Pljuštšenko tembutamine jätab täna algava EMi varju

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Pljuštšenko
Jevgeni Pljuštšenko Foto: Reuters/ScanPix

Täna Budapestis algava iluuisutamise EMi Eesti suurimad lootused on seotud Jelena Glebovaga. Eesti Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul pole EMil sportlastele tulemuste prognoosimisega liigseid pingeid tekitatud, ent möönis, et Glebovale võiks olla jõukohane koht esikümne piiril.

Alaliidu juhi sõnul peaks heas vormis olema ka alles täna võistluspaika jõudvad paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev. Lisaks esindavad Eestit Viktor Romanenkov ja jäätantsijad Irina Štork ja Taavi Rand. Glebovale ja Romanenkovile on EM viimane tõsine proov enne Sotši olümpiat. «See võistlus näitab väga palju – kes siin on eesotsas, püüavad kõrgeid kohti ka olümpiamängudel,» märkis Kuura.

Venelaste ebajumal

Euroopa iluuisutamise jaoks on Eesti sportlastega seonduv siiski vähetähtis. Kõige olulisem küsimus pole ka see, kes kroonitakse Euroopa meistriteks, vaid hoopis mis saab legendaarsest Jevgeni Pljuštšenkost (pildil).

31-aastasel venelasel on seljataga värvikas karjäär, mille tipphetkedeks on seni olnud Torino olümpiamängudelt võidetud kuld ning Salt Lake City ja Vancouveri hõbemedalid. Lisaks on ta kolmekordne maailmameister ja seitsmekordne Euroopa meister. Venemaal on tegemist ebajumala staatuses sportlasega, kelle olümpiale minek või sealt eemale jäämine erutab venelasi isegi rohkem kui hokikoondise koosseis.

Karjääri jooksul mitu korda puhkamiseks ja vigastuste raviks vaheaastaid võtnud Pljuštšenko soov oli koduse olümpia ajaks viimast korda tagasi tulla. Paraku võttis viimasest seljaoperatsioonist taastumine aega ning talve hakul olümpiaareenil peetud Venemaa meistrivõistlustel pidi ta pärast lühikava võitmist vanduma alla 18-aastasele Maksim Kovtunile. See tähendas automaatselt olümpiakandidaatide pingerivis teiseks langemist.

Vaimu nõrgendamine

Olukorda oleks saanud parandada EMil, kuid sellest otsustas Pljuštšenko loobuda. Venemaa meediale teatas ta, et soovib jõudu hoida olümpiaks. Sportlikku printsiipi järgides ei peaks tal aga sinna asja olema, kuid… Venemaa ainsa meesüksiksõidu pileti otsustab tegelikult rahvuslik alaliit. Otsustati, et EM pole ainus näitaja ning Pljuštšenko hetkevormi kontrollimiseks ja Kovtuniga võrdlemiseks peab vanameister tegema kontrollsõidu.

Pljuštšenko jaoks oleks muidugi kõige parem, kui Kovtuni esinemine EMil ebaõnnestuks. Noore konkurendi vaimu nõrgendamiseks on ta kasutanud kõiksugu nõkse. Nii teatas ta detsembri lõpus Venemaa meediale, et kavatseb olümpial osaleda ainult uudse alana kavas olevas võistkonnavõistluses. Viimases avalduses kinnitas ta aga, et plaanib osaleda ka individuaalses võistluses.

Neile, kes räägivad sportlikest valikupõhimõtetest, ei pea Pljuštšenko paljuks meenutada, et mullu Venemaa meistrivõistlustel isegi medalikolmikust välja jäänud Kovtun käis EMil ja MMil ning just tema kehva esinemine viis selleni, et Venemaa sai olümpial meeste üksiksõidus vaid ühe koha. Selgus saabub mõne nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles