Suusakoondisse soovijaid rohkem kui kohti

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Olle
Raul Olle Foto: Mihkel Maripuu

Reedest pühapäevani toimuvad Põhja-Soomes Olosel ühed Eesti suusatajate tähtsaimad võistlused sel hooajal, sest jagatakse kohti koondisse ja kaudselt ka olümpiale – seal põrujail on keeruline end marjamaale murda. Suusaliidu spordidirektori Raul Olle sõnul ületab nõudmine pakkumise ehk soovijaid on rohkem kui kohti.

Eesti saab MK-sarjas välja panna meeste arvestuses neli sprinterit ja kolm distantsimeest, kusjuures üks koht kuulub automaatselt Aivar Rehemaale. Naistel on kohti 2+2.

Esmalt meessprintereist. Olosel, kus arvestatakse vaid klassika­sprindi kvalifikatsiooni aega, mängitakse välja kaks kohta Kuusamo ja kolm Asiago MK-etapile. Ühe mehe saab Asiagosse määrata peatreener Christoph Schmid.

Suusaliidu spordidirektor Raul Olle nõustus, et konkurents on tihe ja reeglid karmid, kuid siiski leebemad kui USA olümpiakatsevõistlustel kergejõustikus: «Kui sprindimehel Olose start untsu läheb – näiteks kukkumise tõttu või kui distantsisõitjad temast paremaks osutavad –, saab ta järgmise võimaluse taset näidata jaanuaris Skandinaavia karikal ning sedakaudu koondisse murda. Ent kui koondislased MK-l punkte koguvad, on neid väga keeruline kõrvale tõrjuda.»

Vabatehnika MK-etapiks Da­vosis korraldatakse eraldi kvalifikatsioonivõistlus 22. novembril.

Kõik distantsisõitjad tulevad väidetavalt samuti sprindikohti noolima, kuid nende jaoks on olulised laupäeval sõidetav 10 km klassikat ja pühapäevane 15 km uisku. Kaks paremat kummalgi distantsil saavad kaasa lüüa järgnevatel MK-etappidel.

Distantsikohtade nimel heitlevad eelkõige Karel Tammjärv, Algo Kärp, Eeri Vahtra ja Raido Ränkel. Sprindikohti ihaldavad Peeter Kümmel, Siim Sellis, Kein Einaste, Timo Simonlatser, Marko Kilp ja Andres Kollo.

Ka naised võitlevad kahe koha pärast, kuid konkurents on veidi lahjem. Distantsisõitjateks on end tituleerinud Tatjana Mannima ja Heidi Raju, sprintereiks Triin Ojaste, Piret Pormeister ja Kaija Vahtra.

Olle selgitas, et praegu saaks Eesti Sotšis välja panna üheksa murdmaasuusatajat, kuid loodetavasti see arv talve esimese poolega suureneb: «19. jaanuaril toimuva MK punktid on viimased, mis edetabelisse lisatakse, ja siis antakse riikidele teada, palju nad on kohti olümpial välja teeninud. Kui mõni kõiki kohti ära ei kasuta, jagatakse need soovijaile. Oleme miinimumeesmärgiks seadnud saata Sotši kaheksa meest – neist neli sprinterit – ja neli naist. Kui saame võimaluse enamaks, oleks tore, sest siis võiksime olümpiale viia rohkem teenindavat personali.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles