Kiiruisuäss andis dopingukütid kohtusse ja nõuab miljoneid

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Claudia Pechstein
Claudia Pechstein Foto: AP / Scanpix

Saksamaa kiiruisutaja Claudia Pechstein (pildil) asus võitlusse spordisüsteemiga ning andis kohtusse Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri ja Rahvusvahelise Uisuliidu, kes ta mingeid tõestusi esitamata keelatud ainete tarvitamises süüdi mõistsid ning kaheaastase võistluskeelu määrasid. Viiekordne olümpiavõitja nõuab neilt organisatsioonidelt miljoneid kahjutasu.

Dopingukütid pole Pechsteini vastu esitanud ainsatki tõendit. 2009. aastal pärast MMi teatas uisuliit, et sakslanna vereproovides kõikus retikulotsüütide ehk noorte punaliblede määr ebanormaalselt palju, mis viitavat veredopingule.

Pechstein tõrjus kõik süüdistused, sulgus kaheks nädalaks haiglasse uuringutele, esitas meditsiiniekspertide analüüse, miks verenäidud võisid kõikuda, kuid teda ei kuulatud ning alaliit määras tiitlivõistlustel üle 50 medali võitnud sakslannale kaheaastase võistluskeelu.

Nõuab alaliidult 3,5 miljonit

Mõistagi andis Pechstein asja spordikohtusse, kuid kaotas ka seal. WADA eksperdid jõudsid järeldusele, et ühtki mõistlikku põhjendust kahtlastele verenäitudele pole ning seetõttu jääb üle vaid üks võimalus – kiiruisutaja on manipuleerinud verega. Pechsteinist sai esimene sportlane ajaloos, kes mõisteti süüdi kaudsete tõendite alusel, ainuski temalt karjääri jooksul võetud kümnetest dopinguproovidest polnud positiivne.

Pechstein keeldust kaotust tunnistamast ja nõudis õigust Šveitsi kohtust, nagu sportlase lepingule allakirjutanuna reeglid ette näevad. Seks ajaks oli Saksamaa juhtiv hematoloog Gerhard Ehninger teinud põhjaliku uurimustöö ning jõudnud järeldusele, et verepildi muutuse taga on isalt saadud pärilik haigus. Vastaspool ehk uisuliit ja WADA lükkasid oma ekspertide toel kõik tõendid ümber ning Pechstein kaotas ka Šveitsi kohtus.

Sellega olid Pechsteini võimalused justkui ammendunud, kuid kange daam murdis ikka edasi – nüüd esitas ta avalduse Saksamaa kriminaalpolitseisse, süüdistades uisuliitu ja WADAt enda vääras kohtlemises ja kohtule valetamises. Pechstein arvutas välja, et kaotas ebaõige süüdimõistmise tõttu 3,5 miljonit eurot ning nõuab seda raha uisuliidult ja kaudselt ka WADA-lt, kelle kaudse testi meetodit kasutati.

WADA ja uisuliit valetavad

Pechstein ründab eelkõige süsteemi, WADAt ja alaliitu, kes ei esitanud ainsatki tõendit dopingutarvitamise kohta. Ehk siis WADA ja uisuliit ei pidanud faktidega tõestama, et sportlane on süüdi, sportlane oma süütust aga küll. Kusjuures Pechsteini sõnul polnud veretestide tulemused usaldusväärsed, sest ampullidel paiknevad anonüümsed koodid olid vigased, kuupäevad valed ning leidus ka muid rikkumisi. Kõige tipuks avaldas meditsiinidoktor Winfried Gassmann teadusajakirjas uurimuse tulemused, mis kinnitavad, et WADA verenäitude mõõtmise meetod ei tööta.

Politsei võttis juhtumi menetlusse ning kohtuasi Pechstein uisuliidu vastu tuleb arutusele Münchenis. «Nüüd, kus on esitatud kriminaalsüüdistus, lõpetab uisuliit loodetavasti valetamise,» teatas Pechstein usutluses uudisteagentuuridele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles