Prokuratuur saatis kihlveopettuses süüdistatavad jalgpallurid kohtu ette

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Trans.
Narva Trans. Foto: Toomas Huik

Riigiprokuratuur süüdistab 11 meest jalgpallivõistluste kokkuleppemängude organiseerimises ja kihlveopettustes, millega teeniti kokku kuritegelikku tulu üle 108 000 euro.

Süüdistuse kohaselt kuulusid mehed kuritegelikku ühendusse, mis tegutses vähemalt 2011. aasta juunist kuni 2012. aasta novembrini. Sel perioodil tuvastati kokkuleppemängud kaheteistkümnel Eesti jalgpalli Meistriliiga mängul, kolmel UEFA Euroopa Liiga mängul, ühel Eesti jalgpalli karikamängul ning ühel Leedus toimunud mängul.

Süüdistuse järgi toimus kelmuse skeem selliselt, et Eesti, Leedu ja Ukraina jalgpalliklubide meeskondadest otsiti isikud, kes oleksid raha eest valmis korraldama mängu viisil, kus toimuksid ettemääratud sündmused või saabuksid soovitud tulemused.

Kihlveokontorites panuseid tegevad isikud andsid ülesande kindlate tulemustega jalgpallimängude läbiviimiseks ja vastav ülesanne vahendati jalgpalliklubides mängivatele jalgpalluritele. Kui jalgpalluritega oli mängutulemuse osas kokkulepe saavutatud, anti tagasiside kihlveokontorites panuseid tegevatele isikutele, kes võtsid vastu lõpliku otsuse kokkulepitud mängutulemusega jalgpallimängu läbiviimiseks. Samuti võeti läbi kolmandate isikute vastu rahasummasid kokkuleppemängude eest ning korraldati tasu maksmine kokkuleppemängude korraldamises ja kokkulepitud tulemuste tagamises osalenud isikute vahel. 

Kuna kuritegelikku ühendusse kuulunud isikud olid kihlveokontorites panustades teadlikud, et mängutulemuse osas on sõlmitud kokkulepe ning tegemist ei ole tavapärase ennustamise tulemusena väljamaksmisele kuuluvate võidusummadega, pandi toime kihlveokontorite petmine.

Riigiprokuratuur saadab kuritegelikku ühendusse kuulumise ja suures ulatuses kelmuse toimepanemise süüdistusega kohtu ette Valeri (47), Sergei (38), Antoni (34), Maksimi (39), Sergey (26), Aleksandri (33), Vitali (30), Eriku (27), Aleksandri (32), Denissi (23) ning Stanislavi (20).

Pettusekahtlus lasub mängudel, milles on osalenud Narva Transi meeskonna endised jalgpallurid. Eesti Jalgpalli Liit on lubanud määrata kõigile kihlveopettustega või mängude manipuleerimisega seotud isikutele karmi karistuse.

Kohtu ees on mängijatest Sergei Ussoltsev, Anton Sereda, Maksim Gruznov, Sergei Leontovitš, Aleksandr Tarassenkov, Vitali Gussev, Erik Grigorjev, Aleksandr Kulik, Deniss Jõgiste ja Stanislav Tokarev. Lisaks neile on ainsa mittejalgpallurina süüdistuse saanud 47-aastane Valeri Mihhailov, tuntud Ida-Virumaa allilmategelane hüüdnimega «Golova».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles