Halb uudis: FIFA võib Lõuna-Aafrika koondise ajaloolisest võidust ilma jätta

Kadi Parts
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi koondise mängijad ning treener suure võidu üle rõõmustamas.
Lõuna-Aafrika Vabariigi koondise mängijad ning treener suure võidu üle rõõmustamas. Foto: SCANPIX

Teisipäevases jalgpalli sõprusmängus valitseva Euroopa ja maailmameistri Hispaania üle magusa 1:0 võidu saanud Lõuna-Aafrika Vabariigi koondis võib teenitud FIFA edetabelipunktidest ilma jääda, sest kohtumist ähvardab hispaanlaste käitumise tõttu tühistamine.

Hispaania koondis oli sunnitud mängus tegema seitse vahetust, sest kui kõik kuus lubatud vahetust olid juba sooritatud, sai vigastada meeskonna väravavaht Victor Valdes - kes oli omakorda teiseks poolajaks välja vahetanud Iker Casillase - ning nii palus hispaanlaste peatreener Vicente Del Bosque mängu vilemeest, et see lubaks tal väljakule saata kolmanda puuriluku Pepe Reina.

Kuna jalgpallireeglite järgi on sõpruskohtumistes lubatud teha vaid kuus vahetust, jäi otsuse langetamine kohtumise vilemehe õlgadele. «Kuus vahetust olid tehtud. Me küsisime kohtunike käest seitsmendat ja nad ütlesid, et sellega on korras,» rääkis Del Bosque. «Lisavahetus oli ausa mängu küsimus ja me oleme selle eest väga tänulikud,» lisas Hispaania koondise juhendaja.

Lõuna-Aafrika Vabariigi koondise peatreener Gordon Igesund kinnitas samuti, et otsuse langetas kohtunik ning tema sellele otseselt vastu polnud. «Arvan, et nende (Hispaania- toim.) mängijad arvasid, et ma vastasin vahetuse lubamisele eitavalt, aga ma ei öelnud seda,» rääkis Igesund. «Ilmselgelt sai takistuseks keelebarjäär, kuigi ütlesin neile üsna selgelt, et reeglid tehti selgeks enne mängu algust. Nad küsisid, kas tohib veel üht mängijat sisse tuua, ja mina vastasin, et mul pole sellega probleemi, sest mina pole kohtunik ega kontrolli mängu,» selgitas enda versiooni Igesund.

Kuigi LAVi peatreener ei olnud vahetuse vastu, on just tema hoolealused need, kes sellest teost kannatada võivad, sest FIFA võib kohtumise kehtetuks tunnistada ning Lõuna-Aafrika Vabariigi teenitud edetabelipunktidest ilma jätta. Kuna Hispaania asub edetabelis esimesel kohal ja LAV on 61. tabelireal, parandaksid nad rohkem kui 500 teenitava punktiga kõvasti oma tabelikohta.

Lõuna-Aafrika Vabariigi jalgpalliliidu (Safa) esindaja sõnul poleks neilt teenitud punktide röövimine aus. «Tavaliselt saab karistada see meeskond, kes eksis,» rääkis Safa kommunikatsioonijuht Dominic Chimhavi. «Meie allusime kõikidele reeglitele ja regulatsioonidele. Seni, kui meie arvamus loeb, jääb tulemus kehtima. Kohtuniku tehtud viga ei tohiks rikkuda seda suurepärast esitust ning tulemust,» lisas Chimhavi.

FIFA on hetkel asunud juhtumit üle vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles