Male sai uue maailmameistri: kas Carlseni ajastu algus?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnus Carlsen.
Magnus Carlsen. Foto: SCANPIX

Male MM-tiitlimatš Viswanathan Anandi ja Magnus Carlseni vahel lõppes kümnenda partiiga – Carlsen teenis viigipunkti ja sai kaks partiid enne matši lõppu võiduks vajaliku edu.

Anand on MM-tiitlit enda käes hoidnud alates 2007. aastast ning seda viimasel kolmel korral edukalt kaitsnud. Novembri lõpus 23-aastaseks saav norralane Carlsen võitis aga tiitli viimaste aastate kõige ühepoolsemas matšis, võites mängitud kümnest partiist kolm ja viigistades seitse. 1991. aastal rahvusvahelist karjääri alustanud Anand ei olnud seejuures seni üheski suures matšis võiduta jäänud. Carlsenist nooremana on MM-tiitlini jõudnud vaid Garri Kasparov, kes oli 1985. aastal samuti 22-aastane.

«Esimeses ja kolmandas partiis olin närviline, tundsin, et pole veel nii suureks sündmuseks valmis. Siis aga mõistsin, et ma ei pea tegelikult midagi tavapärasest teistmoodi tegema, ja see muutis kõike,» vahendab Dagbladet Carlseni lauseid. «Kui ennast kindlamalt tundsin, sain juba mängida sellist mängu, mis mulle sobib.»

Ühtlasi tunnustas norralane Anandi. «Ta on kaua maailmameister olnud ja on üks maailma paremaid. Tema vastu oli põnev mängida, aga loomulikult on mul hea meel, et suutsin tast jagu saada,» lausus Carlsen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles