Jordaania lootused purustanud Uruguay tagas sisuliselt MM-pileti

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxi Pereira (keskel) tähistab koos Edinson Cavani ja Luis Suareziga väravat.
Maxi Pereira (keskel) tähistab koos Edinson Cavani ja Luis Suareziga väravat. Foto: SCANPIX

Kui kümme MM-pileti pärast võitlevat Euroopa jalgpallikoondist alustavad kahest mängus koosneva play-off-ringiga reedel, siis neli meeskond teevad sellega algust juba täna. MM-pilet on sisuliselt käes Uruguayl, kes alistas avamängus võõrsil koguni 5:0 Jordaania ja muutis korduskohtumise sellega vaid formaalsuseks Uruguay väravad lõid Maxi Pereira, Cristian Stuani, Nicolas Lodeiro, Cristian Rodriguez ja Edisnon Cavani.

MMile pääsu nimel peavad täna esimese mängu ka Mehhiko ja Uus-Meremaa. See kohtumine algab Eesti aja järgi kell 22.30.

Mängu käik (Jordaania - Uruguay):

5 min

Jordaania esimese pealelöögi püüab väravavaht Martin Silva kindlalt. Uruguay rünnakul jääb Suarez vabaks, kuid saadab palli seitsmelt meetrilt üle värava.

9 min

Odai Alsafy teenib mängu esimese kollase kaardi.

15 min

Suareze võimalus on seni mängu parim. Uruguay on suutnud veel mitu poolohtlikku rünnakut korraldada, Jordaania üritab vasturünnakutel teravust tekitada.

19 min

Alsaify terava nurga alt tehtud löögi tõrjub Silva eesmise posti juurest üle otsajoone

22 min

0:1! Uruguay asub kohtumist juhtima!

Shatnawi tõrjub Cavani pealöögi, kuid esimesena on jaol kaitsjate poolt ära unustatud Maxi Pereira, kes lükkab paarilt meetrilt palli väravasse ja Uruguay saab kätte väärtusliku võõrsilvärava.

40 min

Uruguay on seisuga hetkel rahul, Jordaania üritab küll rünnakuid üles võtta, kuid ühtegi head võimalust pole seni veel luua suudetud.

42 min

2:0!! Uruguay kasvatab eduseisu!

Cavani eeltöö järel jõuab pall Cristian Stuanile, kes saadab selle madala löögiga väravasse

44 min

Jordaanlased kukuvad juba mitmendat korda kergelt Uruguay karistusalas, lootes penaltit teenida, kuid norralasest kohtunik Svein Oddvar Moen pole seda siiani kollase kaardiga karistanud

45 min

Cavani saadab karistuslöögi healt positsioonilt müüri.

Avapoolaeg läbi! Uruguay juhib 2:0 ja on MM-pileti kindlustamisele väga lähedal

Teine poolaeg on alanud!

48 min

Jordaania mängib karistuslöögi osavalt lahti, kuid esimene pealelöök takerdub kaitsjatesse ja teine lendab väravast mööda.

51 min

Jordaanial on suurepärane võimalus üks värav tagasi lüüa, kuid Ahmad Ibrahim oskab Adnan Hasani terava tsenderduse järel palli viielt meetrilt väravast mööda saata.

59 min

Vahetusmees Musab Al Laham kukutab end taas karistusalas ja saab kohtunikult simuleerimise eest kollase kaardi

65 min

0:3!!! Uruguay lööb kolmanda värava!

Cavani saab läbisöödu, jookseb palliga otsajooneni ja annab siis hea tagasisöödu, mille saadab karistusala joonelt üle kaitsjate peade väravasse Nicolas Lodeiro

77 min

0:4!!! Uruguay ei jäta midagi juhuse hooleks!

Cristian Rodriguez võtab vasakult äärelt tulnud tsenderduse rinnaga alla ja saadab palli võimsa pommlöögiga väravasse

84 min

Kaitsjad kingivad palli Cavanile, kuid ründaja saadab palli kõrgele taevasse

90 min

0:5!!! Urugay paneb mängule võiduka punkti!

Edinson Cavani keerutab karistuslöögist palli kaunilt otse ristnurka

Mäng läbi! Urugay on sisuliselt MMile pääsu taganud, kordusmäng Montevideos on vaid formaalsus.

Enne mängu:

Lõuna-Ameerika tsooni valikturniiril viiendaks jäänud Uruguay sai oma vastase Aasiast, kelleks osutus Jordaania. Uruguay tähed eesotsas Luis Suarezi ja Edinson Cavaniga on ausalt tunnistanud, et Jordaania koondis on nende jaoks täiesti tundmatu maa. Uruguay peatreener Oscar Tabarez on aga pidevalt rõhutanud, et tegemist pole nõrga vastasega. «Kui keegi arvab, et Jordaania on võrreldav mingi Tahitiga, siis on see nende mure,» lausus ta The Guardianile. Ehkki suvisel maailmajagude karikaturniiril alistasid uruguailased Tahiti 8:0, on ka Jordaania valikturniiril suuri kaotusi saanud – Jaapanile jäädi alla 0:6 ja Austraaliale 0:4.

«Kui Jordaania endast kõik annab, läheb meil raskeks. Neil pole tippmängijaid, aga nad on füüsiliselt väga tugevad ja mängivad väga sirgjooneliselt, tõustes terve meeskonnaga rünnakule. Samas on nad piisavalt kiired, et tagasi kaitsesse jõuda,» lisas Tabarez.

Peatreenerile teeb muret ka see, et Uruguay suurimad tähed Suarez ja Cavani mängisid alles laupäeval liigamänge – esimene Liverpooli ja teine Paris Saint Germaini eest. «Mängijad pidid laagrisse ilmuma viis päeva enne mängu, nii et lootsime midagi muud,» jäi Tabarez sellest rääkides rõhutatult diplomaatiliseks. «Aga mängijaid mõjutab see, et oma palga saavad nad klubilt. Me ei pidanud kummagi klubiga mingeid läbirääkimisi, nii need asjad lihtsalt käisid.» Suarez pidi seejuures esmaspäevase koondisetreeningu väikese venituse tõttu pooleli jätma, ent on siiski mänguvalmis.

Oma mured on ka Jordaanil – täna ei saa mängida väravavaht Amer Shafi, kes sai eelmises kohtumises Usbekistani vastu kollase kaardi. Samal põhjusel on mängukeelu all kogenud poolkaitsja Amer Deeb, vigastus vaevab kaitsjaid Mohammed Al-Dmeirit ja Anas Bani Yaseeni.

Võimalus play-off’i pääsuga ajalugu teha on aga liitnud kõiki jordaanlasi, mis on märkimisväärne, arvestades seda, et kodused meistrivõistlused kujutavad endast eeskätt duelli Palestiina-meelse Wihdati ja Jordaania poolel oleva Faisaly klubi vahel. Jordaaniale hoitakse pöialt ka lähiriikides – nii andis näiteks Dubai šeik Mohammed bin Rashid koondise käsutusse oma luksusliku eralennuki, mis viib mängijad Montevideos toimuvale korduskohtumisele.

«Oleme MMile pääsu lävel ning mängijad ja treenerid on selle nimel ränka vaeva näinud,» lausus kohalikku jalgpalliliitu tüüriv ja FIFA asepresidendi ametit pidav prints Ali bin Al-Hussein, kes on ühtlasi Jordaania kuninga poolvend. «Meil on väga piiratud võimalused, kuid samas on võitlusvaim ja kõva töö meid nii kaugele toonud. Tegu on Jordaania jalgpalliajaloo tähtsaima mänguga.»

Väärib märkimist, et Uruguay ja Jordaania viimane omavaheline suur duell leidis aset 2007. aastal U20 vanuseklassi MMil, kui ainsa värava lõi Cavani. Mõlemas tänases koondises on mitu mängijat, kes osalesid ka toonases mängus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles