Pekingis peeti kinni Briti ajakirjanik

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina politseinikud pidasid täna Pekingis jõuvõtteid kasutades kinni ühe Briti ajakirjaniku, kes üritas kajastada olümpiamängude peaareeni lähedal toimunud Tiibeti toetajate meeleavaldust.

BBC andmetel sattus politseinike haardesse sõltumatu telekanali ITN korrespondent John Ray. Pealtnägijate kinnitusel surusid korravalvurid mehe maha ning lohistasid ta enda järel ära. Briti ajakirjanikku olevat taotud ka jalgadega, vahendas AFP.

Mõned hetked varem oli samas paigas lahti rullitud järjekordne Tiibeti vabadust kuulutav loosung. Kohapeal peeti järgnenud sekundite jooksul kinni veel vähemalt seitse aktivisti.

Ray rääkis ise hiljem, et teda hoiti kinni paarkümmend minutit kõrvalasuvas restoranis ja politseiautos ning tema varustus konfiskeeriti. ITNi korrespondent oli ametlikult akrediteeritud kajastama olümpiamänge Pekingis.

«See oli minu meelest kallaletung, ma olen äärmiselt vihane selle peale,» ütles ajakirjanik uudisteagentuurile, näidates ka vägivalla jälgi oma kehal ja riietel. Mees kinnitas, et teatas korduvalt politseinikele olevat Briti ajakirjanik, ent tal ei lastud isegi isikutunnistust välja võtta.

ITNi teleoperaator Ben England ütles, et ta tahtis olümpiastaadioni lähedal korraldatud Tiibeti toetajate protesti filmida, kuid ei saanud seda füüsilise takistamise pärast teha. Pekingi politsei telefonitsi juhtunut kommenteerima ei soostunud, nõudes küsimuste saatmist faksiga.

Hiina kommunistlik juhtkond on korduvalt lubanud kaitsta välisajakirjanike õigust ja laialdasi vabadusi olümpiamängude kajastamisel, samas teatatakse jätkuvalt erinevatest takistustest, mida meediaesindajatele ette seatakse.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles