Kümmel kui parimail päevil, Ränkel sprinteriks

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raido Ränkel.
Raido Ränkel. Foto: Liis Treimann

Põhja-Soomes Olosel esimese lume võistlustel sai Eesti suusasprindi hetkeseisust mõningase pildi. Peeter Kümmel jõudis finaali nagu parimail päevil ja sai 5. koha, kvalifikatsioonis eestlastest teine olnud distantsimees Raido Ränkel murdis end Kuusamo MK-etapile.

Hooaja esimene MK-etapp Kuusamos on sprintereile magus paik, sest kõik maailma parimad kiirsuusatajad seal kaasa ei löö. Mullu, muide, olidki kõik Eesti sprinterite MK-punktid pärit just Kuusamost.

Reglement oli karm: kaks ajasõidu parimat Kuusamosse, ülejäänud võivad võistlust telerist jälgida. Kümmel oli Eesti parim, kümnes, kuid liiga kindlalt ta ennast tunda ei saa, sest 12. koha saanud Ränkel kaotas vähem kui sekundiga. Sellega olid Kuusamo kohad jaotatud. Klassikaspetsid Kein Einaste (21.) ja Siim Sellis (28.) jõudsid küll veerandfinaali, jäid sinna pidama, kuid võitlesid sellegipoolest välja õiguse osaleda Asiago MK-etapil.

Ränkel, kes osaleb laupäeval ja pühapäeval distantsisõitjate katsevõistlusel, kuulutas päeva kvalifikatsiooni järel lõppenuks. Teda ei häirinud, et sprindikoondislastele tuska tegi: «Kui pakutakse pääset Kuusamosse, tuleb see vastu võtta. See ei tähenda, nagu keskenduksin sprindile. Tegin hiljuti kontrollstardi pikemal võistlusmaal ja suutsin veel lõpuski kiirendada. Mis tähendab, et olen samal tasemel nii siin kui seal. Eks ma näegi tulevikku universaalina – kõik distantsid, kõik stiilid ja Tour de Ski.»

Mullu, karjääri ülekaalukalt kehvemal hooajal, piirdus Kümmel Olosel veerandfinaaliga. Enne seda kolmel aastal järjest sõitis ta aga finaalis. Kas võib siis Kümmelit ette õnnitleda tulemusliku talve puhul?

«Õnnitleda võib alati,» arvas Kümmel, tuju rõõmus. «Samas ei tasu eufooriasse laskuda. Eesmärgi täitsin – pääsesin Kuusamosse –, kuid võidu nimel võitlejat minust polnud. Õnneks on kaks nädalat aega, jõuab paremaks minna. Esimene start, keha peab pingutusega veel harjuma, võistlustunne tuleb sisse saada. Aga jah, olen isegi siin vedanud paralleele eelnevate aastatega ja tõsi ta on – kui külavõistlusel kuhugi ei jõua, pole sinust ka MK-sarjas asja.»

Tegelikult ootab sprintereid tuleval reedel palju olulisem katsevõistlus – vabatehnikas mängitakse välja pääs Davosi MK-etapile, kuhu pääs on pikk samm Sotši olümpiakoha poole. Säärase määratlusega nõustuvad nii Kümmel kui Ränkel, kes lubab taas sprintereid kimbutada. «Noored ja kiired peavadki kauaaegsetele koondislastele vastu hakkama,» põrutas Ränkel. «Olümpia on tänavu peamine eesmärk ja miks mitte seal sprinti sõita.»

Olose klassikasprindi võitis meestest Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranin, kelle suusa- ja määrdeekspert on teatavasti Andrus Veerpalu.

«Pettumus jah, et Kuusamosse ei pääsenud – sealne rada tundub olevat sobiv –, aga midagi pole teha,» tunnistas Sellis. «Ma pole Davosi laagrist veel taastunud. Nüüd tuleb nädalaga värskus sisse saada, et uisukatsevõistlusel kõvasti panna, sest seal enam eksida ei tohi.»

Naiste arvestuses oli Eesti parim Piret Pormeister – ta oli kvalifikatsiooni üheksas, murdis end poolfinaali, kuid finaali enam mitte. Tatjana Mannima oli 22. ja Triin Ojaste 31. kohal. Kes lisaks Pormeistrile Kuusamo MK-l stardib, selgub Olose klassika ja vabatehnikasõidu järel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles