Baruto: vormi polnud ollagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto (vasakul) heitlemas Kotomitsukiga.
Baruto (vasakul) heitlemas Kotomitsukiga. Foto: AFP / Scanpix

Ozeki’na debüüdi teinud Eesti sumomaadleja Kaido Höövelson ehk Baruto ei hakanud salgamagi, et tegelikult tundis ta juba Natsu-basho esimesel päeval, et on tippvormist kaugel.

Baruto lõpetas selle aasta kolmanda sumo suurturniiri Natsu-basho kümne võidu ja viie kaotusega. Turniiri eelviimasel päeval suutis ta raskest seisust välja tulla ja tehnikaga uwatenage võita Kitataikid, viimases matšis jäi ta aga tehnikaga shitatenage alla Kotomitsukile.

«Ega ma väga paremat oodanudki, kuna tundsin esimesel päeval, et vorm polnud absoluutselt see, mis olema pidanuks, » tunnistas Baruto.

Ülimalt eduka märtsiturniiri järel sumohierarhia teisele astmele tõusnud Virumaa vägilase ümber käis Jaapanis suur meediamöll, paraku polnud see just soodsaim õhkkond uueks turniiriks treenida. «See sagin võttis kogu mu aja, terve Jaapani meedia oli mul kogu aeg kukil, põhimõtteliselt polnudki aega turniirile mõelda ja ettevalmistusi teha,» tõdes Baruto. «Energia läks kõik sinna ja sellepärast polnud vormi ollagi.»

«Seitse võitu tuli küll järjest, aga ju siis oli vastastel veel kehvem vorm,» lisas ta muiates.

Samas on ajalugu näidanud, et ka mitmel teisel ozeki’ks ülendatud sumokal pole esimene turniir just kõige paremini läinud. «No loomulikult, kõik see ümberringi toimuv mõjutab. Närvipinge ja stress koguneb, ei saa oma füüsilist kuidagi paika,» selgitas Baruto ja lisas naerdes: «Siis oledki nagu tola, tilbendad ühest ringiservast teise ega leia oma sumo üles.»

Oli siis teine tunne ka ozeki’na ringi astuda? «Esimestel päevadel kindlasti,» avaldas Baruto. «Suurem pinge oli peal. Ozeki’sid vaadatakse teise pilguga, kindlasti ei tohi kaotada.»

Kesist vormi arvesse võttes jäi Baruto rahule, et suutis kümme võitu kirja saada. «Arvan, et ma ei suutnud küll maksimumi võtta, aga andsin endast parima, » lausus ta. «Nukker ma kindlasti pole, sest ozeki puhul loeb ainult see, kas oled võitja või kaotaja, kümne võidu eest ju mingit auhinda ei jagata.»

Turniiri kaheksandal päeval kaotas Baruto Kakuryule ning rääkis pärast Jaapani meediale, et vana põlvevigastus andis matši järel tunda. «Midagi hullu pole, eks ta ole mul enam-vähem selline nagu on, ütleme, et stabiilne,» ei pidanud Baruto põlvevalu märkimisväärseks. «Valu käib vastavalt aastaajale, praegu on kevadväsimus, õues juba ilusad ilmad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles