Kas Messi valitakse parimaks juba inertsist?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lionel Messi on saanud koju viia juba neli maailma parima mängija trofeed.
Lionel Messi on saanud koju viia juba neli maailma parima mängija trofeed. Foto: AFP/SCANPIX

Eile toodi avalikkuse ette kolme jalgpalluri nimed, kelle seast selgub lõppeva aasta parim ehk FIFA Ballon d’Or’i võitja. Loomulikult on valikus maailma kaheks parimaks mängumeheks peetavad Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo. Lisaks on sõelale jäänud tänavu suurepäraseid esitusi teinud Franck Ribery.

Kas kõik mehed väärivad valitute sekka jõudmist ja kellest peaks saama aasta parima mängija auhinna võitja? Vaadates tänavust aastat, peaksid esikoha eest heitlema Ronaldo ja Ribery, ning tegelikult poleks ju olnud mingi üllatus, kui Messi oleks kolme parema seast üldse välja jäänud ja tema asemel oleks nominentide sekka tõusnud hoopis Zlatan Ibrahimovic.

Samas kui uskuda rahvusvahelist meediat, siis peetakse küllaltki tõenäoliseks võimalust, et Messi võidab auhinna viiendat aastat järjest. Nii mainis Briti ajaleht The Independent, et mitmed valijad on juba avalikustanud, kellele nende hääl läks, ja selle põhjal ennustatakse, et Messi järjekordne esikoht on täiesti reaalne võimalus.

Messi võitis kevadel küll FC Barcelona ridades Hispaania meistri tiitli ja lisaks tagas ta Argentina koondise ridades pääsu MM-finaalturniirile, kuid Messi tänavune aasta on olnud varasematega võrreldes tunduvalt kahvatum. Kevadistes Meistrite liiga otsustavates mängudes ei olnud Messi kindlasti oma paremate päevade tasemel ja poolfinaalis sai Barcelona Müncheni Bayerni ja nende tänavuse aasta parima mängija Ribery käest 0:7 kolaka.

Enne Bayerniga peetud kohtumisi oli Messit (Messi osales vaid poolfinaali avamängus, mis kaotati 0:4) küll seganud trauma ja seetõttu ei pruukinud ta olla tippvormis, kuid parimat mängijat ei valita ju selle järgi, kui hea võiks ta täiesti tervena olla. Loomulikult on Messi puhul tegemist läbi aegade ühe parema jalgpalluriga, kuid auhinna võitmiseks tuleks parim olla ikka sel aastal, kui valimine toimub.

Tänavune sügis on Messi jaoks samuti kulgenud traumade tähe all ja seega on võrreldes tavapärasega jäänud kasinamaks ka löödud väravate arv. Seega tundub Messi kolme parema mängija sekka valimine pigem kummaline, kuid tema parimaks valimine oleks juba absurdne. See näitaks vaid, et valikuid tehakse justkui inertsist ja vana rasva pealt, et ta on ju hea ja küllap ta oli ka tänavu parim.

Kui Messil on tänavune aasta kulgenud üle kivide ja kändude, siis Ronaldo ja Ribery esitused on olnud ülimalt säravad. Ronaldo näitab jätkuvalt suurepärast resultatiivsust ja tema väravad aitasid Portugali koondisel tagada pääsme MM-finaalturniirile. Mäletatavasti alistas Portugal play-off’is kahe mängu kokkuvõttes 4:2 Rootsi ja võitjate kõik tabamused kanti Ronaldo arvele.   

Ribery on olnud aga praegu Euroopa klubijalgpalli valitseva ja kevadel kolmikduubli (Saksamaa meistritiitel, Saksamaa karikas ja Meistrite liiga võit) teinud Müncheni Bayerni edu n-ö esindusnägu ehk kõige säravam mängija.

Esikolmikust välja jäänud, kuid sinna pääsu väärinud Rootsi koondise ja PSG staar Ibrahimovic teatas mäletatavasti hiljuti, et tema ei vaja maailma parima mängija auhinda, et teada, et ta on parim. 13. jaanuaril saab näha, kas Ronaldo ja Ribery võivad Ibrahimoviciga nõustuda ja vaadata pealt Messi viiendat järjestikust võitu või oli valijate seas siiski piisavalt palju neid, kes ei teinud oma otsust inertsist ja panid tähele Ronaldo ja Ribery tänavusi säravaid esitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles