuluvad komplekti Barcelona OMi osavõtumedal, võistleja akrediteering ja olümpiaküla pass – 25 000 naela

•    Jalgratas, millega Salumäe võitis Barcelonas kuldmedali – 8000 naela

•    Salumäe Barcelona OMi võistlusvorm – 1200 naela

•    Kaks Salumäe olümpiavõidule pühendatud särki – 850 naela

•    6. koha diplom Atlanta OMilt ja osavõtudiplom samalt olümpialt – 360 naela

•    Salumäe kogutud olümpiamängude suveniirid – 100 naela

•    1987. aasta MM-tiitli eest teenitud trofee – 700 naela

•    Viis Salumäe võidetud MM-medalit (kuldmedalid 1987. ja 1989. aastast, hõbemedalid 1984. ja 1986. aastast ning pronksmedal 1995. aastast) – 2600 naela

•    Maailmameistri võistlusvorm – 420 naela

•    Salumäe NSVLi võistlusvorm – 360 naela

•    1983. aastal Edmontonis toimunud universiaadilt võidetud kaks kuldmedalit ja üks hõbemedal – 1200 naela

•    Rattavõistlustel võidetud medalid ja märgid – 180 naela

•    NSVLi ja Eesti meistrivõistlustelt võidetud medalid ja märgid –

1350 naela

Kokku: ligi 69 800 naela ehk üle 80 000 euro

Lisaks kaasnesid mitme loetelus oleva esemega Salumäe allkirjastatud meened: tema autobiograafia «Jääda ellu», 1988. ja 1992. aasta olümpiavõidule pühendatud postkaardid jne. Neli maailmameistri võistlussärki ja kaks ratturikuju liiga madala pakkumise tõttu uut omanikku ei leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles