Bernatski juhtumi uurimiskomisjon tegutseb seaduste parandamise nimel

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline reklaamfoto oli oksjonisaidil avalikult müüdud dopinguampullide müügikuulutuse juures.
Selline reklaamfoto oli oksjonisaidil avalikult müüdud dopinguampullide müügikuulutuse juures. Foto: osta.ee

Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Antidopingu poolt Vitali Bernatski juhtumi uurimiseks moodustatud komisjoni üks eesmärke on jõuda selleni, et Eesti riik kohendaks oma seadusi nii, et need oleks vastavuses rahvusvaheliste dopingureeglitega. Eesti on liitunud Euroopa Nõukogu dopinguvastase konventsiooniga ja need reeglid on Eestile jaoks siduvad. Paraku ei toeta seda praegused seadused.

Bernatski juhtumi uurimiskomisjon pöördus prokuratuuri poole palvega juhtunut uurida, kuid sai sealt aegumisele viidates eitava vastuse. Rahvusvaheliste reeglite järgi oleks aga kogu loos ka kriminaaluurimist väärivaid materjale küllaga.

Komisjoni kõneisiku Kristjan Pordi sõnul ei piirduta sugugi ainult avalikkusele teadaolevate väidete uurimisega, vaid kindlasti tuleb kontrollida ka hilisemaid perioode. Samas kinnitas ta, et ei saa komisjoni tööd täpsemalt kirjeldada.

Port lükkas siiski ümber kuluaarides liikuva arvamuse, nagu pärineksid Bernatski poolt tõendusmaterjalidena esitatud dopinguainete ampullid hilisemast ajast. «Kuna ampullid sisaldavad tavainimese jaoks lihtsalt ravimit, on need ka väga täpselt märgistatud,» rääkis Port. «Iga ampulli peal on ravimi valmistamise kuupäev. Need pärinevad tõesti tollest ajast.»

See ei tähenda aga seda, et pärast Bernatski tegevuse lõppemist pole Eestis võimalik dopinguaineid hankida. Ilmselt väärib uurimist ka Bernatski enda hilisem tegevus ning see, kas ta hankis ja vahendas keelatud aineid ka pärast seda, kui kaotas õiguse osta ravimeid apteegist.

«Me ju teame, et toimib nähtamatu võrgustik ning dopinguainete hankimiseks tuleb vaid koputada õigele uksele,» lausus Port ja tõi näite, et keelatud ained on võimalik hankida näiteks jõusaalidest.

Mõnikord on aga keelatud aine hankimine hoopis lihtne. Alates esmaspäevast oli oksjonisaidil osta.ee võimalik osta dopinguainete nimekirjas oleva EPO ampulle. Müügikuulutuse juures oli tutvustav tekst, et tegemist on 60 mcg eeltäidetud süstidega, millega spordisõbrad saavad tõsta oma hemoglobiinitaset. Tõsi kogus oli väike – kõigest kolm karpi ning ühe hinnaks oli märgitud 40 eurot. Retseptiravimina apteegist ostes olevat hind 120 eurot. Kuigi oksjon pidi kestma pühapäevani, sulges osta.ee selle eile lõunaks.

«Tegemist oli retseptiravimiga ning nende müük meie oksjonitel on keelatud,» selgitas osta.ee esindaja Toomas Raist. Isikuandmete kaitse seadusele viidates ei soostunud ta dopinguainete müüja isikut avalikustama, kuid kinnitas, et on ise selle inimesega vestelnud.

«Ta on varemgi meie oksjonitel asju müünud ja tema enda sõnul ei tulnud ta selle pealegi, et millegi vastu eksib,» rääkis Raist. «Tal olid need ravikuurist üle jäänud. Võin kinnitada, et tegemist polnud spordiga seotud inimesega.»

Pordi sõnul ei jõua nii avalikud müügipakkumised antidopingu agentuurini, erandiks on vaid juhud, kui keegi saadab konkreetse vihje. Selleks et retseptiravimid ei satuks mustale turule, peab ta oluliseks ka maksu- ja tolliameti ning ravimiameti tegevust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles