Viitsütikuga pomm lõi heas hoos Kalevi read segamini

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armands Škele pidas Kalevi särgis viimase kohtumise pühapäeval, aidates kaaslastel alistada tippklubi Kaasani Unics.
Armands Škele pidas Kalevi särgis viimase kohtumise pühapäeval, aidates kaaslastel alistada tippklubi Kaasani Unics. Foto: Karli Saul

Kalev/Cramo lätlasest leegionär Armands Škele läks Türgi esiliigasse suurt palka teenima.

Alles pühapäeva õhtul, pärast Euroopa tippklubide hulka kuuluva Kaasani Unicsi alistamist rõhutasid Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak ja ääremängija Indrek Kajupank meeskonnas valitsevat head õhkkonda ja töömeeleolu. Eile tuli aga uudis, et kolmandat hooaega Kalevis palliv lätlasest tagamees Armands Škele lahkub, et jätkata karjääri Türgi esiliigas. Pole kahtlust, et mehele tehti pakkumine, millest oli raske keelduda.

«Minul kui treeneril on kurb meel, et Škele meie juurest lahkub. Aga kui tal on võimalik uues klubis teenida palju raha, ei saa ma selle peale ka pahandada,» lausus Varrak. «Loomulikult avaldab tema lahkumine mõju tervele meeskonnale. Siin veedetud aja jooksul tegi ta vahel ka halbu asju, kuid tervikuna oli temast meile väga palju abi.»

Varraku sõnul oli ta teadlik, et lätlane võib hea pakkumise korral Kalevist lahkuda. Täpselt samasugune leping võimaldas juba enne hooaja avamängu siirduda Kreekasse Gregor Arbetil, väidetavalt on väljaostusumma fikseeritud ka tsenter Bamba Falli lepingus. Selliste lepingute sõlmimine istutab treenerid justkui viitsütikuga pommi otsa, kuid teisalt on see ainus võimalus sellisel tasemel mängijaid enda juurde saada.

«Üldiselt on meeskonnas sellise lepinguga mängijate osakaal 10–20 protsenti ja tegemist pole ainult Eesti klubide omapäraga,» selgitas Varrak. «Kui me sellist varianti ei pakuks, siis need mehed ei tulekski meile mängima, vaid läheksid kasvõi Tartusse või Rakverre.» Kalevi mänedžer Kaarel Sibul lisas, et neil pole kombeks kedagi kinni hoida, ning ta ei välistanud võimalust, et eestlastele omaseks saanud lätlane on järgmisel hooajal Tallinnas tagasi.  

Škele kuulus vaieldamatult Kalevi põhimeeste hulka. Varraku ja Sibula sõnul otsitakse talle asendust, kuid valikute tegemine pole lihtne. Probleem pole selles, et turul ei jätku mängijaid – kaugel sellest, vabu pallureid on piisavalt, kuid enamik neist nõuab Eesti klubi jaoks üle jõu käivaid summasid.

«Mõningad mängijad oleksid kohe saadaval, kuid küsimus on selles, kas saame olemasoleva raha eest mängija, kes suudab meid aidata,» arutles Varrak. «Valikus on ka üks meile kindlasti sobiv pallur, kuid tema soovib palka, mida me ei suuda pakkuda. Tuua aga kedagi niisama, toomise pärast… sellel pole ka mõtet.»

Juba homme kohtub Kalev EuroCupi sarjas võõrsil Riia VEFiga, pühapäeval võõrustatakse aga Ühisliiga arvestuses Jenisseid. Sibula sõnul on nendeks mängudeks uue mehe leidmine ebatõenäoline ning seepärast peavad meeskonda jäänud pallurid arvestama mänguminutite arvu kasvuga.

Kalevi õnneks on just viimastes kohtumistes kerkinud mängumeeste sekka Indrek Kajupank. Noore mehena Kalevi pinki nühkinud ja sealt Raplasse mehistuma siirdunud mees naasis Eesti esindusklubisse jaanuaris. Eelmise hooaja teine pool kulus veel tipptasemel mängudega kohanemiseks, kuid tänavu on 25-aastane mängumees kerkinud peatreener Varraku kaardipakis oluliseks leheks.

«Kajupank pole kerkinud esile üleöö. Talvel tuli ta Rap­last ja pidi viis päeva hiljem mängima juba Ühisliigas Lietuvos Rytase vastu – mõistagi võttis sellise tasemega kohanemine aega,» tõdes Varrak. «Tegelikult on ta ju üks väheseid eestlasi, kes vastab Euroopa mõistes number kolme nõudmistele. Tal on vajalikul määral pikkust, kiirust ja pallikäsitsusoskust.»
----------------------------------------------------------

Rain Raadik ja uus ameeriklane liitusid Rakvere Tarva treeningutega

Rakvere Tarva treeningutega liitusid Eesti koondise tsenter Rain Raadik ja ameeriklasest tagamees Larry Hall. Mõlemad mehed jätsid esmapilgul peatreener Andres Sõbrale positiivse mulje.

«Raadikuga loodan allkirjastada lepingu teisipäeval ning kolmapäeval soovin teda juba Pärnu vastu kasutada,» rääkis Sõber, kelle sõnul liikus hooaja alguse vigastuse tõttu vahele jätnud mees treeningul normaalselt. «Hall jättis ka väga positiivse mulje. Giedrus Gustas võttis ta kohe kampa ja nad tegid asju vägevalt koos. Tundub, et tegemist on mehega, kes jaksab korralikult mängida – just sellist on meile vaja.»

Mullu Bulgaarias pallinud Hall on karjääri jooksul mänginud paljudes klubides. Ta oli Saksamaal Rait Keerlese meeskonnakaaslane, kuid tal on ka näiteks kõrgetasemelise Ühisliiga kogemus. Tänavu pole ta ühtegi meeskonda esindanud. «Mulle jäi mulje, et ta ise on mängimisest väga huvitatud,» märkis Sõber.

Esmaspäevaõhtusel treeningul tegid pärast vigastustest tingitud pausi kaasa ka Rait Keerles ja Sander Saare. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles