Tippspetsialistid aitasid Glebova uuele tasemele

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova.
Jelena Glebova. Foto: SCANPIX

Eestit esindavad paarissõitjad tõestasid veel kord olümpiaküpsust, kuid spordipeole see neid ei aita.

Samal ajal kui paljud Sotši olümpiale sõitvad Eesti koondislased on leppinud tänavustel võistlustel keskpäraste või nõrkade tulemustega, näitasid Eesti iluuisutajad, et vähemalt Euroopa tasemel konkurentsis pole neil midagi häbeneda. Budapestis peetud EMil saadi koguni kaks esikümnekohta ning vabakavani jõuti kõikidel aladel. Paraku sõidab Sotši vaid kaks Eesti iluuisutajat.

«Jelena Glebova ja meie paarissõitjad esinesid väga hästi, eriti arvestades veel seda, et olümpiahooajal on tiitlivõistlusel iga punkt olulise tähtsusega. Julgen öelda, et meie uisutajad tõestasid, et nad on maailmatasemel,» rääkis Eesti Uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura.

Glebova tõestas, et on vahepealse madalseisu ületanud ja tõusnud 24-aastasena oma senise karjääri parimale tasemele, olles kokkuvõttes seitsmes. Eriti hinnatav on Glebova sooritus vabakavas – varasematel aastatel on ta just seal ebakindla sõiduga kaotanud palju punkte. Seekord püstitas ta aga reede hilisõhtul vabakavas isikliku rekordi ja tänu sellele küündis rekordini ka kokkuvõttes.

«Tänavu on Glebova kavad hästi õnnestunud, järelikult tasusid kava ülesehitamiseks tehtud kulutused end ära,» rääkis Kuura. Uisujuht viitas Glebovat abistavatele koreograafidele. Tema lühikava sättis tervikuks David Wilson, vabakava aga Shae-Lynn Bourne. Mõlemad on Kanadast pärit endised iluuisutajad ja kavade koreograafidena kõrgelt hinnatud spetsialistid. «Üks asi on hüpped, teine asi aga see, kuidas kõik need elemendid jääl tervikuks seotakse.»

Kuura tõi näite, et oma kodustest konkurentidest ongi Glebova parem eelkõige tänu kõrgetasemelisele esitusele. Tehnilise soorituse poolest võiksid Helery Hälvin ja Gerli Liinamäe kuuluda samuti Euroopa esikümne piirimaile, kuid kava esitamises jäävad nad veel tippudele alla.

Glebova jätkab Sotši olümpiaks valmistumist USAs. Reede hilisõhtul lõpetas ta võistluse ning juba laupäeval lendas koos oma treeneri Igor Krakoveciga üle ookeani. Järgmised kolm nädalat saab Glebova keskenduda kava lihvimisele olümpiaks. Sotši jõuab ta 11. veebruaril, nädal enne naiste üksiksõidu algust.

«Esialgu soovis ta varem olümpialinna minna, kuid seoses võistkondliku võistlusega napib treeninguteks võimalusi,» selgitas Kuura. Ta lisas, et mõni aasta tagasi tekkis väike lootus, et Eesti võib samuti saada koha esimest korda olümpial kavas olevaks võistkonnavõistluseks. «Kaks aastat tagasi olime maailma reitingus riikide arvestuses 12. kohal, kuid kuna meie paarissõitjad ei saa olümpial osaleda, polnud sel enam erilist tähtsust.»

Teadupärast võitlesid paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev endale välja olümpiapääsme, kuid Zabojev on Venemaa kodanik ja seepärast pole neil spordipeole asja. Uisujuhid taotlesid talle küll eriteenete eest kodakondsust, kuid tulutult. Alles mullu koostööd alustanud paari taset näitab aga eile püstitatud isiklik punktirekord ja sellega kaasnenud 10. koht.

Jäätantsus lõpetasid Irina Štork ja Taavi Rand 14. kohaga, Viktor Romanenkovil tuli leppida 24. kohaga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles