Aug: Fassa ei tahtnud, et meistriks saan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Aug võitis 2005. aastal Tartu rattaralli, kuid Eesti meistriks ta Fassa Bortolo juhtide suureks rõõmuks ei tulnud. Jaan Kirsipuu (keskel) oli kolmas.
Andrus Aug võitis 2005. aastal Tartu rattaralli, kuid Eesti meistriks ta Fassa Bortolo juhtide suureks rõõmuks ei tulnud. Jaan Kirsipuu (keskel) oli kolmas. Foto: Margus Ansu

Postimehe uurimistöö kummutab müüdi, nagu oleksid jalgratta tippmeeskonnad uhked, kui mõni nende liige riigi meistriks tuleb ja lipuvärvides särgiga elevust tekitab. Eriti veel siis, kui jutt käib spordiala perifeeriamaast nagu Eesti.



«Fassa Bortolost öeldi mulle, et ärgu ma meistrisärgiga tagasi tulgu,» meenutab eksproff Andrus Aug viie aasta tagust aega, kui ta Itaalia tipptiimis super­sprinter Alessandro Petacchit lahti vedas.

Augi panevad aga imestama tänavustest Eesti meistrivõistlustest loobuva Rein Taaramäe sõnad, nagu poleks viimase tööandja huvitatud sinimustvalgest särgist. «Väiksemad meeskonnad on riigi meistrite üle uhked ja selle eest on tavaliselt ette nähtud ka preemia,» teab Aug. «Samas pole ma kuulnud, et mõni rattur oleks meistriks tuleku pärast tiimist kinga saanud.»

Augi sõnul ei võtnud tema Fassa Bortolo manitsust kullast loobuda tõsiselt. «Ma poleks võiduvõimalust kasutamata jätnud,» kinnitab ta.

Endine tipprattur Janek Tombak ütleb, et Cofidise juhid olid väga rõõmsad, kui tema 2001. aastal tiimi esimese maanteesõidu meistrisärgi tõi. «Olen kuulnud, et endine Telekomi meeskond oli huvitatud ainult Saksamaa meistri tiitlist ja keelas isegi Aleksandr Vinokurovil Kasahstanis võita, et sponsori logod särgilt paremini välja paistaksid,» lisab kahel korral Maarjamaa parimaks kerkinud Tombak.

Seega on Cofidise hirm Taaramäe meistriks tuleku ees mõistetav, sest tavavormile saab panna rohkem sponsoritele meelepärast teavet ning see paistab tele- ja pealtvaatajatele paremini silma.

Kui Taaramäe peaks kolm nädalat vältaval ja üle kogu maailma kajastataval Tour de France’il suurde mängu sekkuma, on toetajatel suurem lootus meeskonda paigutatud raha tagasi teenida.

Ag2r’i särgis kahel korral Eesti meistrivõistlustel ülejäänutele kandu näidanud Erki Pütsep räägib, et nendes klubides, kus tema on sõitnud, pole meistrisärgile viltu vaadatud.


Aug ja Tombak mõistavad Taaramäe otsust vahetult enne elu esimest Touri loobuda Karksi-Nuias toimuvatest Eesti meistrivõistlustest, kus tal kaitsta grupi- ja temposõidu kuld.

«Taaramäel pole vaja Eestis midagi tõestada, ta mängib suuremate panustega. Mis tolku on vaadata venda, kes Eestis möllab, kuid suurtel tuuridel hakkama ei saa. Palju vahvam, kui Taaramäele saab kaasa elada Eurospordi vahendusel,» leiab Aug.

«Jaan Kirsipuu pole ühtegi Touri lõpetanud, Taaramäe peab kolm nädalat pingutama,» lisab Tombak. «Tean omast kogemusest, et tegemist on suure katsumusega. Pealegi kulutavad Eesti võidusõidud palju rohkem energiat, sest tempo on ebaühtlane ja kõiki kannustab tavapärasest suurem tõestamisvajadus.

Kujutan ette, millised kommentaarid artiklite juures ilmuvad, kui Taaramäel peaks Tour ebaõnnestuma. Samas ma ei usu, et see tugeva vaimuga noormeest endast välja viib.»

Taaramäe peab soosikuks Kirsipuud

Rein Taaramäe peab 25.–27. juunini Karksi-Nuias toimuvatel Eesti meistrivõistlustel grupisõidus enda loobumise järel soosikuks legendaarset Jaan Kirsipuud. «Rada pole nii raske ja vanameister suudab end selleks ajaks tippvormi viia,» ütleb homme Pikardia tuuri alustav Taaramäe.

Eesti Jalgratturite Liidu peasekretär Urmas Karlson, kes sealsete oludega ehk veidi paremini kursis, välistab aga 40-aastase Kirsipuu võiduvõimaluse. «Karksi-Nuia ürgoru tõus pole küll nii järsk kui eelmisel aastal Viljandis, kuid oluliselt pikem ja seda tuleb võtta 12 korda,» märgib Karlson.

Samas ei saa Kirsipuu võiduvõimalusi alahinnata, sest koos temaga Armeenia tiimis CKT tmit sõitva Mart Ojaveega moodustatakse ohtlik tandem. Kalle Kriidil (Cofidis) ja Rene Mandril (Ag2r) abilisi pole. Väga motiveeritud on Kalev Chocolate Teamist lahkunud Erki Pütsep. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles