Mourinho: usun, et kuningas Eusébio on surematu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eusébio.
Eusébio. Foto: SCANPIX

Must Panter. Must Pärl. Enamiku jaoks aga lihtsalt Kuningas. Just viimase nime all – portugali keeles O Rei – tundis ja tunnustas jalgpallimaailm pühapäeva varahommikul 71-aastasena taevastele jalgpalliväljakutele lahkunud legendaarset Eusébiot.

Mosambiigis sündinud ja lapsepõlve ülimalt vaestes oludes veetnud Eusébio da Silva Ferreira kuulub paljude ekspertide meelest koos Pelé, Diego Maradona, Alfredo di Stefano ja Johan Cruyffiga kõigi aegade parimate mängijate hulka. «Ma olin maailma parim jalgpallur, suurim väravakütt nii maailmas kui ka Euroopas,» võttis portugallane kaks aastat tagasi antud intervjuus oma karjääri kokku. «Suutsin teha kõike – vaid MM-tiitel jäi mul võitmata.»

Eusébio puhul ei tohi seesugust väljaütlemist mingil juhul võtta ülbusena. Nii väljakul kui ka mängijakarjääri lõppedes alati väärikat portugallast jääb alatiseks sümboliseerima ilus žest 1968. aasta Euroopa karika finaalist, kus Manchester Unitedi väravavaht Alex Stepney püüdis viimastel minutitel Eusébio terava löögi, mis toonuks Lissaboni Benficale suure tõenäosusega tiitli. Eusébio esimene instinktiivne reaktsioon oli konkurendile imetõrje eest aplodeerida. «Ta pidas lugu kõigest, mida teised mängijad väljakul korda saatsid – ja mulle meeldiks mõelda, et sama kehtis ka vastupidi,» lausus Stepney eile pärast kurva uudise kuulmist Telegraphile.

Finaali lisaajal võidutses United ning kolme aasta jooksul oli tegu teise korraga, kui just inglased Eusébio tee peatasid. 1966. aasta MMi poolfinaalis langes Portugal mängus Inglismaaga konkurentsist välja ning Eusébio lahkus väljakult nuttes. See jäigi tema parimaks võimaluseks MM-kullani küündida – rohkem ta Portugaliga finaalturniirile ei jõudnud.

Küll aga kerkis Eusébio tol turniiril üheksa tabamusega suurimaks väravakütiks, lisades oma auhinnakappi sellega veel ühe märkimisväärse autasu. Kokku lõi ta Portugali eest 64 mänguga 41 väravat. Klubijalgpalli 15 aastat Lissaboni Benficas mänginud ründaja vedas klubi 11 riigi meistri tiitlini ning 1962. aastal ka Euroopa meistrite karikani. Lisaks pälvis 440 mänguga Benfica eest 473 väravat löönud Eusébio 1968. ja 1973. aastal Euroopa liigade parimale väravakütile antava Kuldse Jalgpallisaapa auhinna.

«Eusébio kuulus Portugalis suurmeeste sekka. Teame kõik, mida ta jalgpallile ja eriti Portugali jalgpallile tähendas,» lausus Londoni Chelsea peatreener José Mourinho. «Ta innustas paljusid, kuid tema olulisus seisnes selles, et ta hoidis ka pärast mängijakarjääri lõpetamist au sees väärtusi, põhimõtteid ja tundeid, mis on jalgpallis olulised. Ma usun, et ta on surematu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles