Kasvuhormooni uued piirnormid avaldatakse enne olümpiat, kas Veerpalust saab patune?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Mihkel Maripuu

Enam kui kaks aastat kestnud möll kasvuhormooni testi pädevuse ümber saab lähiajal otsa. Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur WADA on võtnud tuhandeid proove ning paika saanud teaduslikult tõestatud piirmäärad. Samal ajal kontrolliti ka sportlasi, kellest kümned on väidetavalt osutunud kasvuhormooni tarvitajaiks ning võetakse nüüd vahele. Rahvusvaheline suusaliit võib algatada ka Andrus Veerpalu vastu uue kohtuasja või jätta tema süü või süütus niiöelda rahvakohtu otsustada.

Soome antidopingu teadusjuht Timo Seppälä nimetas Veerpalu kohtuprotsessi, kus kahekordne olümpiavõitja võidu sai, dopingupommi süütamiseks. Plahvatus peaks järgnema peagi, enne Sotši taliolümpiat, kui avaldatakse hulga sportlaste positiivsed proovid, milles tuvastati kasvuhormooni jälgi.

«Nii mõnigi sportlane võis arvata, et kasvuhormooni test ei toimi, aga see on vale nägemus,» rääkis Seppälä Soome meediale. «Vahepealsel ajal on kontrollitud sportlaste kasvuhormooni tarvitamist. Kui on olnud positiivseid proove, siis pole neid lihtsalt veel avalikustatud. Tuleb meeles pidada, et dopinguproove säilitatakse ja need kehtivad kaheksa aastat.»

WADA tegeleb hetkel sellega, et kinnitada uued piirmäärad nii, et need ka kohtus vett peaksid, selgitas Seppälä ja lisas, et ei välista peatset dopingupommi plahvatust, sest viiteid olla õhus.

Näiteks andis Venemaa antidoping hiljuti teada, et eelmisel aastal osutus proov positiivseks 88 sportlasel, kuid 80 teste veel uuritakse.

Aga nüüd Veepalust. Kui uued piirmäärad saadakse teaduslikult paika ja nende järgi oli Veerpalult võetud proov positiivne, kas siis saab öelda, et ta pole keelatud ainet tarvitanud?

Port: «Teema on halenaljakas. Jah, Veerpalu on kohtus süüdistustest vabastatud ja otsust edasi kaevata ei saa. Samas märkis kohus, et on Veerpalult võetud proovis selgeid viiteid kasvuhormooni tarvitamise kohta.

Eeldan kahte võimalust. WADA ja rahvusvaheline suusaliit (FIS) võivad jätta juhtumi niiöelda rahvakohtule lahendada – igaüks saab pärast uute piirnormide avalikustamist ise järeldada, kas Veerpalu on süüdi või süütu. Teisalt on spordikohtu otsuses kirjas FISi väide, et ka Veerpalu varasemates proovides ebanormaalsed näidud, mis viitavad kasvuhormooni tarvitamisele. Seega võidakse avada mõni varasem proov ja esitada uus süüdistus selle põhjal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles