Madis Kalvet: tiitlita väravamasina teenitud triumf

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalvet.
Madis Kalvet. Foto: Toomas Tatar

Eelmise aasta parima meeskonna silmapistvaim mängija, viimaste kümnendite geniaalseim jalgpallur, keda tänavu on seganud vigastused, ning tema viimaste aastate suurim rivaal, kel oli üks karjääri säravaimaid aastaid, kuid kes ei võitnud klubiga ühtegi tiitlit. Eile selgus, et 2013. aasta parimaks jalgpalluriks tunnistati neist viimane ehk Cristiano Ronaldo võitis teist korda ihaldatud auhinna.

Maailma parima jalgpalluri valimine kütab alati kirgi, viimastel aastatel on eelkõige läinud põhiaur vaidlusele, kas parim on Lionel Messi või Ronaldo (eelmise viie aasta jooksul jõudsid kolme kandidaadi sekka veel vaid Messi suurimad abimehed Xavi ja Andres Iniesta ning 2008. aastal Fernando Torres).

Hääletuste tulemusi vaadates võib tõdeda, et seni on selgelt edukamaks osutunud Messi, kes noppis tiitli nii 2009., 2010., 2011. kui ka 2012. aastal. Ronaldo saagiks oli seni langenud vaid esikoht 2008. aastal.

Mida aga valimisel eelkõige hinnata? Individuaalseid oskusi, löödud väravaid, meeskonna edu? Nimetatud punktidest algavad tihtipeale ka vaidlused ja arutelud. Tegelikult peaks olema vaid üks kriteerium, nimelt aasta jooksul näidatud esitused, sest valitakse ju aasta parimat mängijat.

2013. aasta parimat meeskonda esile tuues käib läbi vaid üks tiim – see on Müncheni Bayern. Nende kolmikduubliga lõppenud hooaja säravaimaks täheks kerkis Franck Ribery. Siiski sai Bayern oma autasu kätte juba 25. mail, kui Wembley staadionil alistati Dortmundi Borussia ja tõsteti pea kohale Meistrite liiga karikas. Eile anti välja aga 2013. aasta maailma parima mängija auhind, ja parim mängija ei mängi ju automaatselt parimas meeskonnas. Loomulikult pole see ka välistatud, kuid 2013. aastal niimoodi lihtsalt ei olnud.   

Kui räägitakse üldiselt maailma parimast jalgpallurist, siis kerkib enamasti esimesena esile ja inimeste huulile Messi nimi ja seda loomulikult põhjusega. Lihtsalt temasuguseid mängumehi sünnib vaid paar saja aasta jooksul. Tema geniaalsusele ja üldistele mänguoskustele pole teistel lihtsalt midagi vastu panna. Siiski panid tema eelmise aasta esitustele pitseri vigastused ja eelnevate aastatega võrreldavat tulevärki näha ei olnud.

Eelmisel aastal säras kõige eredamalt siiski Ronaldo, kes lõi mullu koguni 69 väravat ja vedas sama hästi kui ainuisikuliselt Portugali Brasiilias toimuvale MM-finaalturniirile, kui play-off’is alistati tänu tema väravatele kahe mängu kokkuvõttes 4:2 Rootsi.

Real ei suutnud mullu küll ühtegi tiitlit võita, kuid siiski tuleb tõdeda, et portugallane püsis terve, vormis ja oli aasta ringi vastaste kaitseliini ja väravavahtide õudusunenägu. Seega tuleb igal juhul nõustuda tehtud valikuga – 2013. aasta maailma parim jalgpallur oli Cristiano Ronaldo. Nagu Zürichis toimunud galal võis näha, läks see auhind pisaratega võideldes tänukõnet pidanud Ronaldole ka väga korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles