Suusahüppeskandaal jätkub: Bardal langes kodumaal kriitikatule alla

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klingenthali suusahüppetorn, kust Anders Bardal (vasakult teine) ja Gregor Schlierenzauer (vasakult kolmas) lahkusid lõpuks liftiga, mitte suuskadel.
Klingenthali suusahüppetorn, kust Anders Bardal (vasakult teine) ja Gregor Schlierenzauer (vasakult kolmas) lahkusid lõpuks liftiga, mitte suuskadel. Foto: SCANPIX

Eile Saksamaal Klingenthalis peetud suusahüpete MK-etapp lõppes skandaaliga, kui norralane Anders Bardal ja austerlane Gregor Schlierenzauer keeldusid ohtlikele oludele viidates hüppamast.

Bardali otsust ei mõistnud aga norralasest Lillehammeri olümpiavõitja Espen Bredesen. «Imelik, et ta järsku kartma hakkas. Ma ei mõista, kuidas saab Bardali tasemega võistlejal, kes on terve suve treeninud, järsku hirm naha vahele pugeda. See mees on ju korduvalt isegi lennumäelt hüpanud,» arutles Bredesen VGle antud intervjuus. «Kui hüpata on ohtlik, ei anna treener (Alexander Stöckl – toim) talle lihtsalt hoovõtu alustamiseks märku. Mis seal keerulist on?» imestas Bredesen.

Võistluse algus venis Klingenthalis tugeva tuule tõttu ligi kaks tundi. Esimene voor viidi lõpuks katkestustega läbi, kuid enne kahte viimast hüppajat tugevnes tuul taas. Žürii otsustas oodata, kuid Austria koondise peatreener Alexander Pointner helistas torni Schlierenzauerile ning seejärel sõitis too Bardaliga sealt alla, teatades, et nad ei soovi hüpata. «Ei olnud turvaline tunne. Liiga ohtlik oleks olnud hüpata,» lausus Bardal ajalehele VG.

Pointner kinnitas telekanalile ARD antud intervjuus sama. «Ütlesin neile, et nad on tipphüppajad ja peavad probleemi lahendamise enda kätte võtma. Kehval hüppajal ei ole mõtet protestima hakata,» sõnas ta. Pointneri otsust võis olulisel määral mõjutada see, et võistluse käigus kukkus valusalt austerlane Andreas Kofler, kes viidi haiglasse tervisekontrolli.

Võistluste žürii otsustas viimaks, et tulemused pannaksegi paika esimese hüppevooru põhjal. Tänu sellele kerkis üllatusvõitjaks 19-aastane poolakas Krzyzstof Biegun. Austerlased andsid küll sisse protesti, ent žürii lükkas selle tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles