Galerii: venelased saatsid Sotši olümpiatõrviku kosmosesse

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venelased saatsid täna kosmosesse Sotši olümpiatõviku, millega süüdatakse 7. veebruaril ka olümpiatuli.

Tõrviku viivad ilmaruumi venelane Mihhail Tjurin, ameeriklane Rick Mastracchio ja jaapanlane Koichi Wakata. Tjurin annab tõrviku edasi hetkel kosmosejaamas viibivatele kaasmaalastele Oleg Kotovile ja Sergei Rjazanskile, kes väljuvad plaani järgi laupäeval jaamast avakosmosesse. Tegu pole küll esimese korraga, kui olümpiatõrvik kosmosesse viiakse – sama tehti ka 1996. ja 2000. aasta tõrvikuga – ent avakosmosesse jõuab tõrvik esmakordselt.

Tõrvik jõuab tagasi maale 11. novembril, kui kosmosest naasevad venelane Fjodor Jurtšihhin, ameeriklanna Karen Nyberg ja itaallane Luca Parmitano. Seejärel jätkab tõrvik 65 000 kilomeetri pikkust teekond, olles juba käinud tuumajäälõhkuja pardal ära põhjapoolusele ning jõudes edaspidi ka Euroopa kõrgeimasse mäetippu Elbrusele ning Siberisse, Baikali järve sügavustesse.

Lisaks gaasiseadme eemaldamisel on insenerid kosmosetõrvikut veel pisut muutnud, lisades sellele raskust. «Muidu oleks tõrvik lihtsalt minema lennanud,» märkis Moskvas asuva kosmonautide treeningkeskuse juhataja Sergei Krikaljov. Olümpiatuli siiski ei kustu, põledes maa peal edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles