Kas tapmised ja vargused varjutavad MMi?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi politsei harjutab enne järgmisel kuul algavat MMi, kuidas autovargaid paremini püüda.
Lõuna-Aafrika Vabariigi politsei harjutab enne järgmisel kuul algavat MMi, kuidas autovargaid paremini püüda. Foto: Reuters/ScanPix

11. juunil Lõuna-Aafrika Vabariigis algava jalgpalli MM-finaalturniiri eel püsib kartus, et platsivälised sündmused võivad varasemaga võrreldes hakata rohkem tooni andma.


See, et Lõuna-Aafrika Vabariigi puhul on tegemist väga kriminogeense riigiga ei ole kindlasti kellelegi üllatus, kuid mida tähendab see kõik MMile sõitvate turistide jaoks?

Maailma meedias on juba pikemat aega kirjutatud hoiatavad lugusid ning antud juhendeid, kuidas peaks Lõuna-Aafrika Vabariigis käituma.

Esimene asi, mis kindlasti kõiki jalgpallipeole saabuvaid fänne hirmutab, on see, et aastas toimub selles Aafrika riigis umbes 18 000 mõrva ning lisaks veel sama palju mõrvakatseid. Võrreldes näiteks Suurbritanniaga on tapmiste arv MMi võõrustajamaal koguni 27 korda suurem.

Karmid piirkonnad

Samas kohalikud asju nii tumedates toonides ei näe. «Kuigi mõrvade arv on endiselt suur, on see võrreldes 1995. aastaga siiski 44 protsenti vähenenud,» sõnas Lõuna-Aafrika Vabariigi turvalisuse uuringute instituudi vanemuurija Johan Burger BBC-le. «Oluline on teada ka seda, et 80 protsenti tapmistest toimub väga kindlas sotsiaalses ringkonnas. Enamasti toimuvad sellised intsidendid inimeste vahel, kes üksteist tunnevad.»

Sarnaselt teiste riikidega on ka Lõuna-Aafrika Vabariigis mõningad piirkonnad, mida parem võiks vältida. Nii näiteks peetakse riigi mõrvapealinnaks Durbani eeslinna Kwa Mashut, mis kunagi loodi mustanahaliste tööliste jaoks. Durbanis peavad ühe alagrupimängu Saksamaa, Hispaania, Holland, Portugal ja Brasiilia.

Enne Kwa Mashut hoidis tapmiste pealinna tiitlit Kaplinna eeslinn Nyanga, kus näiteks töötuse tase on 70 protsenti.

«Mõnes piirkonnas on väga palju töötuid ning see kõik tekitab frustratsiooni, mis omakorda sütitabki vägivalda,» selgitas Burger. «Vahe rikaste ja vaeste inimeste vahel suureneb pidevalt ning see põhjustab rahulolematust, mis omakorda võib viia vägivallani.»

Autode ärandamine on Lõuna-Aafrikas selline kuritegevuse liik, mis käib võrreldes Euroopaga hoopis teisel tasemel ning võib eurooplastele olla küllaltki uudne.

Nimelt on riigis välja pandud liiklusmärgid piirkondadesse, kus liiklejalt võidakse kõige tõenäolisemalt sõidu pealt auto käest ära võtta. Osas kohtades ei julge autojuhid isegi punase fooritule taha seisma jääda ning lepivad pigem liiklustrahviga, kui lasevad endalt auto ära varastada.

«Enamasti ähvardatakse ohvreid või tõstetakse nad jõuga autost välja, kuid tõsiseid vigastusi enamasti ei tekitata,» kirjeldas Burger kurjategijate käekirja.

Kui muu kuritegevus näitab Lõuna-Aafrika Vabariigis vähenemise märke, siis just autode varastamine on tõusuteel.

Jõhkrad autoröövid

«Meil on olnud probleeme sellega, et kuritegelikud rühmitused jälitavad turiste enne ründamist juba OR Tambo lennujaamast (Aafrika tihedaima liiklusega lennujaam – toim), kuid õnneks on politsei selle probleemiga tegelema hakanud,» rääkis Pretoria uudiste krimireporter Graeme Hosken. «Ka mind oleks ükskord kiirteel peaaegu röövitud.»

«Inimesi vigastatakse, tulistatakse või pussitatakse harva tõsiselt – enamasti lihtsalt ähvardatakse. Ent siiski näevad kurjategijad MMi enda jaoks suure võimalusena,» sõnas Burger. «Kohalikud teavad, milliseid piirkondi tuleks vältida ning millistel kellaaegadel ei ole soovitatav kindlaid linnaosasid külastada.»

Kuna kuritegevuse tase on Lõuna-Aafrika Vabariigis kõrge, on enne MMi päevakorras esimene punkt turvalisuse tõstmine. «Olen näinud politsei tegevuskava ning see on muljetavaldav,» lisas Burger.

Kuigi korrakaitsjate tegutsemisplaan võib olla optimismi sisendav, ei kujuta veel keegi ette, mis hakkab juhtuma, kui fännide hordid MMi toimumispaika saabuvad.

«Kuigi kuritegevus väheneb, tegutsevad kriminaalid röövide ja autoärandamiste ajal tihti aina jõhkramalt. Vargad mitte ainult ei röövi kodudest vara, vaid ründavad ka elanikke – vägistavad naisi ning ründavad jõhkralt mehi,» rääkis Hosken. «Inimesed on mures, mida valitsus neile ette söödab. Vägivallaga seotud kuritegude arv on tõusuteel.»

Kuigi Lõuna-Aafrika politsei võib osutada kuritegude vähenenud üldarvule ja suurtele jõupingutustele, siis inimeste hirme on palju raskem hajutada.

SOOVITUSED TURISTIDELE
•    Autouksed tuleb ka sõidu ajal lukus hoida.
•    Ärge võtke peale hääletajaid ning ärge peatuge tee äärde seisma jäänud autode juures.
•    Vilkuv sinine tuli ei tähenda alati, et tegemist on politseiga.
•    Ärge osutage autoärandajatele vastupanu.
•    Ärge näidake avalikult oma väärisesemeid.
•    Liikuge viie-, kuue-, seitsmeliikmelistes või veel suuremates gruppides.
•    Otsige abi usaldusväärsetest allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles