Kahevõistlejatel punktid käes ja pinged maas

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Han-Hendrik Piho
Han-Hendrik Piho Foto: Stanislav Moškov / Õhtuleht

Nüüd on see tehtud – neli Eesti kahevõistlejat mahtusid Venemaal Tšaikovskis MK-etapil punktikohale ehk kümne sisse ning kõik mehed said kirja elu parima tulemuse või kordasid seda.

Staarid Tšaikovskisse ei tulnud, 30st käimasoleva hooaja parimast kahevõistlejast oli kohal vaid viis, kuid tulemused on sellegipoolest ametlikud ning vaidlustamisele ei kuulu. Ajalukku läheb järgnev.

• Han-Hendrik Piho sõitis välja elu parima ja praeguse kahevõistlejate põlvkonna parima tulemuse, 11. koha. Senine isiklik tippmark oli tal 28. koht.

• Kail Piho kordas 16. kohaga isiklikku rekordit.

• Karl-August Tiirma võitles 25. ja 19. kohaga välja elu esimesed MK-punktid.

• Kristjan Ilves sai 30. kohaga elus esmakordselt MK-punkte.

• Kui arvestada üksiktulemust, kerkis Han-Hendrik Piho tänavusel hooajal paremuselt kolmandaks Eesti talisportlaseks, tema ees on laskesuusataja Kauri Kõiv (6. koht) ja murdmaamees Aivar Rehemaa (10. koht).

• Arvestades kohta MK-kokkuvõttes, on Han-Hendrik Piho 43. kohaga Eesti talisportlastest esimene, talle järgnevad Kail Piho (47.) ja Kõiv (48.).   

• Ametlikud arvutused tehakse tuleval nädalal, kuid suure tõenäosusega sai Eesti juurde kolmanda koha Sotši olümpiale, mida aga tuleb järgnevatel MK-etappidel kaitsta.

Tegelikult võinuks Eesti meeste tulemused Tšaikovskis veelgi paremad olla, kui pühapäeval saanuks suurelt mäelt hüpata. Kahjuks kehva ilma tõttu ei saanud ning arvestati reedese kvalifikatsiooni tulemusi. «Usun, et poisid saanuks suusasõiduks paremad stardikohad,» arvas Eesti suusaliidu kahevõistluse juht Roomet Pikkor. «Hea, et kõik said punktid kätte, ning nüüd peaksid pinged maas olema.»

Kui seni oli olukord ebamäärane, sest selget liidrit koondisel polnud ning olümpiakohtade pärast võinuks minna kakluseks, siis nüüd on pilt selge: vennad Pihod on hetkel parimad.

«Meile pole räägitud, kuidas olümpiakoondis valitakse, kuid terve mõistus ütleb, et MK tulemuste põhjal,» arvas Kail Piho. «Siiani oli olukord närviline, aga nüüd võib maha rahuneda. Nägin ära, et kui veidigi õnnestun, võib võidu sõita küll. Siit lähen vaid paremaks minna. Usun, et olen võimeline punktidele pääsema ka siis, kui kõik parimad kohal on.»

Kahel järgneval MK-etapil Prantsusmaal ja Austrias osaleb Eestist trio, sest Ilves läheb Val di Fiemmesse treenima juunioride MMiks, kus ta soovib mullu võidetud pronksi kirkama medali vastu vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles