Embrich: loodetavasti ei lõhu rivaalitsemine võidukat tiimi

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa meistrid (vasakult) Erika Kirpu, Julia Beljajeva, Irina Embrich ja Kristina Kuusk.
Euroopa meistrid (vasakult) Erika Kirpu, Julia Beljajeva, Irina Embrich ja Kristina Kuusk. Foto: Mihkel Maripuu

«Konkurents on ühest küljest hea, kuid teisalt võib rivaalitsemine lõhkuda meie võiduka tiimi,» tõdes Eesti epeenaiskonna liider Irina Embrich enne väljalendu Dohasse, hooaja esimesele MK-etapile. Nelja sekka, kes naiskonnavõistlustel osalevad ning on seega igal tiitlivõistlusel medalisoosikud, üritab tungida seitse maailmatasemel vehklejat.

Ühelgi teisel alal pole konkurents olnud siinmail sedavõrd tihe. Eesti edetabelis, kus arvestatakse tänavuse hooaja võistlusi ning mullusest sai kaasa võtta pooled punktid, on valitsev maailmameister Julia Beljajeva alles neljas, kaks aastat tagasi kodust liidrikohta hoidnud Erika Kirpu – valitsev Euroopa naiskondlik tšempion – aga suisa kuues.

Edetabel ei näita kõike

Naiskonda pääsemise reglement on paigas: kaks edetabeli esimest, kaks peatreeneri Kaido Kaaberma valikul kaheksa parima hulgast. Seni pole Kaabermal probleeme olnud, ta on naiskonda arvanud edetabeli neli esimest ja sellega konflikte vältinud. Ent lähitulevikus, võib arvata, läheb lahinguks, sest Julia Oleinik (endine Zuikova) on tõusuteel, Nelli Paju trügib jõuliselt tipu poole ning maailma parim juunior Katrina Lehis asub võistlema täiskasvanute seas. Seitsmest tuleb välja valida neli.

«Konkurents on ühest küljest hea, kuid teisalt võib lõhkuda meie võiduka tiimi,» arutles seitsme tiitlivõistluste medali omanik Embrich. «Pole hea, kui naiskonna liikmed pidevalt vahetuma hakkavad. Halb seegi, kui on vahetuse võimalus. Ei usu, et me omavahel kisklema läheme, kuid tekkida võivad liigsed pinged, mis rikuvad naiskonna ühtset hinge ja hingamist.»

Sel nädalavahetusel Dohas asub naiskond võistlustulle tavapärases koosseisus: Embrich, Kristina Kuusk, Beljajeva ja Kirpu. Paju, kes asub edetabeli kolmandal real, võistleb vaid individuaalturniiril.

«Alati pole ma edetabeli järgi naiskonda koostanud, kuid enamasti küll,» selgitas Kaaberma. «Palju peab end veel tõestama. Euroopa MK-etappidel teen ehk teinekord muutusi, et vaadata, kuidas üks või teine uustulnuk tiimi klapib.»

Nii Kaaberma kui Embrich kinnitavad ühest suust, et hooaja alguses ei tasu Eesti reitingut liiga tõsiselt võtta, sest mõni pole kõigil võistlustel vehelnud. Ja üleüldse maksvat pigem see, kuidas sa maailmas läbi lööd. MK-etappidelt saab hankida märksa kopsakamaid punkte ning hooaja keskel on edetabel juba tõepärasem.

«Euroopas saadame võistlustele kuus või seitse – kui Lehis vigastusest paraneb – naisvehklejat, mis tähendab, et kõik saavad end tõestada,» rääkis Kaaberma. «Samas sobib üks tiimi paremini kui teine, sest on stabiilsem ja suudab vajadusel seisu hoida või rünnata. Parim koosseis tagab edu. Kui mõni solvub, et teda naiskonda ei lülitata, on see tema asi. Üritagu Eestis kahe parima sekka murda ja siis on koht kindel.»     

Naiskond on kokku sulanud

Embrich kinnitas, et Euroopa meistriks tulnud naiskond on suurepäraselt kokku sulanud. «Teame aasta järel täpselt, kes vehkleb millise vastasega paremini, millisega kehvemini. Teame, kes suudab otsustaval hetkel pinget taluda, kes seisu hoida. Kui meil polnud tulemust, polnud koosseisul suurt vahet. Nüüd, kus me medaleid võidame, on kõik kanged kõrvalt õpetama ja meie väljavõideldud ettevalmistusraha jagama.»

Kaaberma sobib naiskonna peatreeneriks suurepäraselt, arvas Embrich. «Tulemused ju näitavad seda. Ta tunneb asja ja suudab koostada parima tiimi, mistap tuleb teda usaldada.»

Just peatreeneri puudumine tekitas aastaid tagasi, kui eelmine põlvkond medaleid võitis, naiskonnas tõsiseid konflikte, meenutas toona noorima liikmena tiimi kuulunud Embrich. «Kui Samuil Ka­minski peatreeneri ametist lahkus, läks asi käest.»

Vehklemisliidu peasekretär Jüri Salm loodab, et maailma tipptasemel epeenaiste küllus Eestis probleeme ei tekita. «Ehk ei hakata üksteisele jalga taha panema, vaid tegutsetakse ühtse rusikana. Mängureeglid on paigas. Vehklejad, usun, saavad sellest aru ning ehk ka nende isiklikud treenerid.»

Edetabel sai Embrichile saatuslikuks

Koht Eesti edetabelis sai Irina Embrichile saatuslikuks aastal 2010, kui võideldi pääsu eest Londoni olümpiale. Naiskond olümpiakohta ei saanud, puudu jäi üks torge, misjärel avanes ühel Eesti vehklejal võimalus osaleda kvalifikatsiooniturniiril. Koha sai Erika Kirpu, reitingutabeli esinumber.

«See oli jama,» kurjustas Embrich. «Vehklejad panustasid MK-etappidel individuaalvõistlusele, et edetabelis tõusta, ning olid naiskonnaturniiriks vaimult ja kehalt väsinud.»

Embrichi arvates tuleb Rio de Janeiro mängude aastal juba jaanuaris, hooaja eel, paika panna, kes kvalifikatsiooniturniiril vehklema hakkab, kui naiskond olümpiale ei pääse. «Siis saavad kõik kogu hingest ning täiega naiskonnale pühenduda ja pingeid ei teki.»

Eesti vehklemisliidu peasekretäri Jüri Salmi sõnul on seda teemat arutatud ja süsteemi kavatsetakse muuta. PM

Epeenaiste Eesti edetabel

1.    Irina Embrich    148

2.    Kristina Kuusk    114

3.    Nelli Paju    72

4.    Julia Beljajeva    69

5.    Katrina Lehis    68

6.    Erika Kirpu    62

7.    Julia Oleinik    56

8.    Veronika Zuikova    17

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles