Teet Allas: töö noortega on prioriteet number üks

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Allas.
Teet Allas. Foto: Toomas Huik

Eesti koondise särki 73 mängus kandnud Teet Allas töötab täna Eesti Jalgpalli Liidus noorteprojektide juhina. Allas rääkis portaalile jalgpall.ee, et Premium liiga ja meie koondiste taseme tõusuks on tähtis, et töö noortega oleks prioriteet number üks.

Millega sa jalgpalliliidus tegeled?

Töötan rahvajalgpalli osakonnas alates 2011. aastast ja minu koordineerida on peamiselt Eesti Jalgpalli Liidu ja Rimi Jalgpalli suvelaagrite projekt ning kooliprojekt, mis propageerib ja populariseerib jalgpalli ja sportlikke eluviise noorte hulgas. Populaarne on olla sportlik, harrastada tervislikke eluviise ja olla tubli oma koolitöös. Korraldame ka mitmeid heategevuslikke algatusi. Ühe hea näitena tooksin välja nüüd juba traditsiooniks saanud Eesti Jalgpall Liidu poolt A.Le Coq Arenal korraldatava jalgpallipäeva kõikidele Eesti turva- ja asenduskodudes viibivatele lastele.

Kuidas sai sinust jalgpalliametnik ja just noortetööga tegeleja?

Mulle tehti pakkumine, töö tundus huvitav ja väljakutseid pakkuv. Tol hetkel oli mul pakkumisi minna mängima ka piiri taha, kuid eelkõige soovisin ma olla kodus ja siin töötada.

Kui vaadata mitmeid sinu mängu- ja koondisekaaslasi, siis on nad valinud treeneriameti. Marko Kristal, Mart Poom, Martin Reim, Indrek Zelinski ja Meelis Rooba on selles ametis edukad ning pildil. Kas tulevikus näed ka ennast treenerina?

Kõik eelpool nimetatud inimesed on mulle väga sümpaatsed ja eeskujuks. Nad on ka väga palju vaeva näinud, et sinna jõuda, kus nad hetkel on. Mulle on viimase kahe aasta jooksul tehtud mitu ahvatlevat pakkumist treeneritööle, kuid minu jaoks on hetkel tähtsaim enesearendamine ja täiendamine just sellel erialal, milles täna oma igapäevast tööd teen. Töö noortega ja uute tähtede leidmine ning kaudselt ka koolitamine on mulle südamelähedane. Samas olen läbinud tänaseks UEFA C-kursuse ja kohe-kohe jõuan UEFA B-kursuse eksamiteni. Liigun samm-sammu haaval ja ei välista tulevikus treeneriametit.

Kuidas hindad endiste mängijate siirdumist jalgpallitreeneriks või nagu sinu puhul ametnikuks-eestvedajaks? 

See on väga positiivne, kui kõrgel tasemel mängija hakkab pärast karjääri lõppu treeneriks ja saab selles hästi hakkama. Mulle väga meeldib, et EJL on pakkunud endistele tippmängijatele võimaluse tulla ja õppida treeneriametit ning koolitada ennast rahvusvaheliselt. Neil on oma karjäärist erinevaid kogemusi jagada, eriti noortele.

Mis sulle sinu töös meeldib?

Erinevate püstitatud eesmärkide saavutamine ja võimalus midagi olulist ära teha. Eesti jalgpall on suure sammu kvaliteedis edasi astunud. Minu ambitsiooniks on anda ka oma panus, et liikumine oleks järjepidev. Naudin oma tööd, olen avatud ja löön alati kaasa, kui näen, et saan kasulik olla.

Millisel kohal näed noortetööd Eesti jalgpallis?

Et Premium liiga ja meie koondiste tase veelgi tõuseks, siis selleks on oluline, et töö noortega oleks prioriteet number üks!

Suvelaagrid on igal aastal saanud üha populaarsemaks. Kas oled arengutega rahul?

Eesmärk on pakkuda lastele positiivne, emotsionaalne ja sportlik nädal suvevaheajal. Mul on selle projekti üle väga hea meel ja osalejate arvu aasta-aastalt pidev suurenemine näitab, et meie poolt pakutu meeldib lastele ja nende vanematele. Soovime propageerida sportlikke ja tervislikke eluviise ning õigeid väärtushinnanguid.

Mida kujutab endast kooliprojekt?

Kooliprojekt on alles hoogu kogumas ja eesmärgid aastani 2020 paigas. Organiseerime koolidesse jalgpallipäevi, üritame sel aastal välja anda jalgpalliraamatu kehalise kasvatuse õpetajale. Lisaks üritame koos Eesti Koolispordi Liiduga käivitada uue võistlussarja koolidele ja väga tähtsal kohal projektis on õpetajatele jalgpalli algkoolituse läbiviimine.

Kui palju on kontakte ja tagasisidet lapsevanematelt ning kas nende teadlikus jalgpallist on tõusnud?

Lapsevanemate tagasiside on olnud enamasti positiivne. Ollakse huvitatud sellest, mis nende lastega toimub ja ette võetakse. Paljude teadlikkus on just tänu rahvajalgpalli koolitustel osalemisele tõusnud. Vahel on ka kriitikat ja kui see on põhjendatud, siis arutame teemad läbi ja püüame enda tegemisi parandada. Eesmärk on pakkuda kõigile positiivset emotsiooni.

Kui palju on meil noortetöös rahvusvahelisi kontakte, kellelt õpime ja kas soovitakse meilt õppida?

Maailma jalgpallis toimub pidevalt areng. Osaleme erinevatel UEFA ja FIFA koolitustel, oleme neist huvitatud ja loonud palju erinevaid kontakte. Meil on väga erinevate jalgpalliriikide esindajatega head suhted ja vahetame materjale. Infot on tohutult ja pilk edukatele on tähtis.

Kui palju on klubides noortetöö paremaks muutunud?

Klubid nõuavad aina enam oma treenerite osalemist EJLi koolitustel, mistõttu on töö noortega ka paranenud. Mitme Eesti klubi areng jääb aga toppama kehvade treeningtingimuste pärast.

Millega Eesti Jalgpalli Liit saab klubidele noortetöös abiks olla?

Tähtsaim on korraldada võimalikult hästi noorte Eesti meistrivõistlused. Lisaks treeneritele erineva tasemega koolituste läbiviimine ning klubide kaasamine noorteprojektidesse.

Jalgpalli ka veel kusagil mängid?

Aktiivselt ei ole viimased pool aastat enam tegelenud. Aga kui lumi ära sulab, siis kusagil võib mind kindlasti näha mängimas. Kus, see on veel lahtine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles