Eksootikat suusatajaile

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Worldloppeti sõitude koordinaator Epp Paal nautimas augustipäikest Merino Musteri maratonirajal Uus-Meremaal.
Worldloppeti sõitude koordinaator Epp Paal nautimas augustipäikest Merino Musteri maratonirajal Uus-Meremaal. Foto: Epp Paal

Kel Vasaloppet ja teised kuulsad maratonid sõidetud, võib jätkata maailma avastamist, võistlusnumber seljas, kaugetes põnevates kohtades.

Epp Paal, Worldloppeti sõitude koordinaator, oli lennanud augustis maakera kuklapoolele, et osaleda seal kahel suusamaratonil – ja ühtäkki tekkis kartus, et ta ei pääse Austraalias startigi. Teele, mis viis 1400 meetri kõrgusele mägedesse Falls Creeki suusakuurorti, kus nädalalõpus pidi sõidetama järjekordne

42 km vabastiilis suusamaraton Kangaroo Hoppet, olid kukkunud hiigelsuured kivid. Mõned ikka hulga suuremad kui sõiduautod. Need, kes olid all, ei pääsenud üles, ja need, kes viibisid parajasti Falls Creekis, jäid sinna lõksu.

Nädal varem oli Paal suusatanud Uus-Meremaal. Worldloppeti juhid olid määranud ta inspekteerima sealset Merino Musteri maratoni. Mitmed eksootilised pikad suusasõidud (vt infokast) püüdlevad Worldloppeti liikmeks, ja eks ole Worldloppeti sarja eestvedajadki huvitatud, et lisada Vasaloppeti, Finlandiahiihto, Marcialonga ja teiste kuulsate maratonide kõrvale nimistusse uusi võistluspaiku. Aga selleks tuleb esmalt veenduda, et korraldus on tasemel ja sellised põhiteenused nagu arstiabi ja tehniline tugi on osalejaile tagatud. «Lühidalt – et keegi metsa ära ei kao,» lausub Paal.

Uus-Meremaa maratonil metsa eksimise ohtu küll pole. Sealse Merino Musteri rajad kulgevad sinka-vonka lagedal mäeküljel. Sedasi, soovitab Paal, tulevad väiksed mäesuusaoskused kurvides kasuks. Kuna Snow Farmi suusakeskus asub 1600 meetri kõrgusel, sundis udune hommikuilm starti mõne tunni võrra edasi lükkama. Rajameister ei saanud nii sombustes oludes minna varakult rada sisse lükkama.

Tänavuse Uus-Meremaa maratoni võitsid poolakad Maciej Kreczmer (1:44.14) ja Justyna Kowalczyk (1:45.48). Pikal maal sai tulemuse kirja 22 ja lühemal 31 võistlejat.

Intervjuus kohalikule ajalehele Otago Daily Times kiitis Paal, et erinevalt Euroopa suusamaratonidest, mis toimuvad enamasti okaspuumetsade vahel, pakub Snow Farmi alpimaastik osalejaile kauneid vaateid, ning avaldas lootust, et see asjaolu meelitab edaspidi Uus-Meremaale starti suusatajaid laiast maailmast.

Kolm tundi lennusõitu – ja juba jõudis Paal Austraaliasse. Sealne maraton, 42 km pikkune Kangaroo Hoppet, toimub riigi kaguosas Alpi mäestikus, olümpialinnast Melbourne’ist 350 km kaugusele jäävas Falls Creeki suusakuurordis. Sinna viib lähimast linnast Mount Beautyst ligi 30-kilomeetrine tee – just sellele maalihe suured kivimürakad kukutaski.

«Oli suur segadus,» meenutab Paal. Lõpuks tuli kohale tuua koguni eritehnika, et selle abil vähemasti üks sõidurida puhtaks teha, nii et maratonile saabunud starti pääseksid.

Stardipäeva hommikul küttis päike õhutemperatuuri kümne plusskraadini. Paljud koorisid riideid vähemaks. Kuigi pikal ja lühikesel maal lõi ühtekokku kaasa üle poole tuhande suusataja, hämmastas Paali, et pakihoidlat polnudki. Kõik jätsid oma kompsud lihtsalt põõsaste alla.

Teine üllatus oli see, et koos stardimaterjalidega sai korraldajatelt päikesekaitsekreemi. Kuigi päeva peale laskus võistluspaigale udu, sai Paal omal nahal tunda, mida tähendab, kui mägedes kõiki kohti sisse ei määri – õhtuks oli tal kael punane.

Nii nagu Uus-Meremaal, kulgeb maratonirada ka Austraalias enamjaolt lagedal ning on valdavalt lauge, v.a kuulus Paralyzeri tõus, mis suutis Paali üksjagu kurnata. Sest augustikuiseks võistluseks pole ju Eestimaal võimalik suusatrenni teha. «See oli mu elu raskeim maraton,» tunnistab ta. Pika distantsi lõpetas 274 osalejat. Kangaroo Hoppeti võitis Venemaa koondislane Aleksander Legkov 1:27.32-ga, naistest lõpetas esimesena (üldarvestuses 16.) venelanna Marina Tšernoussova 1:46.03-ga.

Allpool, ookeanirannikul, käis samal ajal täie hooga surfihooaeg. Valitses Eestimaa aprilli mõõtu kevad.

Uued eksootilised suusamaratonid

• Vasaloppet China (42 ja 21 km vaba) – Hiinas kirdeosas Jilini provintsi pealinna Changchuni lähedal Jingyuetani looduspargis 2. jaanuaril 2014, osavõtumaks 400 ja 200 jüaani (49 ja 24 eurot, resp. 42 ja 21 km).

• Fossavatn (50 ja 20 km kl) – Islandi loodeosas Ísafjörðuri linna lähistel 3. mail 2014, osavõtumaks 70 eurot.

• Merino Muster (42 ja 21 km vaba) – Uus-Meremaa Lõunasaare lõunaosas Wanaka linna lähistel Cardronas Snow Farmi suusakeskuses 16. augustil 2014, osavõtumaks 50 ja 40 Uus-Meremaa dollarit (31 ja 25 eurot, resp. 42 ja 21 km).

• Ushuaia Loppet (42 km vaba) ja Marcha Blanca (21 km kl) – Argentinas Tulemaal Ushuaia linna lähedal Tierra Mayori orus resp. 23. ja 17. augustil 2014, osavõtumaks 95 dollarit (70 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles