Tore õhtu Lillekülas – legendi lahkumine ja kauaoodatud võit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Post lõi Eesti koondise eest oma  esimese värava.
Sander Post lõi Eesti koondise eest oma esimese värava. Foto: Raigo Pajula

Eile õhtul tehti Lilleküla staadionil kahekordselt ajalugu – Indrek Zelinski pallis viimast korda koondise särgis ning mis veelgi vahvam, Eesti alistas pärast 73-aastast vaheaega Soome. See polnud niisama võit, vaid kindel 2:0 ülekaal.


Omapäraselt sümboolne oli eilne mäng ka Eesti koondise ründajale Andres Operile. Aastaid rügas ta paaris Zelinskiga – nad jagasid üksteisele sööte ja tõid Eesti jalgpallile au ja kuulsust, ning justkui vana sõbra auks avas Oper viiendal minutil skoori ja Zelinskil avanes võimalus rõõmu märgiks talle kukile hüpata.

Teisel poolajal leidis ta aga juba uue väärt partneri. Vahetusest sekkunud Sander Post oli see mees, kes vormistas teisel poolajal just Operi söödust teise värava. Postile oli see koondisekarjääri esimene tabamus.

«Tunne oli pärast väravat hea ning pärast mängu veelgi parem,» tunnistas Post. «Oleks tore, kui see niimoodi jääkski ning pääseksin ka edaspidi koondisesse. Kuid eks näis.»   
Samas tunnistas ka Oper, et Postist võib saada Eesti koondisele väga vajalik mängumees. «Peame tema tugevaid külgi ära kasutama, täna õnnestus see hästi,» sõnas Oper. «Mul oli selles olukorras raske väravale lüüa, kuna pall liikus kiiresti eest ära. Post aga suutis olukorra ära lahendada.»

Kotenko oli kindel

Kui esimesel poolajal oli mäng küllaltki võrdne, siis teisel õnnestus eestlastel mäng paremini oma kontrolli alla saada. Kohtumise lõpus oli soomlastel küll paar ohtlikku võimalust, kuid vahetusest sekkunud Artur Kotenko seisis väravas kindlalt.
«Esimene värav andis meile väga hea tunde ja saime sealt kergelt edasi minna.

Võimalik, et kiire värav oligi tänase mängu võti,» sõnas Eesti koondise poolkaitsja Sander Puri, ent tõrjus samas arvamuse, et võit tuli kergelt.

Puri juhtis tähelepanu sellele, et soomlased kasutasid enda jaoks harjumatut koosseisu, kus segamini vanema ja noorema põlvkonna mängijad. «Õiget söödumängu nad igatahes käima ei saanud ning seepärast ei leidnud ka teed meie väravani,» lisas ta.

Võimalused kasutati ära

Kuna viimati võitis Eesti Soomet enne Teist maailmasõda, siis võis selline mängu käik tulla soomlastele mõningase üllatusena.

«Eesti on meeskond, keda me peaksime paberil võitma, kuid alati ei tule mäng niimoodi välja,» tunnistas soomlaste inglasest peatreener Stuart Baxter.

Vaatamata kaotusele ei tahtnud vastaste peatreener olla oma meeste suhtes väga kriitiline. «Suutsime teisel poolajal paremini mängida ning teha nii mõnegi ilusa rünnaku. Siiski on meil enne valikturniiri algust teha veel palju tööd,» lisas Baxter. «Arvasin enne mängu, et meil peaks piisavalt püssirohtu olema, aga tundub, et mõtlesime üle ja Eesti pani meid surve alla.»

Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli ei kippunud Soome esitust kehvaks pidama, vaid möönis, et Eestil õnnestus lihtsalt võimalused ära kasutada.

«Kui oled piisavalt tugev, ei lase endale väravat lüüa, siis mingid momendid ikka tekivad. Neist kaks õnnestus meil ära lahendada,» selgitas ta. «Soome otsis enda käike, aga paraku kulges mäng nende jaoks ebasobivalt.»

Pärast 2008. aasta septembril sai eile taas esmakordselt koondise särgis väljakule keskkaitsja Andrei Stepanov, kes tegi korraliku etteaste. «Annan endale aru, et tänu juhusele sain selle koha. Osa mehi on vigastatud ning näiteks Raio Piiroja ei saanud tulla,» rääkis Stepanov.

Siiski on kogenud keskkaitsja valmis ka edaspidi rahvusmeeskonda aitama. «Kui Tarmo kunagi vajab mind, siis tulen igal juhul kohale. Siiski eraldi juttu meil temaga sellest polnud,» lisas Stepanov.

INDREK ZELINSKI

•    Sündinud 13. novembril 1974

•    Klubid: 1991 Sindi Kalju, 1992 Pärnu KEK, 1992–1993 Pärnu Kalev,
1993–1995 FC Lelle, 1994–1996 Pärnu Tervis, 1999 FC Kuressaare, 2000 FC Lahti, 2001–2005 AaB Aalborg (Taani), 2003 Landskrona BoIS (Rootsi), 2003–2005 Kopenhaageni Frem (Taani), 2005–2009 Tallinna Levadia

•    Saavutused: kuuekordne Eesti meister ja kolmekordne karikavõitja, aasta jalgpallur (2001), kolmekordne Hõbepalli võitja

•    Pidanud Eesti koondises 103 mängu ja löönud 27 väravat; tegi debüüdi 7. mail 1994 sõprusmängus USA vastu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles