Iluvärava valem – hea sööt heale mängijale

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõbepalli võitja Konstantin Vassiljev (vasakul) ja tema iluväravale briljantse söödu andnud Joel Lindpere.
Hõbepalli võitja Konstantin Vassiljev (vasakul) ja tema iluväravale briljantse söödu andnud Joel Lindpere. Foto: Toomas Huik

Viimastel aastatel järjepanu igasuguseid auhindu võitev Eesti jalgpallikoondise poolkaitsja Konstantin Vassiljev sai eile kätte järjekordse trofee: ta võitis neljandat korda Hõbepalli. Viimase nelja aasta jooksul kolm korda Eesti parimaks jalgpalluriks tunnistatud Vassiljev on Hõbepalli võitnud viimasest viiest korrast koguni neljal. Siiski erines tänavune iluvärav eelmistest.

Eesti jalgpallikoondise eelmise aasta ilusaim tabamus sündis 6. septembril Lilleküla staadionil, kui Vassiljev tõstis Joel Lindpere briljantse söödu pehmelt üle Hollandi koondise puuriluku Michel Vormi ja viis Eesti 2:1 juhtima (kohtumine lõppes Robin van Persie 94. minuti tabava penalti järel 2:2).  Seejuures võitis Permi Amkari mängumees esimest korda Hõbepalli värava eest, mille lõi karistusala seest.

Kui Vassiljevi teine tabamus mängus Hollandiga teenis Eesti Jalgpalliajakirjanike Klubi hääletusel maksimumpunktid (80 punkti), siis teise koha nimel käis tihe heitlus.

Lõpuks platseerus teiseks Sergei Zenjovi tabamus mängus Aserbaidžaaniga (44 punkti), kolmandaks tuli Vassiljevi esimene värav Hollandile (43 punkti) ja neljandaks Henri Anieri tabamus Trinidadi ja Tobago väravavõrku (34 punkti).  

«Hea meel on selle üle, et igal aastal õnnestub lüüa ikka väravaid ja ka ilusaid väravaid,» tunnistas Vassiljev, kes eelmisel aastal sai ka Venemaa kõrgliigas kirja esimese mängust värava, kui saatis kauglöögist palli Moskva Dinamo võrku. «Sel aastal ei löönud ma ei koondises ega ka klubis palju väravaid ning seetõttu on hea meel, et õnnestus lüüa ilusaid väravaid,» ütles poolkaitsja. Talle tegi rõõmu see, et ilusaim tabamus sündis just tugeva Hollandi koondise vastu võideldes.

Nelja Hõbepalli seas Vassiljevil enda sõnul lemmikut ei ole, ta peab kõiki võidetud auhindu väga olulisteks. «Enam-vähem pean ikka arvet,» ütles Vassiljev muiates viimaste aastate auhindade kohta. Veidike tõstis ta siiski esile Hollandile löödud väravat ja 2011. aastal Hõbepalli toonud tabamust, kui ta sahistas üliolulises EM-valikmängus kauglöögist Põhja-Iirimaa väravavõrku. «Iga järgmine auhind on väga tähtis, kuna vanus ju paigal ei püsi ja selliste auhindade järel saad aru, et oled veel vormis ja võid inimestele rõõmu pakkuda.»

Vassiljevi teine tabamus mängus Hollandiga oli tõeline iluvärav ja sama kõrgest klassist oli ka tabamusele eelnenud Lindpere sööt.

«See värav oleks olnud kindlasti maitsvam, kui poleks olnud seda õnnetut lõppu,» viitas Lindpere hollandlaste lisaminutitel penaltist löödud viigiväravale. «Hea, et suudan sellises vanuses pakkuda veel selliseid hetki. Vaatasin oma eelmise aasta esitusi ja mõned söödud olid päris head. Kokkuvõttes tegin seda, mida vaja – hea sööt heale mängijale,» sõnastas Lindpere iluvärava valemi.

Eelmisel aastal USA kõrgliigas Chicago Fire’is mänginud Lindpere rääkis samas, et praegu teda MLSiga enam ükski leping ei seo. «Eilsest (üleeilsest) olen töötu. Nüüd vaatan edasi, mis saama hakkab. Võtan end äkki töötuna arvele,» viskas Lindpere nalja. «Tegelikult on mõned variandid õhus ja mõne pakkumise olen ka tagasi lükanud. Ma ei peaks töötu olema, kuid praegune olukord on minu enda valik.»

Lindpere sõnul on õhus mõned võimalused Euroopast, peale selle on talle tehtud huvitav pakkumine USA esiliigast. Päevakorda võivat aga kerkida ka võimalus, et ta võtab ette tee Kasahstani, kus FK Tarazis peab treeneriametit endine Eesti koondise peatreener Arno Pijpers. Ühes on viimasel ajal Nõmme Kaljuga koos trenni teinud 32-aastane poolkaitsja siiski veendunud: «Suhteliselt kindel, et karjääri ma veel lõpetama ei hakka ning mängin edasi, aga veel ei tea, kus.»


Hõbepalli võitjad

•    Konstantin Vassiljev – 2009, 2011, 2012, 2013

•    Martin Reim – 1995, 1997, 1999

•    Indrek Zelinski – 2000, 2003, 2007

•    Andres Oper – 2001, 2005

•    Argo Arbeiter – 1996  

•    Sergei Terehhov – 1998

•    Teet Allas – 2002

•    Kristen Viikmäe – 2004

•    Tarmo Neemelo – 2006

•    Vjatšeslav Zahhovaiko – 2008

•    Tarmo Kink – 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles