Djokovic ründas dopingukütte: ma ei usu enam teisse

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novak Djokovic.
Novak Djokovic. Foto: SCANPIX

Maailma meeste tennise teine reket Novak Djokovic avaldas väga pahaselt arvamust dopinguküttide teemal, kes määrasid tema kaasmaalasele Viktor Troickile pika mängukeelu.

Troicki ei andnud aprillis peetud Monte Carlo turniiril väidetavalt õigel ajal dopinguproovi, ehkki mees ise väitis, et talle oli sellest loobumiseks tervislikel põhjustel luba antud. Sel nädalal vähendas Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) tema karistust 18 kuult 12 kuule, märkides, et Troicki «eksimus ei olnud märkimisväärne», kuid Djokovici meelest on ikkagi tegemist suure ebaõiglusega.

«Küsimus pole vaid selles, et tegu oleks Viktori jaoks halva uudisega. Mina kui tennisist tunnen nüüd igasuguse testimise pärast muret,» lausus ta BBC vahendusel. Kuuekordne Suure Slämmi turniiri võitja Djokovic kritiseeris ühtlasi Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA), lausudes, et praegu kasutusel olev süsteem ei toimi. «Ma ei usu sellesse, mis toimub,» lausus serblane, kes tunneb kaasmaalast Troickit alates kaheksandast eluaastast.

«Ma ei tea, mida WADAt turniiridel esindavad kontrollijad homme teha võivad – olgu siis põhjuseks nende ebaprofessionaalsus, nende ükskõiksus või nende suutmatus reegleid korralikult selgitada. Äkki panevad nad minu proovid valesse kohta või teevad midagi veel hullemat?» kurjustas Djokovic.

Troicki on skandaali puhkemisest alates kinnitanud, et Monte Carlos tegutsenud dopingukontrolli sõnul võis ta vereproovi andmise edasi lükata. CAS vastas aga vaid, et «kontrollija oleks pidanud mängijale selgesõnalisemalt tutvustama riske, mis kaasnevad vereproovist keeldumisega.»

Samuti võttis Djokovic sõna horvaadi Marin Cilici dopingujuhtumi teemal. Cilici esialgselt üheksakuuline mängukeeld dopingaine niketamiidi tarvitamise eest lühendati oktoobris neljale kuule, mis tähendas, et horvaat võis kohe väljakutele naasta. «Mis siis üldse juhtus? Kes selle eest vastutab? Kelle süü on see, et ta kaotas nelja-viie kuu edetabelipunktid, raha, kõik?» küsis Djokovic retooriliselt. «Tegemist on tema tööga, tema eluga. Kes vastutab?»

«Viktori puhul kehtib tema karistus järgmise aasta juulini, aga see daam, kes dopingukontrolli läbi viis, tuleb homme jälle tööle. Mitte keegi teine ei vastuta, ainult Viktor. Miks see nii on?» jätkas Djokovic, kritiseerides sama soojaga ka mängijate ühendust, mis tema arvates Troicki eest piisavalt häälekalt ei seisnud. «Nad peaksid mängijaid toetama, aga nad pole isegi sõnagi öelnud. Nad ei tee Viktori heaks midagi, nii et Viktor on üksi jäetud. Homme võib ükskõik kes meie seast samas seisus olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles