Löök laste spordile – Tallinn tõstab spordisaali hinda

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe humanitaargümnaasiumis karated harjutavad poisid ei tea veel midagi sellest, et Tallinna linn kavatseb spordisaali üüri tõsta.
Mustamäe humanitaargümnaasiumis karated harjutavad poisid ei tea veel midagi sellest, et Tallinna linn kavatseb spordisaali üüri tõsta. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna haridusamet otsustas tõsta uuest aastast linnale kuuluvate koolide spordisaalide üürihindu. Selline otsus tekitab aga lastega tegelevate spordiklubide ja spordikoolide rahakotti suure augu, kuna treeningutasusid määrates ei osanud klubid poole hooaja pealt suurenevate kulutustega arvestada.

«Hinnatõusu kohta käiv informatsioon on nii värske, et me pole veel otsustanud, kuidas edaspidi hakkama saada. Võimalik, et peame treeningugruppe koondama, osast saaliaegadest loobuma või leidma treeninguteks väiksemaid ja odavamaid saale,» rääkis spordiklubi Marcus eestvedaja Ants Ivask.

Postimehega vesteldes avaldas ta veel lootust, et kuna saalikasutamislepingud on sõlmitud 2014. aasta maini, jäävad praegused hinnad selle ajani kehtima. Lootuseks see aga jääbki – tegelikult hakkavad uued hinnad kehtima juba 1. jaanuaril.

Tallinna haridusametil on lihtne hinnatõusu läbi suruda, sest koolide ja spordiklubide vahelistes lepingutes seisab punkt, mis lubab tingimusi muuta kuuajalise etteteatamisega. Seega on keset hooaega spordisaali üüri tõsta juriidiliselt korrektne.

Tallinna südalinna kooli direktor Veiko Rohunurm rääkis, et hinnatõusu on põhjendatud koolidirektorite kirjaga, milles just sellist soovi avaldatud. Tema ise pole aga sellele alla kirjutanud ning laste sporditegemist soodustada tahtva inimesena mõistab ta, millise löögi annab hinnatõus spordiklubidele.

«Igal juhul jäävad kaotajaks spordiklubid, kellel tekivad rahalised raskused,» nentis Rohunurm. «Täiskasvanutega pole probleemi, maksmine on nende isiklik asi, kuid noorte sporti mõjutab see otsus oluliselt.» Spordiklubidel on raske laste treeningute kuutasu tõsta, kuna hinnad on kehtestatud mai lõpuni. Omaette küsimus on seegi, kas kuutasu tõus oleks lapsevanematele jõukohane.

Tallinna haridusameti juht Andres Pajula põhjendas hinnatõusu koolide vajadusega katta saalide kasutamisega tekkivaid kulusid. «Sellest oli juttu juba kevadel ja siis arutasime ka seda, kas tõsta hinda kohe või aastavahetusel,» rääkis Pajula. «Kuna jaanuaris algab ka uus eelarveaasta, siis otsustasime muuta ka hindu aastavahetusel. Koolid olid sellest teadlikud, kuid meie ei tea, kas ja kuidas nad teavitasid sellest oma lepingupartnereid.» Pajula lükkas ümber väite, et enne oktoobris toimunud kohalikke valimisi ei juletud hinnatõusust rääkida, veelgi vähem seda ellu viia.

Rohunurm kinnitas, et oli võimalikust hinnatõusust varem kuulnud. Ka Pirita majandusgümnaasiumi haldusjuhi Rein Rook rääkis, et hinnatõusu kohta liikusid kuuldused, kuid ametlikku teadet polnud. Seepärast ei saadud ka üürijaid hinnatõusu eest hoiatada.

Tallinna linnajuhtide koostööle ja infovahetusele või õigupoolest nende puudumisele viitab aga fakt, et spordisaalide üüri tõusust ei teadnud midagi Tallinna spordiameti juht Rein Ilves.

«Meeldiv olnuks selle plaani kohta midagi varem teada,» sõnas Ilves ja põhjendas oma soovi sellega, et kõige rohkem puudutab hinnatõus just tema haldusalasse jäävaid spordiklubisid, kes peavad nüüd leidma üüri maksmiseks lisaraha. Linnale nad loota ei saa, sest nagu Ilves oli sunnitud möönma, jääb uuel aastal sporditoetuseks mõeldud pearaha tänavusega samale tasemele. «Me ei kavatse seda summat vähendada, kuid meil pole ka võimalust klubidele midagi juurde anda,» tõdes ta.

Postimehele on räägitud, et uute hindade kehtestamisel võeti aluseks Audentese spordikooli saali üürihinnad. Samas märgiti, et Audentes peab end ise ära majandama ja seepärast ongi seal hinnad kõrgemad.

Hinnatõus on aga märgatav. Näiteks Pirita majandusgümnaasiumi suure saali kasutamise tund hakkab 65 euro asemel maksma 78 eurot. Märksa väiksemas südalinna koolis kerkib hind 23 eurolt 28-le.

Rohunurm on loonud südalinna koolis korvpalliklassid ning spordisaali üürnike hulgas on ka sama kooli kehalise kasvatuse õpetaja Janne Ritsi juhitav BC Stars. Direktor püüabki teha kõik endast oleneva, et laste korvpallitreeningute hind ei tõuseks.

«Lastegruppidele on meil õigus teha hinnaalandust ja kui meil õnnestub täiskasvanute arvelt omatuluks planeeritud summa kokku saada, võin lastele tehtavat allahindlust suurendada,» selgitas ta manööverdamisvõimalusi. Samas on koolijuhtide käed seotud, kuna nad peavad teenima omatulu – teisisõnu on see raha, mille abil saab kooli arendada.

Postimehele on räägitud, et järgmise aasta eelarves on omatulu suurenemisega arvestatud, seega on koolid pandud sund­olukorda ja nad ei saa omatulu teenimisest loobuda.

Haridusameti juhi Pajula sõnul ei tunneta ta vähimatki vastutust laste sportimisvõimaluste raskendamise pärast. Korduvalt esitatud küsimusele, kuidas peaksid spordiklubid leidma hinnatõusuks raha, ta aga ei vastanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles