Nimekas USA võistkond tahab liituda vormel-1 sarjaga

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stewart-Haasi tiim, kus võistleb Danica Patrick, tahab liituda vormel-1 sarjaga.
Stewart-Haasi tiim, kus võistleb Danica Patrick, tahab liituda vormel-1 sarjaga. Foto: SCANPIX

Tiimiomanik Gene Haas, kellele kuulub osalus Nascar-sarja meeskonnas, tahab luua uut USAs asuvat vormel-1 meeskonda, kirjutab Autosport. Muuhulgas võib seeläbi vormel-1 sarja jõuda üks USA kuulsamaid naisautosportlasi Danica Patrick.

Haasile kuulub osa Stewart-Haasi meeskonnast, vormel-1 tiimi loomisel on tema koostööpartneriks aga Günther Steiner, kes on varem tegutsenud Red Bulli ja Jaguari võistkondade tehnilise insenerina. Uus tiim, mis kannab esialgu nime Haas Racing Developments, on esitanud Rahvusvahelisele Autoliidule (FIA) ametliku taotluse kuningliku vormelisarjaga liitumiseks.

«Küsisime neilt litsentsi ja ilmutasime huvi, kuid rohkemat me praegu kommenteerida ei saa. FIA valmistub alles otsuseid langetama ning litsentsi andmisest lahutab meid veel vähemalt üks samm,» lausus Steiner Autospordile. Stewart-Haas laiendas hiljuti oma baas Charlotte’is, lisaks kuulub neile tehas Brüsselis, millest võib vormel-1 sarja pääsemise korral saada tiimi peakorter. Samuti kuulub Haasile Põhja-Carolinas asuv täismõõtmetes tuuletunnel, mida vormel-1 meeskonnad pidevalt kasutavad. Autospordi andmetel aitaks Haasil vormel-1 autot ehitada nimekas võidusõiduautode tootja Dallara.

Tööriistatootmisega miljonäriks kerkinud Haas asutas omanimelise Nascari meeskonna 2002. aastal ning 2008. aasta lõpus löödi käed võidusõitja Tony Stewartiga. IRL-vormelisarjas 1997. aastal meistriks kroonitud Stewart on Nascaris võistelnud viimased 15 hooaega ning kolm korda ka tiitlini jõudnud, viimati 2011. aastal omanimelise tiimi autoga. Stewart-Haasi Nascari-tiimi kuuluvad tänavu lisaks talle endale sõitjatena veel USA võidusõidumaailma supertähed Kevin Harvick, Kurt Busch ja Danica Patrick. Viimase liitumine vormel-1 sarjaga aitaks tiimil kahtlemata tõmmata ligi märkimisväärselt sponsorrahasid.

FIA teatas detsembris, et soovib 2015. aastal vormel-1 sarja näha uusi meeskondi. Viimati laiendati tiimide rida 2010. aastal, kuid sarjaga liitusid HRT, Virgin ja Lotus. Tänaseks on Lotusest saanud Caterham ja Virginist Marussia, kuid nelja hooaja jooksul pole kumbki võistkond suutnud teenida ainsatki punkti. HRT läks aga kolme ebaõnnestunud hooaja järel sootuks pankrotti.

Autospordi teatel on HRT tiimipealikuna tegutsenud ning varem ka Jordani, Spykeri, Midlandi ja Force India võistkondades töötanud Colin Kolles nüüd valmis kokku panema järjekordset tiimi, mis samuti FIA pakutud kohtadele kandideerib. Lisaks on osalemise vastu huvi üles näidanud Stefan GP, mis nii 2010. kui ka 2011. aastal FIA poolt vormel-1 sarja ukse taha jäeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles