Norra tõrjub süüdistusi: me ei tarvita dopingut

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Bjorgen
Marit Bjorgen Foto: AFP / Scanpix

Norra suusatajad ja spordiametnikud asusid tõrjuma kaasmaalase, endise dopingueksperdi Mads Drange süüdistusi, nagu tarvitaks riigi tippsportlased keelatud aineid.

Eile, mil ilmus kaupluselettidele Drange skandaalne raamat «Suur dopingubluff», arvas Soome suusakoondise kunagine peatreener Kari-Pekka Kyrö, kelle õpilased sattusid 2001. aasta Lahti MMil dopinguskandaali, et Norras summutatakse dopingujutud kiiresti: «Drange ei toonud välja nende nimesid, kelle verenäidud viitasid dopingutarvitamisele, kuid tegu oli suusatajate, laskesuusatajate, kiiruisutajate ja jalgratturitega. Raamatu autorist tehakse üksik hull. Kõik kahtlusalused lükkavad süüdistused ümber ja sinna see jääb. Parimal juhul aetakse kõik patud tõstjate ja teiste väikeste alade sportlaste kaela ning Norra suur sport – suusatamine ja muud kestvusalad – jäävad puhtaks.»

Kyrö pani kümnesse. Norra spordiringkonnad hakkasid hoobilt meedias Dranget materdama ja veenma üldsust, et midagi säärast pole olnud. Üks suusajuhtidest kinnitas, et oli jah näinud mingeid pabereid, kus kirjas kahtlased verenäidud, kuid need kuulunud mitte Norra, vaid teiste riikide suusatajatele.

«Meilt võetakse proove peaaegu iga nädal, lisaks võistlustel,» rääkis Norra suusaäss Eldar Rönning. «Igaüks võib näha vereproovide tulemusi, Norra sportlastel pole, mida varjata ega karta. Raamatu kirjutamiseks polnud minu nägemuse järgi mingit põhjust, see pani kahtluse alla kogu töö, mida meie sportlased on aastate jooksul teinud.»

Norra parim naissuusataja Marit Bjørgen polnud raamatut lugenud ega soovinud sel teemal sõna võtta, kuid arvas, et kahtluse all olemine käib tippsportlase elukutse juurde: «Kõik, kes on tipus, on samas ka kahtluse all. Selline see mäng ükskord on.»

Vidar Løfshus, Norra koondise peatreener, nurises, et niipea kui kerkib üles dopinguskandaal, tõmmatakse kohe tuli tema hoolealuste peale: «Pole tore, kui sind süüdistatakse veredopingu kasutamises. Tuleb tunda vaid kahetsust, et süüdistused meid tabavad, samas pole norralastel midagi karta. Olen ise olnud tippsuusataja, kuid pole iial näinud, et Norra spordis toimuks midagi keelatut. Drange süüdistab meid tõendeid esitamata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles